Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, klient "zakupił" ode mnie przedmiot. Mówi, że ma zapłacone przelewem bezpośredni (przed chwilą). Jednak nie widzę tych pieniędzy na moim saldzie na allegro. Otrzymałem jedynie takie wiadomości od osoby "owczarek23" :
Kupujący rozpoczął zakup 1 szt. przedmiotu. Sprawdź status sprzedaży w sekcji Zamówienia od kupujących.
dzisiaj, 14:08
Cześć Bartłomiej Michał Neumann (Meowie). Nowa wpłata od kupującego owczarek23! Razem : 500,00 zł
dzisiaj, 14:09
Co zrobić?
@Meowie Nie wysyłaj dopóki nie będziesz miał kasy, może być oszustwo.
Tutaj mam nie pewność, bo z jednej strony jest dowód, z drugiej nie ma środków na saldzie z sprzedaży. A sprzedaż na aukcji została zakończona przez allegro? Jak mam to zrozumieć ?
Masz to tak rozumieć, że dopóki nie widzisz pieniędzy, nie masz wpłaty. Na powiadomieniach się nie opieraj.
@Meowie Od kogo masz informacje że otrzymałeś wpłatę ?od kupującego czy od allegro .Jeśli od allegro to pieniądze niebawem powinny się pojawić na twoim koncie i tylko wtedy możesz spokojnie wysłać.
@Meowie Niech sobie klient mówi co chce, na powiadomienia nie zwracaj uwagi, teraz wiele jest fałszywych. Pieniądze musisz mieć tu; https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/srodki-i-historia-operacji#!/ Dopóki ich nie masz, nikt Ci nie zapłacił.
właśnie nie mam, mam tylko 450zł od poprzedniego kupującego. Więc rozumiem, że oszustwo. Mimo powyższych "dowodów" zapłaty z jego strony ?
@Meowie To nie jest dowód, jak jest od kupującego, nie ma kasy, nie ma wysyłki.
Prawdopodobnie tak. Bez PIENIĘDZY nie wysyłaj, na powiadomienia nie zwracaj większej uwagi. Codziennie są tu opisywane podobne próby wyłudzenia towaru bez wpłaty.
Ja niestety zaufałem i kasa przepadła. Wysłałem bez zaksięgowanych środków walutę w jakiejś grze temu kupującemu. Ziomek wziął kup teraz, pruł się, że nie ma kasy w grze, to mówię, była niedziela, kasa dojdzie w pon to mu wyślę. wysłałem a złotówek nie ma.
@NeverLucky92 Zapewne tak jest.
Z racji tego, że zaufałem a koleś mnie oszukał i to "legalnie" mam jakieś szanse na wymuszenie przelewu na nim? Czy po prostu wygrał aukcję, walutę otrzymał i tyle go widzieli?
@NeverLucky92 Wyślij mu mailem wezwanie do zapłaty, wyznacz termin i napisz, że po tym czasie zgłosisz na policji wyłudzenie. Jeśli nie zapłaci, przygotuj wszystko co masz na ten temat, korespondencję i zgłoś.
użyć jakiegoś szablonu z sieci czy samemu sformułować takie wezwanie? Nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia.
@NeverLucky92 Poszukaj jakiegoś wzoru, być może takie wezwanie zrobi na nim większe wrażenie, jeśli nie znajdziesz, sam napisz 🙂
@NeverLucky92 Jeżeli po upomnieniu ci nie zapłaci (zależy od kwoty), możesz zgłosić na Policję albo uznać zapłatę za naukę (bez obrazy).
Wiem, że to moja wina i zastanawiam się po prostu czy z racji tego, że to moje przeoczenie i zlekceważenie zagrożenia zadecydowało o takiej sytuacji mam jakieś szanse na wygranie tej sprawy na moją korzyść. Sprzedawałem walutę w grze i nic mnie to nie kosztowało, ale 400zł przeszło koło nosa..
@NeverLucky92 No trochę duża kwota za "nauczkę". Musisz sam wiedzieć, ale wezwij go do zapłaty i postrasz.