Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Kupujący zamówił przez Allegro paczkomat towar -dokładniej lampę samochodową nową 1122,27zł
Odebrał z paczkomatu 16.58 o godzinie 21.26 zgłosił uszkodzenie towaru, dokładnie strzaskanego narożnika, przesłał szczegółowe zdjęcia z żądaniem wymiany lampy na nową. W dyskusji stwierdziliśmy obydwoje że trzeba zgłosić reklamację do przewoźnika, zgłosiliśmy do inpost, w pierwszej odpowiedzi kuriera został podniesiony argument że był to towar niedozwolony część samochodowa o nieregularnych kształtach-mimo że w ofercie inpost oraz Allegro dla 60milionów ofert jest dopuszczalna taka wysyłka, musi spełniać określone warunki, karton w karton przedmiot unieruchomiony.
Nasza paczka spełniła wszystkie te warunki, odwołaliśmy się, w odpowiedzi kurier napisał że przedmiot był spakowany w opakowanie jednostkowe, niedostatecznie zabezpieczony. Dodatkowo stwierdził że opakowanie nie nosi wewnątrz śladów uszkodzenia. Zaznaczam żę w dyskusji są zdjęcia i opisy że paczka została spakowana prawidłowo karton w karton.
Kupujący odesłał towar do naszej firmy i tu zaskoczenie, karton w który spakowana lampa praktycznie bez uszkodzeń,a w środku u trzaskany bardzo mocno narożnik lampy, w środku kartonu brak jakichkolwiek okruszków, na pytanie do kupującego gdzie elementy lampy, odpowiedź że gdzieś musiały wypaść, całe otwarcie paczki po zwrocie zarejestrowałem kamerą jest dostępny materiał na youtube :Reklamacja Lampy Zwrot 4PL4/2024
Zamówienie,dyskusja 1485178572 link:
hƩps://youtu.be/0Ez9qhuy6Qk?si=yiv10MhelAR-o5sa
Jesteśmy w 100% przekonani i mamy bardzo rzetelną dokumentację że to kupujący uszkodził i próbował od nas wyłudzić nową lampę. Po upomnieniu kupującego że za świadome wprowadzanie nas błąd może zostać pociągnięty do odpowiedzialność, kazał odesłać lampe. Mimo to pracownik Allegro protect obciążył nasz rachunek Allegro kwotą 1122, 27 uważamy że błednie rozpatrzył wniosek Allegro protect, Co możęmy zrobić w tej sytuacji, gdzie się odwołać ? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie
Jak dowiedzieć się od Państwa prawdy, można prosić o takie uzasadnienie na piśmie ? Pracownik Allegro protect wczoraj napisał : (Rozumiem Państwa sytuację, jednakże przewoźnik w dwóch reklamacjach wskazał że przesyłany był niedozwolony towar, oraz że przesyłka nie została poprawnie zabezpieczona na czas transportu. Wskazało tak również odwołanie do decyzji przewoźnika. Niestety jako Allegro nie podważamy decyzji przewoźnika i dlatego oczekujemy spłaty wniosku Allegro Protect. )
Ustalalaliśmy z kupującym żę najpierw poczekamy na odpowiedz od kuriera, jest to wszystko opisane w dyskusji, był kontakt codziennie
Czy ja dobrze widzę ? Sprzedaż lamp na Allegro dozwolona, ale wysyłanie ich jest niedozwolone ?
Przecież to dziesiątki tysięcy transakcji dla Allegro i prowizji dla nich ...
Nie rozumiem tej sytuacji dla 54milionów ofert z działu częśći samochodowe jest udostępniona wysyłka Allegro inpost, a w pierwszej reklamacji inpost napisał tak:
@TS_MOTO to jakie formy wysyłki udostępniasz w swoich ofertach zależy wyłącznie od Ciebie. Jeśli wysyłka tego przedmiotu nie jest dozwolona przez paczkomaty Inpost, nie powinieneś jej udostępniać w swoich ofertach.
Wyczytałem listę przedmiotów zabronionych wg wykazu Inpost i niestety nie widnieje tam konkretny zapis LAMPA SAMOCHODOWA.
Jest zakaz szkła i ceramiki, ale lampa jest plastikowa.
Jest zakaz elementów nadwozia, ale o nieregularnych kształtach. Tu wg filmu opakowanie było poprawne.
Idąc dalej tym krokiem, czytam, że nie wolno inpostem ale i innymi firmami kurierskimi wysyłać płynów eksploatacyjnych, oleju, a CAŁE ALLEGRO TYM STOI.
Czyli Allegro pozwala, ale później umywa rączki ? Tak to rozumieć ?
Gdyby zablokować całkowicie sprzedaż na odległość zakazanych towarów, które w ilościach milionów sprzedawane są na Allegro, to ... ile milionów polskich złotych rocznie uciekło by firmie ?
Ciekawy temat.
