Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Proszę o jednoznaczne określenie stanowiska serwisu Allegro, że kupujący zakładając dyskusję w serwisie Allegro i nie określając w niej z jakiego tytułu reklamacji chce skorzystać - z gwarancji producenta czy niezgodność towary z umową, to serwis Allegro zawsze uznaje taką dyskusję jako zgłoszenie z tytułu niezgodność towaru z umową
Pozdrawiam
@cenypromocyjne Przykro mi, ale nie jestem w stanie tego określić. Każda dyskusja, sprawa i wniosek Allegro Protect jest traktowany bardzo indywidualnie.
Wysyłam Ci warunki skorzystania z Allegro Protect.
Proszę o doprecyzowanie jak Allegro może o tym decydować. To raczej jest do rozstrzygnięcia w sporze między kupującym a sprzedającym i taką decyzję może podjąć jedynie sąd. Chyba, że Allegro ma też już taką moc prawną. Dodatkowo, o ile się nie mylę to kupujący prawidłowo składając reklamację powinien wyraźnie wskazać z jakiego uprawnienia chce skorzystać tak aby to sprzedający nie musiał się domyślać. Jeśli się mylę w tej kwestii to proszę o sprostowanie lub potwierdzenie, że tak jest rzeczywiście. Oczekuję równie pilnej odpowiedzi jak przy zakładaniu tematu.
@cenypromocyjne Przykro mi, ale nie mam dla Ciebie jasnej odpowiedzi. Allegro pełni funkcje bardziej mediatora w dyskusji i pomaga dojść do porozumienia kupującemu i sprzedającemu.
Każda sytuacja jest inna.
To może przybliżę swoją sytuację. Kilka miesięcy wcześniej klient wyslal do nas @ z informacja, że chce złożyć reklamację na produkt. Poinformowaliśmy go aby podesłał wszystkie dane potrzebne do reklamacji a my następnie złożymy reklamację do gwaranta. Podesłał dane i otrzymał instrukcję postępowania. Po ok 2 miesiąc kupujacy zalozyl nam dyskusje bo "przypomniał" sobie, że nie wyslal produktu bo coś tam zagubił. Podesłaliśmy ponownie wszystko w dyskusji. Kupujący odesłał produkt do gwaranta następnie gwarant odesłał produkt do kupujacego. Po 14 dniach nie wydaliśmy decyzji gdyż w przypadku reklamacji do gwaranta to on jest odpowiedzialny za całą reklamację. Kupujący otrzymał produkt z serwisu i stwierdził, że wada dalej istnieje. W między czasie wystąpił do AP o zwrot pieniędzy. W tym samym czasie pracownik Allegro poinformował w dyskusji kupującego, że powinien złożyć ponownie reklamację i wskazać, że korzysta z niezgodności towaru z umową co uczynił. Jednak, zwrot środków został przyznany kupującemu w między czasie a nas obciążono kosztem. Jako odpowiedź otrzymałem informację, że nie wydałem decyzji w terminie. Jeżeli reklamacja została przyjęta z tytułu gwarancji to gwarant jest za to odpowiedzialny a nie sprzedawca. Pracownik Allegro cały czas twierdzi, że kupujący reklamował z tytułu niezgodności towaru z umową mimo, że kupujący nigdzie nie określił z jakiego tytułu reklamuje przedmiot. Dlatego moje pytanie jak serwis Allegro to tak zakwalifikował ? To na podstawie tak zakwalifikowanej reklamacji przez serwis Allegro zostałem obciążony zwrotem w ramach Allegro Protec. Oczekuję rzeczowego wyjaśnienia tej konkretnej sytuacji. Jak można było stwierdzić, że reklamacja jest z tytułu niezgodności towaru z umową gdzie odpowiedzialność ponosi sprzedawca jeżeli kupujący tego nie określił ?
@cenypromocyjne widzę, że już zgłosiłeś sprawę do naszych doradców przez formularz. Sprawa 49335480. Otrzymasz informacje właśnie w tym zgłoszeniu. Proszę Cię o cierpliwość.
Czekam juz na odpowiedź 7 dni więc to chyba lekka przesada wspominać o mojej cierpliwości kiedy jako sprzedawca mam wymuszoną odpowiedź przez Allegro w ciągu 24 h do kupujących. Proszę również o wskazanie kto ma prawo do produkty w momencie gdy ja jako sprzedawca zostałem obciążony opłatą w ramach Allegro Protect ?
@cenypromocyjne Protect to odszkodowanie od allegro, jest to jeden wielki bubel prawny, ale skoro Cię obciążyli towar powinien wrócić do Ciebie, więc wyślij kuriera do kupującego lub podeślij mu etykietę do zwrotu 🙂
@cenypromocyjne no i poprawnie 🙂 odrzuciłeś reklamację po 14 dniach od złożenia przez kupującego z powodu nie odesłania produktu ?
Ps. konsumenta nie obchodzi czy wyślesz to do gwaranta, reklamacja została złożona Wam, powinniście odebrać towar od konsumenta 🙂
@cenypromocyjne wystarczy dopytać klienta co chce itp. w nawet podesłać mu formularz reklamacyjny 🙂 wtedy będziesz miał jasność 😄