anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Absurdy programu ochrony kupujących.

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Świeża sytuacja z dzisiaj. Klient kilka dni temu zwrócił produkt, dokładnie wkład lusterka samochodowego. Jak łatwo się domyślić nie zadbał o prawidłowe zabezpieczenie paczki, w zasadzie zupełnie jej nie zabezpieczył, bo odesłał delikatny produkt w swoim oryginalnym opakowaniu i foliowym woreczku. Wkład dotarł rozbity. 

Zgłosiłem w imieniu klienta reklamację do allegro, ale z góry wiedziałem, że to bezcelowe, bo niby jak zwalić winę na kuriera, skoro paczka praktycznie bez zabezpieczeń i ledwo się kupy trzymała. Poproszono mnie o przesłanie zdjęć, opisu pudełka etc. Finał - reklamacja odrzucona z powodu złego zabezpieczenia przesyłki.

Na tej podstawie odmówiłem klientowi zwrotu wpłaty bo produkt nadawał się tylko do utylizacji. Oczywiście wspaniałomyślne allegro zaproponowało mu program AP i pomimo tego, że opisałem odmowną decyzję reklamacyjną samego allegro, które wyraźnie obciążyło winą za uszkodzenie produktu klienta, to program wypłacił mu pieniążki.

Ma się ten gest można powiedzieć, jest to przykład jak można naprawdę w prosty sposób uzyskać konkretny grosz, bo wystarczy wrzucić do byle jakiej paczki uszkodzony produkt, potem popłakać konsultantowi że coś tam się uszkodziło w transporcie, a na koniec skorzystać z AP. Pozostawię to bez komentarza, ale ktoś z decydentów powinien się zastanowić na takimi sytuacjami.

Dreams
#9 Pomysłodawca

Nic nowego nie napisałeś...

Zasada brzmi: klient niezadowolony (mimo iż jego niezadowolenie nie wynika z winy kogokolwiek oprócz niego) to klient który się obrazi i na Ciebie, ale możliwe iż również na cały serwis Allegro, za to że mu biednemu nie pomógł.

Dlatego Allegro odżałowało 100 czy 200zł, a klient będzie nadal pchał im kapuchę z prowizji do kieszeni, robiąc na ich platformie zakupy przez kolejne długie lata.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Dreams akurat w tym przypadku klient byłby głównie niezadowolony na mnie, bo wiadomo, że sprzedawca to całe zło allegro, a przede wszystkim zły sprzedawca, który nie chce oddać kasy za produkt, który dotarł do niego w kawałkach. I tak dał upust emocjom w komentarzu, ale to było dla mnie wiadome od początku, bo zasadniczo tylko w ten sposób można sobie ulżyć jeśli nie miało się kilku minut chęci, żeby ogarnąć jakieś sensowne pudełko do odesłania zwracanego produktu. Mimo wszystko dziwi mnie taka łatwość allegro w wydawaniu swojej kasy, w szczególności, że program AP nie został stworzony po to, żeby zwracać klientom pieniądze z powodu ich "ułomności"