anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

uszkodzony przedmiot wypłata z allegro proctekt

Client:135738369
#7 Wielbiciel

Witam chciałbym się dowiedzieć jakim prawem obciążyliście mnie kosztami z allegro ochrony kupujących . Sprzedawałem przedmiot uszkodzony w dziale uszkodzone , Po zakupie kupujący stwierdził że przedmiot jest uszkodzony a mnie obciążyliście kosztami ?

oczywiście w dyskusji podnosiłem tą kwestie ale zostałem olany przez allegro  , screen w załaczniku

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nie widać obrazka

wstaw go wybierając tutaj aparacik w menu

czy twierdziłeś odrzucając reklamację kupującego, że sprzęt jest zgodny z umową?

podałeś jako fakty, że o wadach produktu został poinformowany w umowie?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @Client:135738369. Już to weryfikuję i niedługo wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary

@Client:135738369, nie obciążyliśmy Cię kosztami rozpatrzenia Allegro Ochrony Kupujących. W całości pokryliśmy koszty rekompensaty.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

do morf.pngnie, doliczyliście to do rachunku . Smiech na sali , wyplata rekompensaty za uszkodzony przedmiot który jest sprzedawany w stanie ''uszkodzony'' 

oznacz moderatorów

w_kiwi

@Client:135738369 Już to wyjaśniam. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

w_kiwi

@Client:135738369 Informacja o niedoliczaniu kwoty do rachunku dotyczy innej dyskusji i kwoty - 38,59 zł i ta kwota nie została doliczona do rachunku. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dalej czekam dlaczego obciążyliście mnie kosztami za przedmiot który był uszkodzony , i sprzedawany w dziale uszkodzone , to jest kpina

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Tutaj z tą kwota która nie doliczyliście to ciekawostka , wypłaciliście pieniądze Panu który kupił uszkodzona płytę , oczywiście sprzedane w dziale i stanie ''uszkodzone''  . Pan otrzymał pieniadze i zachował sobie płytę .

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:135738369 reklamacje odrzuciłeś?

oznacz moderatorów

w_kiwi

@Client:135738369 W dyskusji nie wydałeś decyzji reklamacyjnej. Klient napisał 6.10.2025, a Ty wypowiedziałeś się dopiero 25.10.2025. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Kupujący zgłosił problem, w pierwszej wiadomości napisanej odniosłem sie do problemu. Ktoś zgłasza problem i od razu mam sie domyslac że chodzi o reklamacje . Gdzie słowo reklamacja przez kupującego nie zostało użyte ani razu ?

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@Client:135738369 nie wiem skąd pochodzi cytat, który tutaj zamieściłeś, ale zgodnie z polityką zwrotów i reklamacji na Allegro, jako sprzedawca masz 14 dni kalendarzowych na odpowiedź od chwili otrzymania zgłoszenia o reklamacji. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

A można wiedzieć dlaczego?

bo zaraz wszyscy to przeczytają, kupimy sobie uszkodzoną pralkę a do was przyjdziemy po pieniądze z protecta

pralke sprzedamy dalej na czesci

czy pojmujesz wreszcie, do czego to doprowadza? Widzisz w ogole ze cos tu nie gra? 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W dyskusji nie wydałeś decyzji reklamacyjnej.

ja bym powiedział, że w myśl przepisów ją wydał

co wy z tym ciągle nie wydał decyzji reklamacyjnej

- zgodził się z kupującym, że przedmiot jest uszkodzony

i uznał jego roszczenie

oznacz moderatorów

w_kiwi

@RED Przeczytałeś mój powyższy komentarz? Sprzedawca pierwszy raz wypowiedział się po 19 dniach od założenia dyskusji, zatem nie tylko złamał regulamin Allegro, ale nie dotrzymał obowiązku wydania decyzji reklamacyjnej w ciągu 14 dni od zgłoszenia reklamacji. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Zna Pani czas na wydanie decyzji reklamacyjnej  w c2c ?

Reklamacja C2C (klient-klient)

dotyczy zakupów dokonywanych od innej osoby fizycznej, a nie od przedsiębiorcy.Ochrona kupującego zależy od ustaleń między stronami i zasad obowiązujących na danej platformie (np. marketplace). W przypadku wadliwego towaru, kupujący może żądać naprawy, wymiany, obniżenia ceny lub zwrotu pieniędzy, ale ostateczna decyzja zależy od sprzedawcy. 

Kluczowe kwestie dotyczące reklamacji C2C

• Odpowiedzialność sprzedawcy: Sprzedawca nie ma ustawowego terminu na odpowiedź na reklamację

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Przedmiot był opisany na allegro jako uszkodzony . Na allegro lokalnie przy wystawianiu  wybiera sie stan przedmiotu nowy,bardzo dobry, z śladami użytkowania , uszkodzony . Przy wystawianiu zaznaczyłem stan : uszkodzony

kuriozum całej sytuacji polega na tym ze Pani reklamowała ze płyta jest uszkodzona , jak miałem nie przyznać racji że jest uszkodzona jeśli wynika to z ogłoszenia 

oznacz moderatorów