anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Czechy - co z tym Vatem

MartechOlsztyn
#8 Zapaleniec#

Witam

Prośba o konkretną wypowiedź ekspertów Allegro.

Kupujący z Czech podał nip - zobowiązuje nas to do wystawienia FV z vatem 0%. Czy kupujący zapłacił w cenie netto czy brutto?  Co z podatkiem Vat?  Na forum ludzie piszą, że należy zwrócił klientowi VAT. W jaki sposób?

Jeżeli będą takie problemy to po prostu tę kwotę, którą klient zapłacił (niby brutto) zrobimy jako netto + do tego VAT 0%

Proszę o pilną odpowiedź.

oznacz moderatorów
61 ODPOWIEDZI 61

_Likos_
#21 Demiurg#

@MartechOlsztyn " Jeżeli będą takie problemy to po prostu tę kwotę, którą klient zapłacił (niby brutto) zrobimy jako netto + do tego VAT 0%" - nie wiem jak jest na czeskim allegro.  Ale na polskim jest przy prduktach podana zarówno cena brutto ja i cena netto oraz Stawka VAT.

Wiec kupujący znając procedury i przepisy od razu założył że kupuje w cenie netto ( która także jest podana) . Robienie teraz z ceny netto - ceny brutto moim zdaaniem byłoby złamaniem umowy.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@_Likos_ @MartechOlsztyn mi się wydaje że na dziś najlepszym rozwiązaniem będzie zaznaczyć na CZ że nie wystawiam FV i wysyłać tylko osobą prywatnym 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

a da się tak zrobić ? zaznaczyć na tym portalu, że nie wystawiamy faktur ?

mikeza
#21 Demiurg#

@kostas11 ja znalazłem tylko opcje stawek podatkowych Vat, i tylko to mogę zmienić na allegro.cz. jakoś nigdzie nie widzę opcji ustawienia "nie wystawiam faktury" dla tego portalu.

kostas11
#21 Demiurg#

@mikeza na PL da się więc myślałem że na CZ jest tak samo 😞 nie mam nic tam wystawionego i nie planuje więc nie maiłem jak sprawdzić za dużo problemów technicznych 😞 

Vat dla firm, czy niekorzystne przewalutowanie a ponoć jak podniesie się ceny powyżej 10 % od cen na PL to nie wyświetlają się na CZ 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

moim zdaniem powinna być taka opcja, ale jej nie ma. Jesli sprzedawca nie jest zarejestrowany w systemie i nie ma nr nip eu to nie może wystawiać faktur dla firm z zagranicy. W końcu nie jest to obligatoryjne, więc nie rozumiem braku takich ustawień.

Monika__L
#16 Inspirator#

jak nie może?

może ale z krajowym vat. nawet musi jeśli wydał towar, zpałacić vat

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

miałem na myśli wystawienie faktury unijnej, to że sobie wystawię zwykłą to chyba logiczne. Tylko co z takiej faktury zagranicznemu kontrahentowi ?

Monika__L
#16 Inspirator#

no jak co? na vacie swiat sie nie konczy. jest jeszcze dochodowy

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

pytanie tylko, czy firmowy klient z Czech będzie taki wyrozumiały, jeśli zamiast unijnej faktury dostanie  naszą zwykłą. W ramach podziękowania moze wysmarować negatywa, albo bawić się w jakieś dyskusje.

Monika__L
#16 Inspirator#

no ale nie moze oczekiwać, że każda firma na allegro będzie zarejestrowana na NIP PL. Najlrpirj by było pewnie odznaczyć, że wystawia się faktury vat

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Można jeszcze zarejestrować się do VAT w Czechach (i uzyskać czeski NIP) lub do OSS i wystawiać faktury z czeskim VAT-em. Wtedy kupujący księguje to jak normalny zakup krajowy.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

dlatego powinna być opcja, wystawiam  faktury vat EU lub nie wystawiam takich faktur.

BOMASPORT-pl
#7 Wielbiciel#

Na Allegro.cz jeśli nie podałeś w polu opcjonalnym stawki VAT to pokazuje się tylko jedna cena, tzn. tak widać na naszych kontach firmowych.

oznacz moderatorów

Steleko
#8 Zapaleniec#

jeżeli zapłacił kwotę brutto to gdzie tu jest złamanie umowy

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Po pierwsze, aby sprzedać towar firmie z innego kraju UE obie strony muszą być zarejestrowane w VIES.

Po drugie, jak już są tam zarejestrowane, to wystawiasz FV bez VAT (stawki "np"), a nie ze stawką 0% (to dwie różne stawki VAT i nie można ich ze sobą mylić). 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

"Po pierwsze, aby sprzedać towar firmie z innego kraju UE obie strony muszą być zarejestrowane w VIES." - proszę o konkretny przepis który wprowadza taki obowiązek. 😉

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

ad1. Jak widać Allegro ma wywalone na nas i pomoc nam. 

ad2. Mojego szefa i księgową szlag trafił, że uruchomiłem możliwość allegro.cz i mam przewalone, bo zaczęli Czesi kupować. 

Na dotychczasowe transakcje wystawiliśmy zwykłe paragony po polsku i z naszym VAT.

Jeśli Allegro zmieni opcje i umożliwi Czechom płacić bez VAT będę wystawiał bez VAT.

Na dzień dzisiejszy Allegro zrobiło bubla nr 666. 

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

ToniDom
#2 Obserwator#

Dostaliśmy podobną odpowiedź. Cóż. Posprawdzaliśmy, poczytaliśmy i wydaje nam się, że poprawnie będzie gdy:

1. Jeżeli kupuje klient indywidualny, wszystko identycznie jak z polskim klientem - vat 23%

2. Jeżeli kupuje klient na fakturę, który jednak nie jest europejskim płatnikiem vat to przypadek jak wyżej

3. Jeżeli kupuje klient na fakturę, który widnieje w bazie europejskiego płatnika vat (należy sprawić na vies ue), to: zwracamy klientowi 23% wartości towaru przez allegro, jak przy zwrotach (przydałoby się w powód zwrotu dodać oprócz; zwrot, reklamacja itd, powód: zwrot vatu) i wystawiamy fakturę z towarem cenie netto + 0% vat.

i będę  wdzięczny jeżeli ktoś to potwierdzi lub nie.

P.S. zaznaczę również, że akurat jesteśmy europejskim płatnikiem vat - polecam zrobić - tylko jeden wniosek - szybko idzie.

oznacz moderatorów