anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniędzy za rzekomo wadliwy telefon

Miko3091
#1 Nowicjusz#
  • Witam wystawiłem Samsunga Galaxy A33 na Allegro Lokalnie za 300 zł. Telefon w pełni sprawny i ttle miał w opisie. Zainteresowany złożył propozycję za 250zł kupna. Opuscilem cenę na 250 i telefon został zakaupiony przez niego. Tel wyszyscilem,  zapakowałem i nadałem kolejnego dnia z ori pudełkiem,  papierami i paragonem. Dzisiaj otworzył dyskusję że matryca jest wypalona i na górnym pasku powiadomień też widać ikony. Chce zwrotu 100zł. Poszedłem na rękę ale ze zwrotem 50 zł i temat zamykamy, ale nic nie odpisał. Czy mogę odmówić zwrotu pieniędzy i telefonu gdyby chciał go odesłać i żądał zwrotu pieniędzy? 
oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@Miko3091  jak otworzył dyskusję, to napisz niech odeślę na reklamację i sprawdzisz jaki jest obecny stan telefonu, jeśli jest ok, odrzucasz reklamację i odsyłasz telefon, ewentualnie poproś , aby w dyskusji przesłał zdjęcia wad

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

@Miko3091 
jeżeli zdecydujesz się odebrać ten telefon w ramach reklamacji, to sprawdź czy odeśle Ci ten sam, który sprzedałeś.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Miko3091

Jeżeli w ofercie nie wykluczyłeś rękojmi za wady, to odpowiadasz przed kupującym przez dwa lata od daty sprzedaży z tytułu rękojmi.

Co do reklamacji, to zgodnie z prawem musisz się do niej ustosunkować w ciągu 14 dni inaczej zostanie ona uznana z automatu.

Jeżeli uznasz roszczenie, to masz do wyboru wymianę lub naprawę, a gdy jest to niemożliwe lub zbyt kosztowne możesz zwrócić środki lub zaproponować obniżenie ceny. Ogólnie zwrot środków to ostateczność, jeżeli usterki nie da się usunąć, wymiana jest niemożliwa, a kupujący nie zgadza się na obniżenie ceny. 

A i jeżeli kupujący zgodzi się na obniżenie ceny, to kończy to sprawę reklamacji. A na przyszłość opisuj towar dokładniej, bo kupujący nie może reklamować wad o których wiedział w chwili zakupu. 

Ważne. Nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu, ale musisz ustosunkować się do roszczenia kupującego. 

oznacz moderatorów