Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupujący ma konto na allegro od 21 dni, dokonał u mnie zakupu, po czym nie odebrał paczki. Towar oczywiście wrócił do mnie i oczywiście musiałem ponieść koszty paczki zwrotnej gdzie automatycznie allegro doliczyło mi do konta. Po kilku dniach kupujący wystawia negatywną opinię zaznaczając iż nie otrzymał towaru. I tu się zaczęła dyskusja z allegro, po pierwsze allegro jakiś czas temu ogłosiło w swoim słynnym regulaminie że kupujący z kontem krótszym niż 6 miesięcy nie może wystawić żadnej oceny, cytuję "Kupujący z nowym kontem (mniej niż 6 miesięcy) nie może wystawiać ocen. Jest to ograniczenie mające na celu zapobieganie nadużyciom związanym z wystawianiem fałszywych opinii. Użytkownicy muszą posiadać konto przez co najmniej 6 miesięcy, aby móc oceniać transakcje"
I oczywiście okazało się to bujdą na rowerach bo Sylwester [edycja]- Zespół Allegro zaprzeczył iż w ogóle był taki zapis.
Po drugie wezwałem dwa razy konsultanta do rozmowy, no to już śmiech na sali, jedno połączenie wyglądało tak, że jeden sygnał i koniec, nawet nie zdążyłem odebrać bo się rozłączył, drugi raz byłem szybszy ale usłyszałem tylko słucham i konsultantka się rozłączyła.
Jest żenujące co wyprawia ta platforma, chroni nieuczciwych kupujących, którzy bez podstawnie wystawiają oceny, mimo iż udowodniłem, że paczka została wysłana w terminie a kupujący jej nie odebrał
Jednym słowem kupujący może obsrać ile wlezie a allegro i tak ma na to wywalone, natomiast jeżeli ty jako sprzedawca zrobisz coś nie tak wobec kupującego to straszenie i blokady konta
@-FOLK-STYLE- może to chodzi o opinie produktu ? daj link do źródła ?
A klientowi napisz że ma 3 dni na odebranie paczki i pokrycie strat, po tym czasie zaczniesz naliczać za magazynowanie 5 zł dziennie, potem co miesiąc wystawiasz fakturę i do sądu z nakazem zapłaty 🙂 Negatywa już masz więc nic więcej nie zrobi 😄
Najbardziej rozchodzi mi się o ten zapis w regulaminie allegro ..."Kupujący z nowym kontem (mniej niż 6 miesięcy) nie może wystawiać ocen...." gdzie wyraźnie była ta zmiana jakiś czas temu wysyłana do sprzedawców a teraz allegro wypiera się wszystkiego, jest to robienie w ciula sprzedających
@-FOLK-STYLE- tylko jakich ocen ? sprzedających czy produktów ?
żadnych ocen nie mogli wystawiać, to miało chronić sprzedawców przed nieuczciwymi kupującymi
Witam.
Przykro mi ale raczej się mylisz. Zapis jeżeli jest to dotyczy wystawiania ocen produktu, a nie komentarza dla sprzedawcy.
Skąd to wiem?
Bo Allegro od wielu już lat NIE ZROBIŁO NIC BY CHRONIĆ SPRZEDAWCÓW PRZED NIEUCZCIWYMI NABYWCAMI.
Nabywca to "święta krowa" która ma zawsze rację, a jak nie ma racji to i tak ma prawo do "subiektywnej oceny", w którą Allegro NIGDY NIE INGERUJE, o ile treść oceny nie narusza ogólnie przyjętych norm co do słownictwa, lub przepisów prawa co do treści.
Pozdrawiam. Marek.
Kupujący nie powinien mieć możliwości oceniania jeżeli nie odebrał towaru, jest to nieuczciwe wobec sprzedawców, bo niby dlaczego mamy odpowiadać za to że jakiś 'bałwan' zwany kupującym nie odbiera paczek, a później wielce się wypowiada co do przebiegu transakcji
Witam.
Zasadniczo masz rację - nie powinien. Ale to nie takie proste, bo mogą od tej zasady być wyjątki.
Taki z mojej historii zakupów wzięty.
Wyjeżdżałem na urlop. Potrzebowałem płetwy. Kupiłem na dwa tygodnie przed wyjazdem. Termin WYSYŁKI deklarowany przez sprzedawcę 2 dni. Odezwałem się po tygodniu, a on obiecywał że "zaraz wyśle" bo ma nawał roboty, bo ludzie na urlopach, itp itd... Wysłał gdy ja byłem już w samolocie. Nie odebrałem, bo nie miałem jak. Przesyłka wróciła do sprzedawcy. A ja kupiłem płetwy na miejscu płacą 3 razy drożej.
Sam sprzedaję i wiem jak to czasami jest. Więc olałem sprawę i komentarza nie wystawiłem, ale czy naprawdę uważasz że nie miałem powodów by taką transakcję ocenić negatywnie?
O takich, czy innych sytuacjach, gdzie wina za nieodebranie przesyłki przez nabywcę leżała po stronie sprzedawcy, czytałem wielokrotnie.
Oczywiście w ogromnej większości przypadków za nieodebranie przesyłki wina spada na nabywcę, ale jak już wcześniej pisałem dla Allegro nabywca to "święta krowa" która ma zawsze rację, a jak nie ma racji to i tak ma przynajmniej prawo do "subiektywnej oceny".
Pozdrawiam. Marek.
To jest całkiem co innego, tutaj mowa o terminowej wysyłce i nieodebranie przesyłki przez kupującego. Podejrzewam że to konkurencja i przesyłka była celowo nie odebrana. Dlatego takie uzasadnienie allegro powinno od razu przyjąć i nie dopuszczać do wystawiania ocen. Bo takich sytuacji jest masa, kogoś serduszko boli że sprzedajesz więcej niż on więc robienie sztucznych zakupów właśnie w takim celu abyś trochę dostał po łapach. Takiego delikwenta ciężko wyłapać czy to konkurencja czy nie, bo jeżeli nie kupi ze swojego konta to lipa, często spotykaliśmy się z tym że sąsiadka, siostra, babka czy inna znajoma kupują a później oceny z du** wzięte
@-FOLK-STYLE- jeśli podejrzewasz że to zakup konkurencji, napisz do allegro zweryfikują czy konto jest powiązane z Twoją konkurencją 😄
😂😂bardzo zabawne, jak im nie podasz wszystkiego na tacy to ci sprawdzą 😂 a to dobre.
W nosie to mają, musisz im udowodnić, że to konkurencja, oni nic nie zrobią bo przecież nie mają do niczego wglądu jak to zawsze się tłumaczą 😂
@-FOLK-STYLE- niestety masz rację, też ciągle otrzymuję od allegro odpowiedzi, że nie mają wiedzy lub nie mają wglądu i to do własnych danych
@-FOLK-STYLE- podaj źródło - link bo w regulaminie nie ma takiego zapisu 😞