Dzień dobry!
Proszę o informację jak klienci będą informowani o terminie wysyłki przy zamówieniach 31 grudnia.
Jak co roku zamykają się niektóre lub wszystkie sortownie w ten dzień aby przeprowadzić inwentaryzacje.
Dzisiaj kurier DPD poinformował nas, że w ten dzień (31.12) nie będą odbierać przesyłek i pracują do godz. 11:00. Przesyłki z 31 grudnia odbiorą dopiero 2 stycznia. Czy klienci będą odpowiednio informowani w ten dzień (jak np. przed Wigilią), że nie nadajemy 31 przesyłek z odbiorem 2 stycznia czy musimy RĘCZNIE sobie zmienić np. przedłużając wysyłkę do 2dni... co by było głupie bo taka sytuacja jest co roku i jak co roku mamy problem z pieniaczami.
Pytanie raczej do adminów Allegro, ale zamieszczam tutaj aby reszta wiedziała.
W dniach 30-31.12 błędnie wyświetlaliśmy przewidywany czas dostawy, za co w imieniu całego zespołu Allegro, was przepraszam. Właśnie otrzymałam informację, że problem ten został wyeliminowany, a czas wyświetlany jest prawidłowo. Zamówienia, które wpłyną negatywnie na jakość sprzedaży, wykluczymy automatycznie.
W przypadku negatywnych ocen spowodowanych wspomnianym błędem, możecie zgłosić się do nas z prośbą o ich wykluczenie.
Klienci również otrzymają odpowiednie powiadomienia.
Zrzut zrobiony przed chwilą i tak samo na reszcie aukcji, więc coś chyba jednak nie tak
i kolejny - kilka sekund temu
U mnie to samo - dalej klienci informowani są że otrzymają przesyłki w sobotę .....................
Jasne.
u nas allegro twardo do godz 12tej 31.12 twierdziło, że wyślemy im dzisiaj paczki
mimo, że ich kurier z dpd twierdził, że musi być w bazie do 14tej więc
był u nas o 11tej
nie udało nam się po tej godzinie nadać żadnej przesyłki zarówno inpostu jak i allegro delivery
mimo, że uparcie twierdziło, że mamy czas do 24tej
ciekawe co będzie 2giego
bo dzisiaj nawet teraz twierdzi, że paczki dotrą w sobotę
i najlepsze na koniec
na stronie
dale uparcie twierdzą
Przewidywany czas dostawy wyliczamy na podstawie dostępnych danych. Może się on różnić od rzeczywistego czasu dostawy, ponieważ w naszych wyliczeniach nie bierzemy pod uwagę zdarzeń losowych lub nieplanowanych opóźnień – zarówno tych po stronie sprzedających, jak i przewoźników.
tylko, że tutaj nie ma zdarzeń losowych lub nieplanowanych opóźnień
tylko z góry założone i planowane
allegro jest żałosne w tej sprawie
oj tam - u nas i tak w sobotę będzie przewidywana dostawa 🤣 - przecież to jakiś żart - screen zrobiony jakąś minutę temu
Kupujący nie zostali poinformowani o nieprawidłowo wyświetlanym czasie dostawy, od rana muszę się tłumaczyć z powodu opóźnień wynikłych nie z mojej winy... 😤
A jedna z moderatorek dodala post 31.12:
W dniach 30-31.12 błędnie wyświetlaliśmy przewidywany czas dostawy, za co w imieniu całego zespołu Allegro, was przepraszam. Właśnie otrzymałam informację, że problem ten został wyeliminowany, a czas wyświetlany jest prawidłowo. Zamówienia, które wpłyną negatywnie na jakość sprzedaży, wykluczymy automatycznie.
W przypadku negatywnych ocen spowodowanych wspomnianym błędem, możecie zgłosić się do nas z prośbą o ich wykluczenie.
Klienci również otrzymają odpowiednie powiadomienia.
To coś długą idą te powiadomienia, że klienci nic nie wiedzą o opóźnieniach i błędnych przewidywanych czasach dostawy.
@w_kiwi Cześć,
Chciałbym w takim razie zgłosić prośbę o usunięcie ostatniej negatywnej oceny, jako że była spowodowana właśnie błędnym pokazywaniem przewidywanych czasów dostawy (w piątek ustawiliśmy przerwę w pracy).
Dlaczego Allegro podawało termin idbioru przesyłek 02.01.2026. Skoro InPost nie działał miedzy oddziałami i wszystko zostało w oddziałach nadający i nie zostało dostarczone do oddziałów a Orlen Paczka nie odbierał przesyłek od nadawców mimo dwuch zleceń, umiał natomiast doreczać przesyłki do pobliskiego automatu godzine po zleceniu odbioru.
Mam paczke one box dpd nadaną 31.12, ale uwaga do automatu oddalonego od Nas o 30min! Więc nie wymaga nawet transportu do innego oddziału. Oczywiście przesyłka sobie leżakuje gdzieś, a konsultant tak odpisuje na pytanie, czy jutro można spodziewać się doręczenia. 😂
To, że automat jest 30 minut od ciebie nie ma najmniejszego znaczenia dla kuriera. Po odebraniu przesyłki od nadawcy trafia ona do oddziału, potem do sortowni centralnej i z powrotem do oddziału. Tak działają firmy kurierskie.
Ale są firmy i "firmy" - jak widać. Bo taka sama sytuacja w orlen paczce sprawiła, że paczka o 8 rano już była w doręczeniu.
To akurat normalne. Doręczenia mogły być realizowane, a odbiory już nie.
Poza tym często to inny kurier doręcza do automatów, a inny odbiera z nich przesyłki. Tak samo doręczenia i odbiory pod adresem realizować może inny kurier. Oczywiście w miałych miejscowościach często jeździ jeden kurier, ale w dużych już niekoniecznie.
Rybnik to jakieś 140tyś miasto i kurier doręczający do automatu odbiera i od nadawców. Automat odemnie może jest w odległości 500m i był godzinę po zleceniu odbioru i nie odebrał przesyłki. Nadałbym je sam w automacie gdyby nie to że jedna była zagraniczna a orlen tak zrobił ze zagranicznej już nie idzie nadać w automacie, kiedyś można było, teraz nie, takie ułatwienie.
Sugestia jak w temacie na przyszłość, żeby klienci się nie wku…rzali.
Środa 31. XII - ok. południa dowiaduję się, że w tym dniu One Kurier nie przyjedzie po przesyłki, bo Allegro zrobiło pracownikom dzień wolny. Oprócz Inpostu wszyscy pozostali kurierzy przyjechali od godziny do dwóch przed czasem ustalonym w stałym zleceniu. Piątek 2 stycznia. Kierowca DHL przyjeżdża o 11 i radośnie mówi, że resztę paczek odbierze 5 stycznia (ustalone godziny odbioru 14-16) - czy ja też mam klientom napisać, "dzisiaj piątunio, więc wyślemy w poniedziałek"?
Heh, a ja lamentuję, bo mam na odwrót. Sam Inpost, nadaje też w soboty i czas dostawy pokazywało na środę. No kuźwa dzisiaj nadane będą jutro, jutro nadane będą w poniedziałek. Ale nie oni znowu wywróżyli ŚRODĘ. Ktoś wyjedzie na weekend, zamówi z myslą o odbiorze po powrocie i kto sie z tego bedzie tłumaczył? Moze Allegro koszty przedłużenia paczek łaskawie pokryje?
Wygląda na to, że InPost okazał się jedyną profesjonalną firmą w tym gronie. Ich kurier to chociaż dziś zadzwonił czy może być wcześniej.