anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro: Dane użytkowników powędrują do Chin - do tiktoka

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro: Dane użytkowników powędrują do Chin - do tiktoka

coraz to fajniej na allegro

https://www.telepolis.pl/tech/aplikacje/allegro-dane-uzytkownikow-powedruja-do-chin

jak weszły unijne przepisy o ciasteczkach - pisałem, że allegro nie publikuje informacji komu wysyła dane użytkowników - zanim coś serwis zaczął publikować minął chyba z rok

teraz nasze dane mają trafić do jawnie szpiegowskiego systemu z Chin

co dalej?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Client:134169197
#9 Pomysłodawca

@RED Ale debilizmy. Autor artykułu nie ma pojęcia, jak to nawet funkcjonuje a pisze, że Allegro przekazuje TikTokowi dane wrażliwe. Pewnie, skan dowodu na pewno jeszcze!

Bujdy na resorach. Tym bardziej, że artykuł nie cytuje żadnych właściwych punktów Regulaminu ani nie podaje linków do konkretnych źródeł. Informacje z pupy.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ej no młoda kiedyś potwierdzała cichcem konto z mojej karty. I to była wpłata na Irlandie (pamiętam, bo aż do banku dzwoniłam wyjaśniać), Tak samo telefon z kodem był z Irlandii. O co chodzi z tymi Chinami?

#9 Pomysłodawca

@AnnaG-Antyki TikTok ma mniejsze podmioty, które odpowiadają za płatności, weryfikację czy zgodność z prawem. Wszystko to należy do chińskiej spółki-matki i przez nich zostało założone.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED ameryki nie odkrył, tyle że z tymi mailami i telefonami przesadził, wie że gdzieś coś piszczy ale nie wie dokładnie gdzie, zwykły bełkot żeby przyciągnąć czytelnika 😉

drekenzes
#18 Luminarz

instrukcja:

1. Instalujesz aplikację monitorującą przepływ danych na telefonie.

2. Instalujesz aplikację chińskich gigantów, np tik toka, ali albo wielkie T.

3. Podziwiasz jak po instalacji azjatyckiej aplikacji wysyłane są bezpośrednio do Chin dane z Twojego telefonu, a po 30 minutach mają już nawet cała galerię twoich zdjęć ;]

4. Następnie się dziwisz, jak Twoi znajomi na Facebooku dostają od Ciebie prośby o wpłaty pieniędzy, fałszywe linki albo jesteś gwiazdą reklam wszelkiego badziewia w Chinach.

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes 

Akurat punkt 4 działa inaczej 🙂

drekenzes
#18 Luminarz

@kostas11 No danych potrzebują do szkolenia AI, ale dałem taki bardziej zrozumiały przykład 😉

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

jak widzę allegro kasuje moje wpisy

dane także trafiają do innych systemów także Amerykańskich

po wejściu na to forum oglądam w telefonie reklamy allegro np: alka, jakiś gości w aucie gadających o niczym i czy celebrytek zadeptujących trawę lub kąpiących się w piłeczkach

nie zachęca to do zakupów, efekt przeciwny do zamierzonego

kompletnie nie wiem co ma tym promować allegro - produktów czy sprzedawców tam nie widać

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

@RED A ty myślisz, że jak T-emu przegoniło Allegro marketingowo? Pocztą pantoflową?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:134169197 t-emu przegoniło allegro niedozwolonymi praktykami, łamaniem prawa, wprowadzaniem w błąd, oszukiwaniem konsumenta, loteriami i itp

Allegro musi przestrzegać przepisów Eu - a tamten serwis ma to gdzieś

Z tego też można zrobić pozytywny przekaz

Allegro nie musi iść drogą T-emu - kiedyś np: reklamy serwisu miały wywoływać pozytywne emocje np: wzruszenie, miłość (np: świąteczne)

a teraz?

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

@RED No tak było, nie zmyślam. Gdzie o tym przeczytałeś? Na Telepolis czy prosto na Pudelku? xD

oznacz moderatorów