Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Za pośrednictwem Allegro sprzedałem porcelanę z wysyłką przez Inpost. Po kilku dniach dostałem informację oraz protokół, że moja paczka nie dojechała do kupującego, gdyż w trakcie została uszkodzona, wręcz zmiażdżona. Co w tej sytuacji robić z Allegro i inpost. Oddział inpost pyta mnie co ma zrobić czy odesłać do nadawcy czy odbiorcy. Jak allegro w tym bierze udział i czy w ogóle? Będę wdzięczny za pomoc, bo pierwszy raz się z tym spotykam.
@Client:38103826 allegro na dziś nie bierze w tym udziału, rozumiem że sprzedałeś na Loklanie jako prywatny ? to niebezpieczeństwo utraty czy uszkodzenia przechodzi na kupującego w momencie nadania, ale to nie znaczy że jak źle spakowałeś to Ty odpowiadasz 🙂
Według mnie oddaj kasę kupującemu, złóż reklamację, masz protokół i powinni Ci wypłacić odszkodowanie, mniej zachodu i szarpania z kupującym czy odpowiadania allegro w dyskusji co 24h i udowadniania jakie jest prawo 😄
Jak nadałeś generując etykietę z zamówienia to napisz do allegro niech złożą reklamację, opisz sytuacje, załącz protokół itp.
Nie na Allegro lokalnie, tylko na allegro. Przekierowało mnie na konto inpost, tam importowałem sprzedaż na allegro, zapłaciłem za wysyłkę i wygenerowałem etykietę. A następnie wysyłka.
@Client:38103826 to po co piszesz w zakładce Loklanie 😄
To dalej będzie paczka nadana na umowie allegro, więc możesz to zlecić im, lub pobrać pełnomocnictwo z zakładki dostawy i złożyć sam reklamację 🙂
Ok. dziękuję, tak zrobię. Jeszcze słabo się poruszam w tych meandrach allegro czy lokalnie czy nie przepraszam i dziękuję za informację.
Bądź przygotowany że nawet jak złożysz reklamację podając co było w przesyłce to i tak dostawca będzie szukał haka że przesyłka nie była odpowiednio spakowana i zabezpieczona .
A to konto firma czy prywatny sprzedający jesteś? Oni chcą żebyś sam sobie składał reklamację Allegro interesuje tylko kasa.
Osoba prywatna i sprzedający. Mam nadzieję, że nie będzie problemów bo paczka wyglądała tak.. i przesłali też protokół z magazynu.
@Client:38103826 więc jak ci mówił @kostas11 przeniesienie prawa włąsności wraz z możliwością utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi w zakupie od osoby prywatnej na kupującego z chwilą wydania tej rzeczy przewoźnikowi
@Client:38103826 wariant 1 oddajesz kasę i sam reklamujesz w inpost ale szykuj się na odrzucenie bo nie była paczka w sejfie i jakby była to pewnie przejazd po niej czołgiem by zniosła zawartość bez zadrapania i odszkodowania nie dostaniesz, lub niech zawiozą kupującemu i on się bawi w reklamację do inpost zgodnie z prawem ale jak inpost odpisze że źle spakowałeś to wróci z reklamacją a wtedy ty odrzucisz bo spakowałęś dobrze i allegro wypłaci na swój koszt protecta przeanalizuj sobie co ci się bardziej opłaca
@Client:38103826 sprzedałeś to na zwykłaym allegro jako firma czy jako prywatny sprzedawca?