anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro blokuje dostarczanie faktur do Klientów

Diaderma
#9 Pomysłodawca

Allegro blokuje dostarczanie faktur dla Klientów z powodu "Wiadomość niezgodna z naszymi zasadami".

Mimo obowiązku prawnego, który gwarantuje Klientowi otrzymanie dowodu zakupu.

Dowody zakupu wysyłamy automatycznie i wyłącznie w formie elektronicznej (PDF) dla Klientów indywidualnych (czyli bez numeru NIP, bo te są w KSeF, nie wystawiamy paragonów).

Poniżej prezentuję tekst, który jest dołączony do faktury:

"Dokument zakupu 40/08/2026 sklep DIADERMA * DAK POL Pharma
Dzień dobry, w załączniku PDF przesyłamy dokument rozliczenia zakupu 40/08/2026 na kwotę 48,69 zł Dokument rozliczeniowy został wygenerowany i wysłany automatycznie z panelu e-Księgowość (efaktury@homebiuro.pl). Serdecznie dziękujemy za zakupy i zapraszamy ponownie. Hurtownia farmaceutyczna DAK POL Pharma / sklep DIADERMA (Oficjalny Sklep Producenta) ul. Zelwerowicza 55B 02-928 Warszawa NIP-UE: PL 9510044171 REGON: 010822208 BDO: 000021121 Bank Pekao SA nr konta: 06 1240 1112 1111 0000 0164 7932 Wyłączny przedstawiciel i dystrybutor marek: DIADERMA, DRULA, REIHER, ARYA LAYA, SANAVITA, BERGLAND, CHEPLAPHARM, WALTER RITTER oraz MEDlight GmbH. Zaopatrzenie aptek i hurtowni farmaceutycznych w Polsce od 1992 roku. Wiadomość wysłana za pomocą programu eksięgowość, w imieniu użytkownika. Ewentualne odpowiedzi prosimy przesyłać na adres sklep@diaderma.pl. Prosimy nie odpisywać na adres efaktury@homebiuro.pl, będący - wyłącznie - adresem technicznym aplikacji.
Zwiń
Ta wiadomość nie została wysłana.
Wiadomość jest niezgodna z naszymi zasadami. Twój rozmówca jej nie zobaczy.

29 sierpnia".

Bardzo Was proszę o pomoc, wskażcie mi, który fragment powyższego tekstu mam zmienić, aby wywiązać się z obowiązku dostarczenia dowodu zakupu Klientowi... i aby Allegro nie narażało mnie na konsekwencje prawne.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Diaderma fakturę powinieneś załączyć do zamówienia, nie przesyłać ją w oddzielnej wiadomości. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Diaderma
#9 Pomysłodawca

Droga Moderatorko Alicjo,

oczekuję od Ciebie porady i pomocy.

Proszę o sprecyzowanie "fakturę powinieneś załączyć do zamówienia".

Do jakiego zamówienia?

To ja otrzymuję zamówienie i nie mogę nic dołączyć do niego, bo zamówienie składa obca mi osoba, w nieznanym czasie.

Faktura jest wystawiana w terminie późniejszym, nawet kilka dni po otrzymaniu zamówienia.

Faktury w PDF wystawia i wysyła automatycznie program eKsięgowość od firmy home.pl

Tak jest od 30 lat.

Nie ma żadnej możliwości innej wysyłki, dołączania jej do czegokolwiek.

Zawsze będzie ona w osobnej wiadomości, wysłanej z programu księgowego.

Bardzo Cię proszę, odpowiedz mi merytorycznie na moją prośbę.

Czy Allegro blokuje wszystkich Sprzedających w serwisie Allegro, którzy korzystają z wielu programów księgowych, tworzących i wysyłających całkowicie automatycznie faktury lub paragony za dokonane zakupy?

Zakupów w Allegro dokonuję niemal codziennie i otrzymuję dowody zakupu z przeróżnych programów do tworzenia faktur...

W czym uchybiam Regulaminowi Allegro, wysyłając faktury w osobnej wiadomości z programu księgowego?

Czemu Allegro tylko czasem blokuje te faktury w osobnej wiadomości, a innym razem nie?

Szacuję, że 90% nie jest blokowane.

Ustawowo jestem zobowiązany do wystawiania faktur, a Klient ma prawo do otrzymania dowodu zakupu. 

Ponieważ nie znam adresu e-mail do Klienta, zmuszony jestem do wysyłki na zaszyfrowany adres, podany przez Allegro.

Kto więc ponosi odpowiedzialność karno-skarbową za niedostarczenie dowodu zakupu Klientowi?

Ja czy Allegro?

Całkowicie zażenowany odpowiedzią

Darek

PS. Naszą korespondencję zachowam do kontroli Urzędu Skarbowego Warszawa Mokotów.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Diaderma allegro będzie blokować z czasem takie wiadomości, sprawdź czy Twój program nie ma możłiwości załączenia faktury w szczegółach zamówienia, dodaj fakturę wtedy klient ma ją w szczegółach zamówienia 🙂

A teraz możesz dostawać blokadę bo boty biorą t za zachęcanie do kontaku i sprzedaży po za allegr 😞

Ewentualne odpowiedzi prosimy przesyłać na adres sklep@diaderma.pl. Prosimy nie odpisywać na adres efaktury@homebiuro.pl,

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Diaderma tak jak wspominałam wcześniej, możesz dołączyć fakturę do zamówienia, w miejscu na to przeznaczonym. Klienci mają do nich wtedy łatwy dostęp. Chcemy ograniczać ilość wiadomości i powtarzających się informacji w korespondencji, ponieważ w większości wprowadza to niepotrzebny chaos. 
@kostas11 dobrze ci doradził względem usunięcia zdania z informacją o kontakcie i adresami mailowymi. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów