Witam,
Nigdy nei sprzedaję na Allegro, co najwyżej na Lokalnie i totalnie nie mogę się połapać...
Na WOŚP sprzedałem coś, ustawiłem cennik standardowy gdzie jest allegro paczkomaty za 8,99 - tyle zapłacił kupujący.
W zamówieniu klikam "Nadaj przesyłkę", kieruje mnie do InPostu, tam połączone konta, import przesyłek etc. - no i przesyłka jest za 10,95 i tyle inpost każe mi doładować konto żeby to wysłać.
Co robię źle?
Poza tym gdzie są pieniądze które sprzedający wpłacili za przesyłki? W rozliczeniach z allegro mam 0. Sam mam płacić za przesyłki z własnej kieszeni?
W InPoście obecnie koszt wysyłki paczkomatem to 10,95 zł i tyle musisz opłacić nawet jak ustawiłeś niższy cennik . Pieniądze za wysyłkę allegro zwróci na Twoje konto lub samemu trzeba kliknąć ich zwrot.
@Groha_L tak jak napisał kolekcjoner608, obecnie cena za nadanie przesyłki tą metodą to 10,95 zł, więc na przyszłość powinieneś zaktualizować cennik dostaw.
Środki, które kupujący wpłacili za dostawę, znajdziesz tutaj, obecnie to 17,98 zł z dwóch zamówień.
Nadanie przesyłki w cenie 8,99 zł nie będzie możliwe.
Ok, rozumiem- nie robię nic źle, po prostu taka jest cena za nadanie.
Ale w sumie istotniejsze- ja tego cennika nie wziąłem z sufitu, tylko załadowałem oficjalny cennik Allegro, dlatego nawet nie sprawdziłem - a tam widnieje jak byk cały czas cena 8,99 - i teraz ja mam dopłacać? I tu już nie chodzi o te 3-4zl tylko o zasadę. Jak dla mnie to allegro mnie oszukało…
@Groha_L podejrzewam, ze skorzystałeś z nieaktualnego cennika, ponieważ kiedyś cena za tę metodę dostawy to było 8,99 zł. Gdybyś na świeżo ustawił cennik dostaw w tej zakładce, to automatycznie jest tam wgrana aktualna cena:
Rozumiem, ja wczytałem cennik z poziomu robienia oferty, nie aktualizowałem go najpierw w ustawieniach profilu, co zrobiłem teraz i zaciągnęły się nowe ceny.
ale skoro jest to automatyczny cennik to nie powinien się aktualizować sam? Jak wystawię coś znowu - czy to jutro czy za rok, to za każdym razem najpierw muszę sprawdzić czy ceny allegro InPost się nie zmieniły?
@Groha_L cennik nie aktualizuje się na bieżąco, sprzedający mają możliwość oferowania niższej, niż sugerowana cena. Jeśli rzadko wystawiasz przedmioty na Allegro to najpewniej będzie stworzyć nowy cennik lub przed wystawieniem oferty edytować istniejący (obie te rzeczy zrobisz w tej zakładce).
Jeśli w istniejącym cenniku usuniesz cenę i odświeżysz stronę, załadujemy aktualną cenę.