Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
WITAM JAK WYBIC PARAGON NA KASIE NP NA 300 KORON
to może warto było dokształcić się trochę przed rozpoczęciem sprzedaży na tym rynku, skoro nie masz na ten temat pojęcia ?
jesteś tylko płatnikiem vat krajowym, czy zgłosiłeś się do vat-eu i masz nip z przedrostkiem PL ?
@sica1 napisz jeszcze czy to sprzedaż dla osoby prywatnej czy firmy na fv ???
dokładnie, to też ma znaczenie 🙂
Witam sprzedawca to osoba prywatna nie ma zaznaczonej faktury .Normalnie gdy ktoś nie zaznaczy w Polsce że chce fakturę to daję się mu paragon. Nie wiem jak jest tutaj na allegro.cz
Ja jestem płatnikiem vat krajowym nie mam zgłoszonego do vat-eu mam nip bez przedrostka PL
jeśli to osoba prywatna to musisz wystawić fakturę imienną, w normalnej stawce 23%, tak jakbyś sprzedawał krajowemu odbiorcy. Nie ma tutaj jakiejś specjalnej róznicy. Ale jest druga strona medalu, jeśli przekroczysz limit sprzedazy 10tys euro, a w Twoim przypadku to wysoce prawdopodobne musisz zarejestrować się w VAT-OSS i rozliczać tam cały podatek Vat zgodnie ze stawką obowiązującą w Czechach. To jest dopiero zabawa 🙂
Dziękuję czyli do kopii faktury muszę dorzucić paragon ? przeliczony po kursie jaki był poprzedniego dnia w zł ? a faktura w czk?
No właśnie, czy trzeba taką fakturę w CZK na osobę prywatną FISKALIZOWAĆ czy nie?
nie ma już takiej konieczności, wystarczy wystawienie samej faktury na osobę prywatną, oczywiście w programie księgowym musi być ona oznaczona skrótem np. WSTO_EE, który oznacza wewnątrzwspólnotową sprzedaż towarów. Póxniej widać to zapewne w pliku jpk i US może w ten sposób kontrolować czy nie przekroczono limitu 10tys euro. Nie ma też tak naprawdę obowiązku wystawiania takiej faktury w CZK, oczywiście na życzenie klienta można to zrobić, ale Ty musisz ją u siebie zaksięgować i tak w złotówkach.
wygląda na to, że nie można dla takiej transakcji wystawiać samego paragonu. Musi być ona udokumentowana fakturą vat, nawet dla prywatnego klienta.
mikeza Ty poczytaj co piszesz bo chyba sam nie wiesz. W ostatnich dwóch postach napisałeś że nie ma takiej konieczności a w poniższym poście że wygląda na to że jest taka konieczność.
@Potaron czytaj posty w kolejności wpisów, po datach. Zgadza się, że najpierw wydawało mi się, że transakcja dla osoby prywatnej powinna być traktowana jak krajowa, ale potem w poście się poprawiłem i przyznałem, że to błąd i dla każdej takiej transakcji należy wystawić fakturę vat, a nie paragon i tylko taka opcja jest poprawna jeśli chodzi o kwestie podatkowo-prawne.
Nic nie napisałeś że się pomyliłeś. Jak czegoś nie wiesz to nie pisz że ci się wydaje. Wprowadzasz ludzi w błąd. A za błędy ty nie zapłacisz tylko ktoś inny.
@Potaron Masz jak wół napisane, że ma być faktura, a nie paragon. To gdzie masz wątpliwości ?
tu masz wpis, w którym poprawiam swoje stanowisko: wygląda na to, że nie można dla takiej transakcji wystawiać samego paragonu. Musi być ona udokumentowana fakturą vat, nawet dla prywatnego klienta.
Wszystko rozbija się o kwestię wysyłki. Jeśli klient zagraniczny dokonuje zakupu bez wysłania towaru poza granice dostaje paragon, jeśli wysyłasz poza teren Polski, nawet jak kupi u Ciebie klient z Polski to musi dostać fakturę imienną.
@Potaron i nie żartuj, że bazujesz na wiedzy z forum allegro, bo jak przyjdzie kontrola ze skarbówki, to co powiesz ? Że tak Ci poradzili anonimowi sprzedawcy na forum. Bez jaj, siadaj i czytaj przepisy jak nie masz własnego biura rachunkowego, a chcesz robić coś nowego, o czym nie masz pojęcia.
A jeśli mam VAT UE i sprzedaję czeskiej firmie, to oczywiście wystawiam FV w koronach. Tylko jaki VAT, nasz, czy czeski? Jeśli czeski, to jak mam odprowadzić podatek? Czy może zwrócić VAT i wystawić FV 0%?
@mplaptonik nie masz obowiązku wystawiania dokumentu w koronach, to już Twoja wola lub kwestia ustalenia z kontrahentem. Dla celów podatkowych w Polsce faktura, a przynajmniej wyliczony vat musi być podany w złotówkach.
@mikeza Tylko miałem na myśli sprzedaż na czeskim allegro. Dobrze się zrozumieliśmy? 🙂
@mplaptonik nie masz takiego obowiązku nawet sprzedając na czeskim rynku, dokument może być w złotówkach, może być w euro albo innej walucie ustalonej z kupującym, podajesz tylko kurs korony, a kontrahent może sobie wyliczyć wartość w swojej walucie i odpowiednio zaksięgować. dodatkowo tak jak wspomniałem jeśli Twoja siedziba jest w Polsce, to dla naszej skarbówki dokumenty muszą być w złotówkach, a już z pewnością wyliczenia vat.
Często sam program księgowy pomimo wystawienia dokumentu w innej walucie, podatek vat podaje w złotówkach, bo tak musi być dla kontroli.
@mikeza, to teraz nasunęło mi się jeszcze pytanie. Jeśli wystawię mu FV w PLN, z naszym VAT-em i odprowadzę podatek do naszego US, to kupujący odliczy sobie w jakiś sposób ten podatek?
@mplaptonik ale to ma być transakcja unijna, sprzedający i kupujący mają nr nip ? to według mnie faktura powinna być 0%.