Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie sprzedaję na allegro lokalnie ponad rok jako firma. Generuję sam na swojej aplikacji etykiety nadawcze i druki pocztowe. Wysyłam po rynkowych kosztach. Czy mogę jakoś korzystać przy sprzedaży z etykiet allegro generować je tak jak kiedyś generowałem je jako osoba prywatna. Drugie pytanie kiedyś przy zwrotach można było zwrócić tylko za sprzedaną rzecz ( była taka opcja) lub za rzecz i koszty wysyłki. Teraz możliwy jest zwrot z kosztami przesyłki. Dlaczego mam ponosić koszty wysyłki gdy ktoś rezygnuję z zakupu. Przykład sprzedam sprężynkę za 5 zł
Kupujący przelewa 5 zł plus np. przesyłka kurierska 16 zł. Ja opłacam wysyłkę za którą on zapłacił. Kupujący robi zwrot przysyła mi listem poleconym za 6 zł a ja mu muszę odesłać 5 zł plus koszty wysyłki kurierskiej 16 zł. To tak jakbym komuś dał takie trzy sprężyny za darmo. Ponoszę straty. Obecnie mam podobną sytuację muszę odesłać za zakupony towar i koszty wysyłki.
@zbieranelatami niestety jesteś przedsiębiorcą , Ustawodawca nakłada na Ciebie obowiązek pokrycia kosztu dostarczenia , w najniższym co prawda wymiarze , ale jest to obligatoryjne przy konsumenckim odstąpieniu od umowy .
@zbieranelatami Chyba nie tak dokładnie, Ty zwracasz koszt zakupu i najtańsza dostawę w danej ofercie. Ta najtańsza to 16zł?
Najtańszy zwrot to zwrot osobisty. Wracając do kosztów. Wydrukowanie paragonu. Zapakowanie taśma klejąca koperta bąbelkowa dojazd do paczkomatu. Po zwrocie odbiór z paczkomatu. Sprawdzenie zwrotu. Wejście do systemu allegro znalezienie kupującego. Dokonanie zwrotu wpłaty i kosztów wysyłki, anulowanie paragonu oczywiście podatek od sprzedaży też został już zapłacony bo minął miesiąc i to wszystko przy zakupie za 5 zł i dopłacam trzy razy tyle.
@zbieranelatami no...
Sprzedajesz jako firma - w przypadku odstąpienia od umowy w ustawowym terminie 14 dni masz obowiązek zwrócić kupującemu koszt towaru i koszt najtańszej przesyłki dostępnej w danej ofercie. Jeśli w tej ofercie miałeś tańszą przesyłkę niż ta kurierska za 16 zł, to możesz zwrócić kwotę tej tańszej.
Na koncie firmowym nie skorzystasz na Allegro Lokalnie z tańszych przesyłek na umowie Allegro, ani z opcji Smart.
No i nie wiem czy wiesz ale od 2 grudnia nic już nie wystawisz na Allegro Lokalnie z konta firmowego.
Tego nie wiedziałem znowu niespodzianka od allegro. Dokonuję zakupu znajomym emerytom z racji że allegro jest coraz bardziej skomplikowane za dużo zakładek. System nie jest intuicyjny. Koszyk zakupów w allegro lokalnym skomplikowany. Ludzie starsi nie ogarniają
Mam dla Ciebie złą informację. Zasady się zmieniają. Od bodajże 2-go grudnia już nie wystawisz oferty i jak dobrze pamiętam stare też pousuwają. Zostają tam tylko konta prywatne. Gdzieś był jakiś komunikat pośród sterty innych komunikatów, ale nie mam czasu tego szukać.
Super ostatnio biznes nie idzie poświęcilłem kilkanaście dni na wystawienie nowych ofert. Kilkaset aukcji szlag trafi. Powróce do opcji swojego sklepu internetowego