Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy miał ktoś z was kiedyś taki problem, dokładnie z reklamą kierowaną na Google na platformie Allegro ADS, że system wyliczył jakieś absurdalne opłaty?
Więc prowadziłem przez około 2 lata kampanię u nich na Google, i było wszystko ok. Przykładowo za ostatni rok, do 15 grudnia, było to 8504 kliknięć średnio 54 gr za jedno, i 1012 sprzedanych sztuk. Prowadziłem od 15 grudnia do 1 kwietnia tą kampanię na własnym koncie Google Ads, i te stawki wyglądają podobnie. I teraz 4 kwietnia uruchomiłem to ponownie od nowa na allegro, te samo konto allegro, te same oferty, tak samo stawka sugerowana (max 2 zł za klik był) i budżet dzienny sugerowany. I teraz za te 7 dni mam 8262 kliknięcia !! do tego po stawce za klik średnio 3 zł gdzie był limit na 2, co jest absurdalną ceną i tak. I koszt za to 25000, gdzie wcześniej za to samo przez rok było 4500. Zgadza się chyba liczna sprzedaży na tydzień, bo wcześniej miałem średnio 20 sprzedaży na tydzień, a teraz w tym okresie miałem 23, więc to jest ok. Ciekawe że skoro wcześniej 8000 klików miało 1000 sprzedaży, to teraz 8000 ma 23 🙂
Miał ktoś taki problem ? Nie spodziewałem się, że tak duża firma może odwalić coś takiego, stracili moją wiarygodność całkowicie, czekam na odp. na reklamację ale pewnie będę musiał w sądzie się spotkać z nimi. Oczywiście jest dostęp do tych ich śmiesznego panelu tylko, chciałbym zobaczyć jak to wygląda na ich koncie Google, te 8000 klików w 7 dni po 3 zł, z jakich linków czy z jakich ofert Google Shopping były to kliki, bardzo ciekawe.
Nie sprawdzali Państwo statystyk codziennie na bieżąco? Oznaczyłem moderatorów, może pomogą...
No nie, bo po uruchomieniu potrzeba kilku dni żeby to zaczęło działać na google, i wszedłem tylko by sprawdzić czy to się w ogóle uruchomiło. Tym bardziej że reklama na google teraz była prowadzona parę miesięcy przez agencję, te same oferty dokładnie, ale w moim sklepie, a wcześniej 2 lata, na Allegro Ads właśnie, też te same oferty, te same ustawienia, więc dokładnie wiem jak to wygląda, jakie są stawki, i jak to działa, i coś takiego nie jest możliwe.
@eloborat czy możesz napisać jakiego konta dotyczy Twoja wiadomość?
Jak mogę prywatnie wysłać nazwę konta ? nie chcę go publicznie podawać.
@eloborat Oczywiście - wyślij wiadomość na spolecznosc@allegro.pl
Ok, wysłałem
@eloborat Dziękuję. Skonsultuję tę sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@eloborat Opłaty w ramach kampanii Ads i ofert sponsorowanych naliczane są za kliknięcie w reklamę - w bieżącym cyklu rozliczeniowym który biegnie od 26 marca do 25 kwietnia doszło do 8 261 kliknięć w reklamę w ramach miejsca emisji Google. Reklamy były wyświetlane 13 500 066 razy na stronie usługodawcy zewnętrznego Google. Średni koszt kliknięcia to 3,04 zł - koszt może być wyższy na stronach Partnerów zewnętrznych, ponieważ to oni ustalając maksymalne CPC - koszt za kliknięcie zgodnie z informacjami zawartymi w panelu Allegro Ads - tak aby zmaksymalizować efekt kampanii. Naliczony koszt promowania to 25 099,39 zł.
Złożyłeś reklamację, zatem proszę Cię o cierpliwość. Otrzymasz odpowiedź od eksperta w sprawie numer 22647093 w ciągu 14 dni.
tak zgadza się, zastanawiałem się czy ktoś taki problem też ma
@eloborat ktoś tu na AG wklejał wyrok sądu w sprawie niesłusznie naliczonych opłat za reklamę. Allegro zostało generalnie pogonione, wątek niestety już usunięty.
O ile nie zostały dostarczone błędne dane całkiem do panelu allegro z konta google, i na prawdę było tyle kliknięć, to zakładam że zaatakował jakiś bot reklamy. Bo wcześniej przy 8504 klikach miałem 1012 sprzedaży, więc ten współczynnik konwersji powiedzmy to 12% , i to jest norma z całego roku, a tu 8262 i 23 sprzedane daje 0,002% 😄 A wszystko inne jak pisałem, było tak samo. Więc to były niewłaściwe puste kliknięcia wszystko.
Nie rozumiem po co reklamować się w google ads przez pośrednika Allegro?
Po to by stracić kasę na klienta który kupi produkt w Allegro obłożony już sutą prowizją?.
Czy nie lepiej korzystać z ads Allegro tylko na klienta w Allegro, a z ads Google np do swojej aplikacji sprzedażowej?
Chyba że są jakieś inne korzyści takiego rozwiązania to z chęcią poznam
@Halfrunt Jest jedna korzyść jeśli chodzi o takie rozwiązanie. Jak sprzedawca ma swój sklep i to samo na allegro, to praktycznie zawsze z reklam ma większą konwersję na allegro niż w swoim sklepie, z wiadomych powodów. Tylko że w własnym sklepie nie ma prowizji, dlatego zależnie od przypadku trzeba policzyć co się bardziej opłaca. Pod warunkiem, że ten panel pokazuje prawdziwe dane, w co zaczynam wątpić skoro tak to działa. Jeśli chodzi o mnie, musiałem wstrzymać kampanię w swoim sklepie bo musze dokonać w nim paru zmian. To postanowiłem tu na chwilę włączyć, bo to 12% to dobry wynik.
@eloborat a wziąłeś pod uwagę przy analizie że teraz płacąc za reklamę ściągasz do swojego produktu klienta a tam zielone okienka kup taniej u innego sprzedawcy lub zamiast innych produktów sprzedającego jest teraz boks z promowanymi innych sprzedających ??? Może to być powód 😞 na dzień dzisiejszy jeśli na allegro nie posiadasz najniższej ceny szkoda na takie reklamy bo napędzasz sprzedaż innym sprzedawcom 🙂
@kostas11 chyba, że sprzedajesz jakość, której nie maja inni.
@Halfrunt może i masz rację ale mam wrażenie że na dziś liczy się tylko cena ( oczywiście mowa o produktach powtarzalnych ) jak ostatnio kupowałem kapsułki, od razu sort od najtańszych i zakup nic nie sprawdzałem jest POK wiec po co 😄
@kostas11 a jak trafisz na kapsułki z OSA? Jak widać w innym wątku, tam POK działa "trochę" inaczej. 😁
@medalik_2009 ale oni wcale nie mają najtańszych, fakt jak szukasz to w pierwszej kolejności wyskakuję osa ale jak głębiej poszukasz wyłączysz dopasowania i inne cuda możne znaleźć taniej, a co śmieszne teraz wchodząc w znane sklepu agd - rtv ( avast czy media ) to u wszystkich pod zdjęciem są reklamy i nie zgadniesz czyje, osa 😄
@kostas11 a ta opcja powiązania z "produktem" nie działa tylko wtedy jak produkty mają EAN, żeby powiązało je od różnych sprzedawców ? Bo te produkty które sprzedaję nie mają EAN .. a cenę mam najniższa na razie 😉