Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dziś, w odpowiedzi na złożoną reklamację, dowiedziałem się na jakiej podstawie DPD dolicza opłatę za dodatkowe ubezpieczenie zależne od wartości zamówienia. Otóż jeśli wartość zamówienia wynosi 322 zł ale zostało wysłane w 7 paczkach, to według DPD wartość zamówienia wynosi 7 x 322 = 2254 zł i od razu doliczą dodatkową opłatę na ubezpieczenie od zamówienia o wartości powyżej 2000 zł . Tak jakby wysłanie zamówienia w kliku paczkach nagle zmieniało magicznie jego wartość. Absurd.
Taką odpowiedź otrzymałem na 2 złożone już reklamacje więc nie jest to jednostkowy przypadek. Logika tego rozwiązania tak mnie osłabiła, że nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Ktoś jeszcze tak miał?
My zawsze w pierwszej paczce wstawiamy pełną kwotę pobranie / ubezpieczenie a w reszcie 0 jeżeli jest konieczność
Ale przeważnie nadajemy z DPD Online na własnej umowie
ps. przy pierwszej paczce generowanej z WzA miałem podwójnie zsumowane pobranie ale wyłapałem przed wydrukiem na kartce.
Tu chodzi o Allegro DPD w smarcie.
@Rolmetsc a masz umowę z DPD
Nie mam umowy, to idzie przez WZA.
@Rolmetsc Bo pewnie nadając w WzA automatycznie Ci daje wartość każdej przesyłki taką jaka jest wartość całego zamówienia - trzeba to zmienić ręcznie.
Prawdopodobnie tak, sprawdzę to przy następnych wysyłkach. Jeśli tak jest to błąd systemu i allegro powinno to poprawić. Chyba będę musiał to wysłać jako zgłoś swój pomysł.
@Rolmetsc oni wiedzą o tym. Pracują/próbują pracować nad rozwiązaniem.
Skąd wiesz że pracują? Był już o tym temat? Mógłbyś podrzucić link?
@Rolmetsc tak był ale chodziło o kwoty pobrań Kwota pobrania inna niz ma zamowieniu ale to działa tak samo
Dzięki bardzo za link, rzeczywiście było to przerabiane wcześniej.
@Rolmetsc co do tego, że ustawia Ci zawsze wartość całego zamówienia to ja nie mam wątpliwości, wątpliwość mam tylko czy z tego powodu te dopłaty.
Co do kwestii "Jeśli tak jest to błąd systemu i allegro powinno to poprawić" - nikt prawdopodobnie nie zacznie nawet prac nad tym bo to nielogiczne, dlaczego?
Zakładamy sytuację, że w jednym cenniku dostawy masz 4 produkty - 3 w cenie 100zł a czwarty w cenie 1000zł - w przesyłce mieścisz maksymalnie 3. Skąd teraz "system" ma wiedzieć która paczka jaką będzie miała wartość? Chyba po to pole wartość można edytować aby to sobie zmieniać.