anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Client:113883713
#1 Nowicjusz#

Mam pytanie ,jeżeli na allegro lokalnie jestem osobą prywatną i kupili u mnie coś ,i klient prosi o zwrot pieniędzy do momentu wysłania paczki ,mam obowiązek zwrotu pieniędzy czy nie ?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
LEW433
#21 Demiurg#

Nie masz obowiązku po opłaceniu, zakupie, ale możesz się zgodzić.

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

A na allegro lokalnie jest takie coś jak allegro protect?

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Jest AP, nie działa on tylko jak odbiór osobisty, ale jak nie masz przeciwwskazań to zwróć sroki i daj sobie spokój z takim kupującym, lepiej teraz niż później mieć problemy, Ale jak pisałem wcześniej nie musisz zgadzać się na odstąpienie od umowy zakupu.

oznacz moderatorów
#1 Nowicjusz#

Jakie mogą być problemy? ponieważ jestem osobą prywatną ,to nie jest mój problem że klient pomylił się z rozmiarem 

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

@Client:113883713

W Polsce od 1994 roku nie ma zwrotu zakupionego towaru, który jest pełnowartościowy. Wyjątkiem jest zakup na odległość od przedsiębiorcy.

A w twoim przypadku obowiązują zasada 'widziały gały, co kupowały". Zwrot jest wyłącznie twoją dobrą wolą, a do tego samodzielnie określasz zasady na jakich przyjmiesz ewentualny zwrot. 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:113883713 jak pomylił rozmiar to zerowe o ile opisany ten rozmiar był w ofercie. Zwrotu przyjmować nie musisz tylko zaglądaj ze 2 x w tyg na konto z ktorego sprzedaz była czy ci dyskusji nie zakłada a reklamacje odrzucaj 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

Generalnie to nie ale… czasem nie warto się kopać z kupującym.

Teraz nie zgodzisz się na zwrot a po wysyłce mogą zacząć się np. problemy ze składaniem nieuzasadnionych reklamacji (które musisz rozpatrzyć), dyskusje itp. (Broń boże żebyś jeszcze taką przegapił i nie odpowiedział w terminie) 🙉

Nie masz takiego obowiązku ale czasem lepiej zwrócić kasę i poszukać kogoś realnie zainteresowanego towarem 🙂

oznacz moderatorów