Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący kupił dwa przedmioty w jednym zamówieniu. Odkąd pamiętam w takim przypadku zawsze pojawiało się pytanie o ustalenie warunków dostawy, teraz w ogóle nie było takiego zapytania. Czy można jakoś wyłączyć taką możliwość zakupu bez pytania o warunki dostawy? Nie chcę sprzedawać kilku przedmiotów w jednym zamówieniu, bo wtedy Allegro będzie to liczyć jako dwie odrębne sprzedaże, a jak dla kupującego wystawię te same przedmioty w jednej ofercie to sprzedaż będzie się liczyć jako jedna.
@SLP2000 Na Lokalne to nie ma znaczenia jak wyślesz, ważne ze wyślesz i dogadasz się z kupującym, ale: https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/realizacja-sprzedazy-i-kontakt-z-kupujacym/jak-ustale-warunk...
No nie, przecież normalnie jest wysyłka allegro i się drukuje etykietę, jakbym wysłał inaczej to bym miał że przesyłka jest niewysłana. Oczywiście mogę się dogadać z kupującym co do sposobu itp. Ale to nie o to chodzi w moim pytaniu, nie o samą wysyłkę, tylko o etap składania zamówienia. Kiedyś jak się kupowało więcej przedmiotów, to trzeba było przy zamówieniu poprosić o warunki dostawy i dopiero po ich określeniu można było dokończyć zakup. A teraz kupujący kupił mi dwa przedmioty bez proszenia o warunki dostawy i chciałbym wiedzieć jak to możliwe i jak to wyłączyć.
@SLP2000 Na Lokalnie nie weryfikujemy tego tak, jak na standardowym Allegro. Możesz wysłać zamówienie na własną dowolną metodą dostawy. Wystarczy, że przekażesz kupującemu numer listu przewozowego w Centrum wiadomości. Dla nas będzie to dowód nadania towaru.
Nie wyłączysz to jest od dawna. Nie mam pojęcia jak to dokładnie działa ale ze 2x mi się trafiło i z tego raz to już z pół roku temu był. Z tego co inni pisali wynikało, że Kupujący nie musi tego wybierać wtedy gdy warunki dostawy w obu ofertach są identyczne.
Z tego co widzę po swoich o swoich sprzedażach to chyba musi być identyczny nie tylko każdy dostawca w ofercie ale również rozmiar paczki, bo inaczej przychodzi to zapytanie. Ale to są tylko moje domysły. W sumie też chciałabym wiedzieć jak to dokładnie działa, bo wolałabym, żeby częściej mieli możliwość sami kupić bez moich potwierdzeń. Jak nie mają potwierdzenia od razu to lubią się potem rozmyślić, a człowiek czasem na godzinę od kompa odejdzie i w nocy śpi...
Witam.
Zdecydowanie Na Allegro Lokalnie lepiej by było, by nabywca mógł kupić przedmioty z różnych ofert bez zadawania pytań sprzedawcy o koszt nadania. Najprostszy system łączenia kupowanych towarów z rożnych ofert w jedną przesyłkę byłby lepszy od tego co jest obecnie, nawet tak prymitywny jaki był kilkanaście lat temu na zwykłym Allegro, gdzie do wyboru były opcje "do uzgodnienia ze sprzedawcą", "cena najdroższej wysyłki", "suma kosztów" itp. W ogromnej większości przypadków pozwoliło by to na zakup przedmiotów "od razu", a obecnie tak nie jest i część transakcji pozostaje niezrealizowana, bo nabywcy nie wiedzą jak, lub nie chce im się ich dokończyć.
Jakiś czas temu trafiła mi się transakcja, gdzie nabywca kupił dwa przedmioty z dwóch różnych ofert bez pytania mnie o koszt wysyłki. Początkowo uznałem to za błąd, ale po drugim takim zakupie zacząłem testować na swoich kontach różne kombinacje i mam takie przemyślenia (nie muszą być poprawne):
1) Ta opcja jest dostępna tylko jeśli nabywca chce kupić z dwóch różnych ofert.
2) W przypadku INPOSTU (nie udostępniam Allegro One Box) działało gdy domyślnie ustawiona wielkość paczki była S lub M - nie testowałem na L, bo dopiero teraz na to wpadłem...
Może system "myśli" że zawsze dwie eMki da się upchnąć do jednej eLki.
@SLP2000 - Niestety nie spotkałem się z możliwością świadomego włączenia ani tym bardziej wyłączenia tej opcji. Teraz tak sobie myślę, że być może rozwiązaniem Twojego problemu było by podanie w domyślnych ustawieniach tylko i wyłącznie rozmiaru paczki L - większej skrytki niż L nie ma, więc twórcy tego sytemu raczej nie mogli zakładać, że w razie czego i tak się da przesyłkę upchnąć do skrytki o rozmiar większej...
Pozdrawiam. Marek.
próba
dzięki za sugestię z paczkami rozmiaru L, zobaczę, może będzie działać
dzięki, rozumiem że to jest bardziej użyteczne w drugą stronę, ale ja bym nie chciał przekroczyć limitu 29 transakcji, stąd moje pytania.
@SLP2000 Przykro ale nie znasz zasad na AL, tam są oferty od prywatnych sprzedających i nie są opiniowane przez Allegro, tam masz wysłać towar zakupiony i kupujący wystarczy ze potwierdzi że otrzymał, ważne to jest w ewentualnej reklamacji dla Ciebie, więc wysyłasz i piszesz na czacie i najlepiej jakby kupujący odpisał że otzrymał i jest OK.
próba
xxxxaa
Chodzi o to, co odpowiedzieli MOJEGRATY5 i AnnaG-Antyki, pytanie dotyczy procesu składania zamówienia, a nie wysyłki. Na AL sprzedaję od wielu lat i jasne, że można się dogadać co do sposobu wysyłki i wystarczy potwierdzenie, tyle jak kupujący kupi z Allegro Inpost a wyślesz inaczej, to potem zostaje cały czas status przesyłki "oczekuje na nadanie". Pomijając już, że koszt jest zazwyczaj wyższy. Ale jak napisałem, nie tego dotyczyło pytanie i te kwestie mnie w ogóle nie interesują.