anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wystawienie ogłoszenia, którego nie mam

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:103106587
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry potrzebowała by pomocy dostałam ogłoszenie do wystawienia na allegro lokalne i ktoś kupił a ta osoba która poprosiła o wystawienie zabrała pieniądze i usunęła konta kontaktowe i nie wiem co mam zrobić bo przedmiotu do wysłania nie mam

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24
AGLOPRIMA2
#14 Krzewiciel#

Zgłosić sprawę na Policję. Zostałaś tzw "słupem" wykorzystanym do oszustwa.

oznacz moderatorów
pecela
#18 Luminarz#

@Client:103106587

Musisz niestety oddać pieniążki kupującemu. Ewentualnie załatwić skąś przedmiot.

Polecam też kontakt z prawnikiem. Niestety zostałaś słupem i możesz stanąć za to przed sądem karnym.

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@Client:103106587 Ta osoba niestety wykorzystała Twoją naiwność.Teraz niestety Ty będziesz mieć problem.Jesteś odpowiedzialna za ofertę, bo Ty ją wystawiłaś i to od Ciebie kupujący będzie żądał zwrotu gotówki.Duża kwota wchodzi w grę?

oznacz moderatorów
Client:103106587
#7 Wielbiciel#

Tak

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@ART_FOTO  oszuści nie operują małymi kwotami😉

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@KOGIEL_T Wiem, tyko zastanawia mnie jak można być tak naiwnym. Rozumiem, że była zapewne propozycja niezłej prowizji za sprzedaż przedmiotu i to skusiło "ofiarę".Pozostaje tylko zgłoszenie na Policji i zwrot kwoty kupującemu, bo w innym przypadku problemy zrobią się jeszcze większe niż są.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@ART_FOTO  miałem takie propozycje pracy i prowizja nie jest duża, bo było by podejrzane😉, ale za to wysyłają takie fajne wyliczenia, że jak sprzedam dziennie 5 kart graficznych po 1200zł, to wyjdzie 6000zł i z tego dla mnie będzie 5%, czyli 300zł, a dla kogoś bezrobotnego 300zł dniówki to duże pieniądze

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@KOGIEL_T Ludzie w potrzebie są na takie propozycje podatni.Kiedyś na Allegro nie można było wystawić nic w czego posiadaniu się nie było i to był jakiś hamulec.Zasady się pozmieniały i to w wybitny sposób służy oszustom.Z drugiej strony nic nie zwalnia od myślenia.Takie działanie można przyrównać do wzięcia kredytu na siebie ale dla kogoś, bo obiecał np. 10% od kwoty.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@ART_FOTO  teraz też Allegro weryfikuje podejrzane aukcje, ale sprzedający się bulwersują, że ktoś im każe robić selfie z towarem😉, a z tym kredytem, to bardziej pasuje do przekrętu ze sprzedawaniem systemów na wygraną w lotto, kupujesz system za 1000zł i masz gwarancję, że wygrasz 10000 w każdym losowaniu😁

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:103106587 to co opisujesz jest zachowaniem niezgodnym z naszym regulaminem i przepisami prawa.
My jako Allegro również jesteśmy zobowiązani do podjęcia w takiej sytuacji odpowiednich działań.

Nie zachęcam do takiej "pracy".

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@gdvorek Naprawdę Allegro tak sądzi?To co zrobiła ta Pani można podciągnąć pod dropshiping. Sprzedająca nie posiada towaru na stanie i nie zajmuje się wysyłką.A to że ktoś ją wy.....ł, to wina tego na co Allegro zezwoliło.Skoro dropshiping jest niedozwolony, proszę zakończyć wszystkie oferty sprzedających w tym systemie i zakazać takiej sprzedaży.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@ART_FOTO niestety, nietrafione.

W dropshippingu towar istnieje.

Tutaj ktoś wystawił ogłoszenie na prośbę oszusta (wnioskuję to z braku dalszego kontaktu z tą osobą), nie mając żadnego towaru.
To jak kupić bilet na koncert, po czym zorientować się, że zespół nie istnieje, a organizator właśnie usunął konto.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@gdvorek  ale napisałeś, że "to co opisujesz jest zachowaniem niezgodnym z naszym regulaminem", czyli wygląda to tak, że nie można sprzedawać towaru którego się nie posiada, czy chodzi o jakiś inny punkt regulaminu🤔

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@KOGIEL_T sytuacja jaką opisała @Client:103106587 jest naruszeniem.

To nie dropshipping, bo przedmiotu nie ma i mam wątpliwości czy w ogóle istniał (do czego forumowiczka się przyznała tak naprawdę).

Nie widzę potrzeby wchodzenia głębiej w temat. Nie zachęcam do takich praktyk, które opisane są wyżej.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@gdvorek  ja rozumiem, że "Nie zachęcam do takiej "pracy" jest jak najbardziej na miejscu, ale co ma do tego regulamin Allegro🤔

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#14 Krzewiciel#

@gdvorek Skąd ta pewność że towar nie istnieje? W dropshipingu sprzedający też towaru nie widzi ani nie wysyła.To że towar został wystawiony na prośbę oszusta nie ulega wątpliwości ale oszust niekoniecznie tego towaru nie posiada. I tak jak napisała "ofiara oszustwa" kontakt urwał się dopiero po sprzedaży i dokonaniu wpłaty przez kupującego.

W ten sam sposób każda hurtownia czy magazyn może się zawinąć.

Na Allegro przez lata spotkałem się z ludźmi, którzy jeden produkt sprzedawali kilka razy, zanim Allegro ich "utylizowało".Osobiście trafiłem 2 razy na takich jako kupujący.Tyle że wtedy funkcjonował POK, a nie AP i odzyskanie pieniędzy trwało 3 miesiące dopiero po zgłoszeniu na policję lub prokuraturę.

Nie można było jednak wystawić do sprzedaży nic w czego posiadaniu się nie było.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@ART_FOTO gdyby towar istniał to pewnie nie byłoby tego wątku. Natomiast ten temat będzie już wyjaśniany w korespondencji mailowej.

@KOGIEL_T warto pamiętać, że zgodnie z:

• "8.5. Niezależnie od zastosowania przez Spółkę postanowień art. 8.2, 8.3 lub 8.4 Regulaminu, Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność za swoje działania i zaniechania związane z korzystaniem z Allegro".
   Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@gdvorek  Użytkownik ponosi pełną..., ale gdzie tu jest naruszenie regulaminu🤔

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@KOGIEL_T  zawsze cenię sobie tu rozmowy z Wami, natomiast wszystko wyjaśniłem powyżej jasno i precyzyjnie.

Jeśli jednak ktoś nadal próbuje doszukiwać się w tym niejasności, to zachęcam najpierw zapoznać się z regulaminem, zamiast uprawiać jego kreatywną interpretację.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów