Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
FAQ - Nowe zasady komunikacji po zakupie na Allegro
Od 20 października 2025 roku Allegro wprowadza istotne zmiany w sposobie, w jaki sprzedawcy mogą kontaktować się z kupującymi po zakupie. Nowe zasady mają uporządkować proces komunikacji i wyeliminować powielające się wiadomości.
Ponieważ tego typu zmiany mogą rodzić wątpliwości, przygotowałem dla Was najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi, aby ułatwić Wam zrozumienie nowych zasad i dostosowanie się do nich w praktyce.
1. Jakie wiadomości będą niedozwolone?
Niedozwolone będą wszystkie wiadomości, które:
2. Czy Allegro ogranicza możliwość komunikacji między sprzedającymi a kupującymi?
Nie. Nadal będzie można wymieniać wiadomości w np. pytania o produkt, szczegóły zamówienia). Zmiany dotyczą wyłącznie komunikacji powielającej automatyczne powiadomienia Allegro, takie jak potwierdzenie wpłaty, status przesyłki czy wystawienie faktury.
3. Czy mogę dalej wysyłać faktury i paragony e-mailem?
Nie. Faktury i paragony muszą być przekazywane poprzez dedykowane funkcjonalności Allegro lub za pomocą API. Allegro samo wyśle powiadomienie do kupującego, że dokument został dodany.
4. Jakie korzyści przyniosą nowe zasady?
5. Czy kupujący stracą dostęp do ważnych informacji o zamówieniu?
Nie. Wszystkie powiadomienia będą dostępne w aplikacji Allegro i na stronie w zakładce Moje zakupy, a dodatkowo kupujący otrzymają je e-mailem wysyłanym bezpośrednio przez Allegro. W razie pytań kupujący mogą też skorzystać z formularza kontaktowego lub czatu.
6. Czy mogę dziękować klientowi za zakup?
Nie. Allegro wysyła maila z potwierdzeniem i szczegółami zamówienia.
7. Czy mogę nadal odpowiadać na pytania kupujących?
Tak. Nowe zasady dotyczą tylko komunikacji inicjowanej przez sprzedawcę. Sprzedawca może odpowiadać na wiadomości kupujących (np. przesłać fakturę na prośbę, udzielić informacji o produkcie).
8. Jakie API mogę wykorzystać zamiast wysyłania wiadomości?
Dostępne są m.in. następujące endpointy:
Każda z tych akcji automatycznie wywoła powiadomienie e-mail od Allegro.
9. Co się stanie, jeśli nie dostosuje się do nowych zasad?
Możliwe dodatkowe konsekwencje: obniżenie jakości sprzedaży, sankcje na konto.
10. Czy komunikacja przez e-mail zostanie całkowicie wyłączona?
Tak, docelowo Allegro planuje całkowicie wyłączyć e-mail jako kanał komunikacji między sprzedającym a kupującym. Komunikacja będzie odbywać się przez Centrum Wiadomości i API.
11. Co zmieni się w adresach maskowanych e-maili?
12. Jak będzie wyglądała komunikacja od II kwartału 2026?
13. Co muszę zrobić teraz?
W przypadku dodatkowych pytań, moderatorzy i moderatorki służą pomocą!
Acha, dziękuję.
@gdvorek Dzięki za info ale fajnie by było aby kupujący też byli przez Was uświadomieni i rozumieli takie zasady ,zwłaszcza ci którzy są przyzwyczajeni że w licytacjach do tej pory mogli spokojnie kupować przez nawet kilkanaście dni a potem opłacać . Taki potencjalny klient który licytuje codziennie nie będzie zapewne zadowolony jak mu będziecie mu po kilku dniach również codziennie przypominać. Tak samo ci co licytują i przyjeżdżają odebrać osobiście po dłuższym czasie jak im się nazbiera więcej pozycji . Dodatkowo w licytacjach kupujący ma zdaje się 7 dni na opłacenie ,chyba że się mylę i ponaglanie po 4 dniach tez może być dla niego irytujące i prowadzić do gorszych ocen.
Masz rację i słuszna uwaga - rzeczywiście może być to irytujący dla nich. Ja zapisałem sobie wszystko co napisałeś i przekazałem do zespołu odpowiedzialnego za tę zmianę.
Żółte Media po zamówieniu towaru do odbioru zapłacenia w sklepie wysyła w sumie 9 maili i jakoś nikomu to nie przeszkadza...
Allegro jak zawsze ze skrajności w skrajność ale faktem jest, że w tej chwili ilość spamu po zakupie jest zatrważająca. Ja bardzo rzadko już kupuje na allegro ale jak mi się zdarzy to za te wszystkie bezsensowne wiadomości mam ochotę wystawić negatywa. Dziś też od rana jakaś wiadomość z propozycją „przedłużenia gwarancji” za pozytywną ocenę. Ja wiem z czego to wynika i staram się wszystko rozumieć ale gdybym tak kupowała na allegro jak kiedyś to bym się nie odkopała ze spamu wysyłanego przez sprzedawców.
"Docelowo planujemy wyłączyć maila jako kanał do komunikacji między sprzedawcą a kupującym"
czyli będzie trzeba ze wszystkim dzwonić?
@EElektryka_com Plebany też dzwonią co niedziela ,a jakoś klientów im nie przybywa .
Chodzi raczej o e-mail jako strykte narzędzie. Komunikacja ma się odbywać węższym gardłem centrum wiadomości, pisze węższym bo mają dodać kolejny parametr szyfrowania email.
jako kupujący popieram, spam od sprzedawców stał się nie do zniesienia
@misiaczekmr tak , Masz rację , zadasz sprzedawcy pytanie ,a system wykryje słowo kluczowe w odpowiedzi i nie przepuści ,dostaniesz nic wartą odpowiedź id Allinki
@gdvorek tyle czasu Wam to zajęło 🙂 ale posunięcie super 😉
5 lat później https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/mniej-powiadomie%C5%84-do-kupuj%C4%85cego-...
@kostas11 tamten wątek był o spamowaniu durnymi mailami,
a teraz mamy próbę wyłączenia całkowitego kontaktu sprzedawcy z kupującym
oberwą konsumenci - zamiast towaru, dostaną zwrot wpłaty - z informacją, że to ich wina bo nie inicjowali kontaktu
lub po zgłoszeniu telefonicznym reklamacji z numeru innego niż podanego w ofercie- sprzedawca nie będzie mógł na nią odpowiedzieć mailowo
A co z informacją jak klient nie odbierze przesyłki a ma zapłaconą. Według prawa to on jest właścicielem a powiadomić go o takim fakcie nie będzie można, bo wcześniej nie kontaktował się z nami poprzez wiadomości.
Takich sytuacji będzie mnóstwo i okaże się że Allegro i tak umyje ręce a sprzedawcy znowu będą obrywać po głowie. Klient internetowy to specyficzny typ klienta, siedzi po drugiej stronie i swoje flustracje wylewa na sprzedawców (w zdecydowanej większości nawet nie próbując się zastanowić nad tym czy ma racje.
@RED no nie, to jest właśnie krok do blokowania powielanych maili, podziękować itp.
A żeby to zrobić i przypilnować czy blokować musi przejść każda wiadomość przez serwery allegro, dlatego wprowadzą dodatkowe szyfrowanie wiadomości 🙂
Zmiany nie oznaczają wyłączenia całkowitego kontaktu sprzedawcy z kupującym - ograniczamy tylko powielające się, automatyczne wiadomości.
Kupujący nadal będą mogli kontaktować się z Wami przez Centrum Wiadomości, a Ty masz pełne prawo odpowiadać na takie zgłoszenia (również w sprawach reklamacji czy ustaleń dotyczących zamówienia).
Dodatkowo nadal będziesz mógł inicjować kontakt z kupującym w sytuacjach problematycznych, które wykraczają poza niedozwoloną komunikację powielającą systemowe powiadomienia Allegro.
Co więcej, planujemy także ułatwić kontakt w takich przypadkach poprzez Sales Center - np. gdy kupujący poda błędny adres. Będzie wtedy dostępna opcja wysłania wiadomości bezpośrednio z poziomu zamówienia, bez konieczności ręcznego wpisywania loginu i numeru zamówienia, jak ma to miejsce obecnie.
Czy allegro chce zablokować nam komunikację z klientem?
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Sprzedaję produkty personalizowane - gdzie najczęściej muszę klientowi wysłać wizualizację np. statuetki do akceptacji (czy odpowiada mu czcionka, czy ułożenie tekstu) - bardzo często klient nie wpisze nam w UWAGACH przy zakupie co mamy wykonać na zamówionym przedmiocie i wtedy piszemy do niego z pytaniem/ prośbą o informację zwrotną.
Podobno są już filtry które będą nam ograniczać kontakt na linii.
Sprzedawca - Klient.
Co z masą klientów którzy nie umieją do nas napisać w uwagach lub po prostu brakuje miejsca żeby dać nam informację o personalizacji produktów? My również musimy dosłać im wizualizację do akceptacji przed realizacją zamówienia - a wiadomo allegro ściga nas (sprzedawców) o wysyłkę w ekspresie bo jak nie to - minus punkty do Super Sprzedawcy + negatyw od klienta ze nie dostarczenie w terminie.
Tu tylko zalążek zmian->
Na początku 2026 r. wszystkie niedozwolone wiadomości od sprzedających mają być automatycznie blokowane - platforma zamierza filtrować i wstrzymywać takie próby komunikacji, a sprzedawców ostrzegać mailowo o naruszeniu zasad.
Długofalowo Allegro planuje gruntownie przebudować system kontaktu: każdy e-mail będzie kierowany przez maskowane adresy ze specjalnym identyfikatorem transakcji, co umożliwi grupowanie korespondencji w wątki powiązane z konkretnym zamówieniem (to jest akurat dobre).
