Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mamy kolejny przypadek gdzie allegro pokazuje jak łamać przepisy prawa
Właśnie zostaliśmy obciążeni kwotą pok za to, że kupujący nie chciał odstąpić od umowy
brawo allegro
moderator allegro:
przykro mi, że nie otrzymał Pan zwrotu pieniędzy. Brak odbioru paczki nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy. W związku z tym powinien Pan poinformować RED o chęci odstąpienia od umowy. Dodam, że jeśli sprzedawca poniósł koszt odesłania nieodebranej paczki, może pomniejszyć kwotę zwrotu o tę kwotę.
kupujący:
Wystąpiła nagła sytuacja proszę o zwrot pieniędzy
my:
Trzymajmy się obowiązujących przepisów, nadal nie mamy zarejestrowanego żadnego odstąpienia od umowy czy też reklamacji moderator napisał PAńśtwu co nalezy zrobić
kupujący:
Proszę o odstąpienie od umowy
moderator:
jeśli formularz zwrotu nie jest już dostępny, wystarczy, że poinformuje Pan sprzedawcę o chęci odstąpienia od umowy drogą pisemną - np. poprzez wiadomość w dyskusji. Od tego dnia sprzedawca będzie miał 14 dni na zwrot pieniędzy.
my:
Czekamy wciąż na oświadczenie woli w trybie podanym wyżej przez allegro
nasz w/w tekst powtórzyliśmy kilkukrotnie
Co tu się odstawia na allegro, kupujący prosi byśmy odstąpili od umowy za niego - z oczywistych powodów nie możemy tego zrobić.
Czy to nasza wina, że kupującemu nie przechodzi przez gardło - formułka - odstępuje od zawartej umowy?
i za to mamy ponosić koszta pok?
Odstąpienie od umowy nie musi być wygłoszone regułką, wystarczy na przykład zdanie "Proszę o zwrot pieniędzy", lub - jak widzę tutaj "Proszę o odstąpienie od umowy".
@TechartGSM serio, przeczytaj ustawę !!!!!
Art. 30. 1. Konsument może odstąpić od umowy, składając przedsiębiorcy
oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Oświadczenie można złożyć na formularzu,
którego wzór stanowi załącznik nr 2 do ustawy.
lub przez stronę internetową o ile udostępnia ( tu allegro ma gotowca do odstąpienia )
Załącznik nr 2
WZÓR FORMULARZA ODSTĄPIENIA OD UMOWY
(formularz ten należy wypełnić i odesłać tylko w przypadku chęci odstąpienia od umowy)
– Adresat [w tym miejscu przedsiębiorca powinien wpisać nazwę przedsiębiorcy, pełny adres pocztowy
oraz adres e-mail]
– Ja/My(*) niniejszym informuję/informujemy(*) o moim/naszym odstąpieniu od umowy sprzedaży
następujących towarów(*) umowy dostawy następujących towarów(*) umowy o dzieło polegającej na
wykonaniu następujących towarów(*)/o świadczenie następującej usługi(*)
– Data zawarcia umowy(*)/odbioru(*)
– Imię i nazwisko konsumenta(-ów)
– Adres konsumenta(-ów)
– Podpis konsumenta(-ów) (tylko jeżeli formularz jest przesyłany w wersji papierowej)
– Data
@TechartGSM powiedz to administracji skarbowej że zdanie : ""Proszę o zwrot pieniędzy", jest odstąpieniem od umowy. Jełśi na podstawie takiego zdania anulujesz paragon to poczekaj co Ci na ten temat powie sympatyczna Pani lub Pan z US w czasie kontroli
Zdanie prosze o zwrot pieniedzy w żaden sposób nie wskazuje ani na chęć ROZWIĄZANIA UMOWY anie nawet jakiej transakcji dotyczy. A moze to zdanie dotyczył pożyczki którą sprzedajacy zaciągnąl u kupujacego ?????
Wiec mozesz robić jak uważasz ........ a przynajmniej u nas bedziemy robić tak jak powiiiniśmy i jak wskazują przepisy
Mieliśmy ostatnio sytuacje bardzo podobna do opisywanej przez @RED gdzie kupujący także nie odstąpił od umowy. Dokumentacja zwrotowa do anulowani paragonu to kilkanascie stron wydruku z dyskusji oraz stanowiska allegro która okazemy w razie kontroli
@RED klient poprosił Cię w dyskusji o zwrot pieniędzy i ,, odstąpienie od umowy ,, , może było go trochę pociągnąć za język jeśli Masz taką potrzebę , ale Ustawodawca nie narzuca na konsumenta formy ani drogi w jakiej ma poinformować przedsiębiorcę o rezygnacji z zakupu. Po mojemu z tego co piszesz odstąpienie od umowy zostało złożone przez konsumenta prawidłowo , w dyskusji Masz określony przedmiot umowy jak i datę transakcji .
@mdrogeria allegro wycofało się z pomysłu obciążenia nas kosztami pok, jak widzę ktoś zrozumiał to co rozumiał moderator w dyskusji
podałem fragment dyskusji - kupujący nie odebrał przesyłki
Kupujący prosi nas byśmy odstąpili od umowy - komuś coś się pomyliło - jakaś nowa odwrócona ustawa konsumencka
W Dyskusji 6-7 razy prosiłem Kupującego, że jeżeli chce odstąpić od umowy, to niech to zrobi.
Nie wymagałem oświadczeń podanych przez ustawę przez @kostas11
proste pytanie dlaczego kupujący jak ognia bał się napisać "odstępuję od umowy"?
@RED nie mam oczu z guzików
a to ?
cyt ,,
my:
Trzymajmy się obowiązujących przepisów, nadal nie mamy zarejestrowanego żadnego odstąpienia od umowy czy też reklamacji moderator napisał PAńśtwu co nalezy zrobić
kupujący:
Proszę o odstąpienie od umowy.....................????????
@RED bo pewnie chciał zakombinować jak jeszcze z tego na plus wyjść 🙂
@sklep_solpio absolutnie nie - chciałem kupującemu oddać pieniądze
czy odstąpieniem od umowy są frazy
- myślałem o odstąpieniu od umowy
- chciałem zastosować odstąpienie od umowy
- zróbcie odstąpienie od umowy
- ciocia odstępuje od umowy
w naszej historii kontaktów z klientami na allegro mamy negatywne doświadczenia z osobami, które coś innego piszą, a coś innego mają na myśli i tworzą specjalne fikołki słowne - (tutaj kupujący chciał byśmy my odstąpili od umowy) podawałem na tym forum już masę przykładów
prosiłem kupującego wraz moderatorem o jednoznaczne oświadczenie woli i się go niedoczekałem
ustawa konsumencka zawiera wzór odstąpienia od umowy, którego nikt nie stosuje
gdzie jest fragment
Ja/My(*) niniejszym informuję/informujemy(*) o moim/naszym odstąpieniu od umowy sprzedaży
zwracam uwagę na słowo Ja
od początku postuluję by allegro umożliwiło w sposób jednoznaczny i wyraźny możliwość odstąpienia od umowy konsumentom - do tej pory tego nie ma
@RED formularz zwrotu umożliwia odstąpienie w sposób jednoznaczny i wyraźny.
@RED mówiłem o kupującym 😛
@mdrogeria a tu się mylisz są w prawie wyszczególnione zapisy jak ma wygladać oświadczenie woli i jakie są wady takiego oświadczenia. Przede wszystkim ma być jasne i klarowne czyli tyczyć się konkretnej sprawy oraz wskazać konkretne działanie.