anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro - dyskusja i pok

RED
#21 Demiurg#

Mamy kolejny przypadek gdzie allegro pokazuje jak łamać przepisy prawa

Właśnie zostaliśmy obciążeni kwotą pok za to, że kupujący nie chciał odstąpić od umowy

brawo allegro

moderator allegro:

przykro mi, że nie otrzymał Pan zwrotu pieniędzy. Brak odbioru paczki nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy. W związku z tym powinien Pan poinformować RED o chęci odstąpienia od umowy. Dodam, że jeśli sprzedawca poniósł koszt odesłania nieodebranej paczki, może pomniejszyć kwotę zwrotu o tę kwotę.

kupujący:

Wystąpiła nagła sytuacja proszę o zwrot pieniędzy

my:

Trzymajmy się obowiązujących przepisów, nadal nie mamy zarejestrowanego żadnego odstąpienia od umowy czy też reklamacji moderator napisał PAńśtwu co nalezy zrobić

kupujący:

Proszę o odstąpienie od umowy

moderator:

jeśli formularz zwrotu nie jest już dostępny, wystarczy, że poinformuje Pan sprzedawcę o chęci odstąpienia od umowy drogą pisemną - np. poprzez wiadomość w dyskusji. Od tego dnia sprzedawca będzie miał 14 dni na zwrot pieniędzy.

my:

Czekamy wciąż na oświadczenie woli w trybie podanym wyżej przez allegro

nasz w/w tekst powtórzyliśmy kilkukrotnie

Co tu się odstawia na allegro, kupujący prosi byśmy odstąpili od umowy za niego - z oczywistych powodów nie możemy tego zrobić.

Czy to nasza  wina, że kupującemu nie przechodzi przez gardło - formułka - odstępuje od zawartej umowy?

i za to mamy ponosić koszta pok?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

TechartGSM
#11 Animator#

Odstąpienie od umowy nie musi być wygłoszone regułką, wystarczy na przykład zdanie "Proszę o zwrot pieniędzy", lub - jak widzę tutaj "Proszę o odstąpienie od umowy".

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TechartGSM serio, przeczytaj ustawę !!!!!

Art. 30. 1. Konsument może odstąpić od umowy, składając przedsiębiorcy
oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Oświadczenie można złożyć na formularzu,
którego wzór stanowi załącznik nr 2 do ustawy.

lub przez stronę internetową o ile udostępnia ( tu allegro ma gotowca do odstąpienia )

Załącznik nr 2
WZÓR FORMULARZA ODSTĄPIENIA OD UMOWY
(formularz ten należy wypełnić i odesłać tylko w przypadku chęci odstąpienia od umowy)
– Adresat [w tym miejscu przedsiębiorca powinien wpisać nazwę przedsiębiorcy, pełny adres pocztowy
oraz adres e-mail]
– Ja/My(*) niniejszym informuję/informujemy(*) o moim/naszym odstąpieniu od umowy sprzedaży
następujących towarów(*) umowy dostawy następujących towarów(*) umowy o dzieło polegającej na
wykonaniu następujących towarów(*)/o świadczenie następującej usługi(*)
– Data zawarcia umowy(*)/odbioru(*)
– Imię i nazwisko konsumenta(-ów)
– Adres konsumenta(-ów)
– Podpis konsumenta(-ów) (tylko jeżeli formularz jest przesyłany w wersji papierowej)
– Data

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@TechartGSM  powiedz to administracji skarbowej że zdanie : ""Proszę o zwrot pieniędzy",  jest odstąpieniem od umowy. Jełśi na podstawie takiego zdania anulujesz paragon to poczekaj co Ci na ten temat powie sympatyczna Pani lub Pan z US w czasie kontroli

Zdanie prosze o zwrot pieniedzy w żaden sposób nie wskazuje ani na chęć ROZWIĄZANIA UMOWY anie nawet jakiej transakcji dotyczy. A moze to zdanie dotyczył pożyczki którą sprzedajacy zaciągnąl u kupujacego ????? 