Od II kwartału 2026 r. nawet dozwolone maile od sprzedawców nie będą trafiać bezpośrednio do skrzynek odbiorców - zamiast tego treść zostanie przekazana kupującym w standardowym szablonie Allegro z informacją o nowej wiadomości, a oryginalny e-mail sprzedawcy pojawi się tylko jako załącznik. Co istotne, takie powiadomienia będą wysyłane z adresu no-reply, uniemożliwiając kupującemu odpowiedź przez zwykłego maila. Odpowiedź będzie można udzielić jedynie poprzez Centrum Wiadomości Allegro lub API.
Docelowo Allegro nie kryje, że chce całkowicie wyłączyć e-mail jako kanał komunikacji między sprzedawcą a kupującym. Innymi słowy, cała posprzedażowa komunikacja zostanie wchłonięta przez infrastrukturę platformy.
Z punktu widzenia kupujących może się wydawać, że to zmiana na lepsze - w końcu mniej dodatkowych maili w skrzynce. Jednak dla sprzedawców sprawa wygląda zupełnie inaczej. Wielu z nich głośno alarmuje, że brak możliwości odezwania się do klienta z własnej inicjatywy utrudni obsługę sprzedaży i wpłynie negatywnie na doświadczenie obu stron transakcji.
Sam jestem w stanie sypać z rękawa przykładami, gdy sprzedawca się ze mną komunikował dla mojego dobra. Co roku zamawiam personalizowaną statuetkę dla zwycięzcy naszej ligi w Fantasy Premier League i jestem bardzo zadowolony z tego w jakim kierunku toczyły się sprawy na bazie naszych prywatnych ustaleń ze sprzedawcą w toku dodatkowej korespondencji.
Oburzeni sprzedawcy, którzy lata temu zdecydowali się budować swoje biznesy w dużej mierze za sprawą Allegro (i nie czytali uważnie Bezprawnika, który alarmował, że takie uzależnianie się jest ryzykowne) przytaczają szereg realnych sytuacji, w których blokada komunikacji może przynieść poważne szkody.
Obecnie wielu sprzedawców wystawia dokument sprzedaży elektronicznie i dołącza fakturę w paczce lub udostępnia ją w zakładce Allegro, lecz kupujący często tego nie zauważają. Zdarza się, że klient po otrzymaniu towaru pisze z prośbą o fakturę - sprzedawca dotąd mógł szybko odesłać dokument mailem lub w wiadomości.
Po zmianie pozostanie mu jedynie grzecznie poinformować, że fakturę trzeba sobie samodzielnie pobrać z Allegro. Nietrudno przewidzieć, że wielu mniej obeznanych kupujących poczuje się zirytowanych, zlekceważonych, a niezadowolony klient to przepis na negatywną opinię. Kara za coś, czemu sprzedawca nie będzie mógł zaradzić.
Na Allegro kwitnie sprzedaż przedmiotów na zamówienie – z grawerem, własnym nadrukiem, czy choćby takich, gdzie kupujący musi wybrać model/kolor. Problem w tym, że klienci często nie podają od razu potrzebnych informacji (np. treści graweru albo wariantu produktu). Aktualnie sprzedawca w takiej sytuacji niezwłocznie dopytuje kupującego w wiadomości prywatnej. Jeśli od 20 października nie będzie mógł tego zrobić, zostaje jedynie telefon lub SMS. Finalnie sprzedawca utknie z zamówieniem, którego nie może zrealizować bez danych od klienta, a czas leci. Opóźnienie zaś rodzi ryzyko negatywnej oceny od sfrustrowanego kupującego, który może obwinić sprzedawcę za wydłużenie procesu.
Odnoszę się do tego artykułu:
https://bezprawnik.pl/allegro-wkurzylo-kolejna-grupe-internautow/
@YODALASER poczytaj sobie
@YODALASER bez paniki 🙂 tu masz odpowiedź na to co Cię nurtuje, będzie można pisać i odpisywać poprostu trzeba bedzie to robić przez CW i zaszyfrowany mail 🙂 Allegro będzie miało kontrolę nad wiadomościami 🙂
10. Czy komunikacja przez e-mail zostanie całkowicie wyłączona?
Tak, docelowo Allegro planuje całkowicie wyłączyć e-mail jako kanał komunikacji między sprzedającym a kupującym. Komunikacja będzie odbywać się przez Centrum Wiadomości i API.
11. Co zmieni się w adresach maskowanych e-maili?
12. Jak będzie wyglądała komunikacja od II kwartału 2026?
Podpinam pytanie innego klineta.
A co z informacją jak klient nie odbierze przesyłki a ma zapłaconą. Według prawa to on jest właścicielem a powiadomić go o takim fakcie nie będzie można, bo wcześniej nie kontaktował się z nami poprzez wiadomości.
Takich sytuacji będzie mnóstwo i okaże się że Allegro i tak umyje ręce a sprzedawcy znowu będą obrywać po głowie. Klient internetowy to specyficzny typ klienta, siedzi po drugiej stronie i swoje flustracje wylewa na sprzedawców (w zdecydowanej większości nawet nie próbując się zastanowić nad tym czy ma racje.
@YODALASER maila będziesz miał bo inaczej nie nadasz paczki itp. tyle że będzie szyfrowany i spokojnie na niego napiszesz 🙂