Wiec mozesz robić jak uważasz ........ a przynajmniej u nas bedziemy robić tak jak powiiiniśmy i jak wskazują przepisy

Mieliśmy ostatnio sytuacje bardzo podobna do opisywanej przez @RED  gdzie kupujący także nie odstąpił od umowy. Dokumentacja zwrotowa do anulowani paragonu to kilkanascie stron wydruku z dyskusji oraz stanowiska allegro która okazemy w razie kontroli 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RED klient poprosił Cię w dyskusji o zwrot pieniędzy i ,, odstąpienie od umowy ,, , może było go trochę pociągnąć za język jeśli Masz taką potrzebę , ale Ustawodawca nie narzuca na konsumenta formy ani drogi w jakiej ma poinformować przedsiębiorcę o rezygnacji z zakupu. Po mojemu z tego co piszesz odstąpienie od umowy zostało złożone przez konsumenta prawidłowo , w dyskusji Masz określony przedmiot umowy jak i datę transakcji .

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@mdrogeria allegro wycofało się z pomysłu obciążenia nas kosztami pok, jak widzę ktoś zrozumiał to co rozumiał moderator w dyskusji

podałem fragment dyskusji - kupujący nie odebrał przesyłki

Kupujący prosi nas byśmy odstąpili od umowy - komuś coś się pomyliło - jakaś nowa odwrócona ustawa konsumencka

W Dyskusji 6-7 razy prosiłem Kupującego, że jeżeli chce odstąpić od umowy, to niech to zrobi.

Nie wymagałem oświadczeń podanych przez ustawę przez @kostas11

proste pytanie dlaczego kupujący jak ognia bał się napisać "odstępuję od umowy"?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RED nie mam oczu z guzików 

a to ?

cyt ,,

my:

Trzymajmy się obowiązujących przepisów, nadal nie mamy zarejestrowanego żadnego odstąpienia od umowy czy też reklamacji moderator napisał PAńśtwu co nalezy zrobić

kupujący:

Proszę o odstąpienie od umowy.....................????????

oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@RED bo pewnie chciał zakombinować jak jeszcze z tego na plus wyjść 🙂  

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@sklep_solpio absolutnie nie - chciałem kupującemu oddać pieniądze

czy odstąpieniem od umowy są frazy

- myślałem o odstąpieniu od umowy

- chciałem zastosować odstąpienie od umowy

- zróbcie odstąpienie od umowy

- ciocia odstępuje od umowy

w naszej historii kontaktów z klientami na allegro mamy negatywne doświadczenia z osobami, które coś innego piszą, a coś innego mają na myśli i tworzą specjalne fikołki słowne - (tutaj kupujący chciał byśmy my odstąpili od umowy) podawałem na tym forum już masę przykładów

prosiłem kupującego wraz moderatorem o jednoznaczne oświadczenie woli i się go niedoczekałem

ustawa konsumencka zawiera wzór odstąpienia od umowy, którego nikt nie stosuje

gdzie jest fragment

Ja/My(*) niniejszym informuję/informujemy(*) o moim/naszym odstąpieniu od umowy sprzedaży

zwracam uwagę na słowo Ja

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

od początku postuluję by allegro umożliwiło w sposób jednoznaczny i wyraźny możliwość odstąpienia od umowy konsumentom - do tej pory tego nie ma

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@RED formularz zwrotu umożliwia odstąpienie w sposób jednoznaczny i wyraźny. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@RED mówiłem o kupującym 😛 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria a tu się mylisz są w prawie wyszczególnione zapisy jak ma wygladać oświadczenie woli i jakie są wady takiego oświadczenia. Przede wszystkim ma być jasne i klarowne czyli tyczyć się konkretnej sprawy oraz wskazać konkretne działanie.

oznacz moderatorów