Pierwsze z brzegu znalezione po wpisaniu hasła OLEJ https://allegro.pl/uzytkownik/KAEM-BUS?order=qd&string=olej
Wysyłka Inpost, ONE BOX Allegro.
Jak żyć ?
p.s. Jeśli serwis umożliwia taką sprzedaż, serwis powinien brać odpowiedzialność za swoje czyny.
Jest na Allegro dział lampy, oleje, ceramika, szkło i wszystko inne co zakazane, a jednak serwis umożliwia sprzedaż wszystkimi formami wysyłki.
@brakestop Allegro odpowiada za transakcje sprzedaży i poza Allegro Delivery, które jest naszą usługą transportową, nie odpowiadamy za regulaminy przewozu firm kurierskich. Jeszcze raz powtarzam, że formy dostawy zależą wyłącznie od decyzji sprzedającego. Jeśli dany przedmiot jest zakazany w przewozie danej firmy, sprzedający nie powinien jej udostępniać w swoich cennikach.
Rozumiem. To tak jak sklepy monopolowe całodobowe nie odpowiadają za alkoholizm i sklepy z bronią za morderstwa. W sumie racja 🙂
Wróćmy więc do wątku lamp samochodowych, gdyż temat dotyczy mnie:
- zakaz dotyczy lampy jako lampy ? - czy nieregularnych kształtów części samochodowych ?
Bo proszę pani, ja też sprzedaję lampy i nigdy, przenigdy ani razu nie doszło do uszkodzenia Inpostem, który jest najbezpieczniejszy w takiej sprzedaży. Nie ufamy DPD rzucającym paczki i tam lampy pobite dojeżdżały do klienta.
Przez 16 lat nie mieliśmy sytuacji uszkodzenia paczki w której była lampa i nie było w opakowaniu resztek tego czerwonego plastiku. Plastik nie paruje. 😉
@brakestop to już pytanie do Inpost, bo to regulamin ich usługi.
Proszę przeczytać, sama Pani odpowiedziała na @@ybkie_c@@ba
@_HolaOla_ Napisała Pani wyżej : Jeśli dany przedmiot jest zakazany w przewozie danej firmy, sprzedający nie powinien jej udostępniać w swoich cennikach.
Proszę o wyjaśnienie, to państwo nam udostępniacie system, cennik i wysyłki-możliwość realizacji tych niedozwolonych wysyłek
Brakestop bardzo dziękuje za pomoc 🙂 To jest nie do wiary! To jest raczej zamierzone działanie ponieważ allegro ma mega zaawansowany system informatyczny i jak my szaraczki dla nich coś żle wystawimy, w innej kategorii momentalnie jest aukcja zawieszona
W regulaminie Inpost na ich stronie piszę że jest możliwość wysyłki częśći samochodowych , tylko wymagają specjalnego pakowania, nie rozumiem może Pani to wyjaśnić ?
@TS_MOTO ale jaja
Allegro stworzyło swoje wysyłki przy współpracy z kurierami i nazwało je dumnie np: allegro kurier i itp
Allegro stworzyło smarta i zaczęło go sprzedawać klientom
Allegro zmusiło sprzedawców by używali tego rodzaju wysyłek
a tu cyk @_HolaOla_ wypowiedź w stylu to nie jest "moja ręka"
nie odpowiadamy za regulaminy przewozu firm kurierskich. Jeszcze raz powtarzam, że formy dostawy zależą wyłącznie od decyzji sprzedającego. Jeśli dany przedmiot jest zakazany w przewozie danej firmy, sprzedający nie powinien jej udostępniać w swoich cennikach.
Allegro wyłączyło szkody transportowe z AP - jak widać nie do końca po w/w sytuacji.
Na koniec wisienka na torcie - sprzedawca ma decyzję przewoźnika, że szkoda wystąpiła po doręczeniu przesyłki- czyli kto jest winien?
Generalnie kroi się grubsza afera - tysiące sprzedawców, w tym sam oficjalny sklep allegro wysyła niedozwolone towary nie mając pojęcia, że mogą łamać prawo transportowe czy pocztowe lub regulaminy przewoźników - tracąc prawo do skutecznej reklamacji.
@_HolaOla_ co to jest, kto to sprzedaje i czy można to wysyłać podanymi metodami
https://allegro.pl/oferta/lampa-wiszaca-activejet-aje-mira-3p-e27-13893093863#shipping-info
Serwis za ukrywanie informacji i braki w swoich działaniach po raz kolejny obarcza winą sprzedawców. @TS_MOTO ma zapłacić pieniądze allegro, za to że zaufał allegro.
@_HolaOla_ gdyby Twój powyższy wpis pojawił się w innych mediach społecznościowych i portalach - wywołałby zapewne znaczne wzburzenie i samo rozkręcającą się aferę.
@RED 💪 Afera chyba będzie konkretna, to się rozkręca i ja też bardziej się nakręcam by nie odpuścić, to nie dotyczy tylko mnie, myślę żę jest bardzo dużo takich akcji i ludzie odpuszczają, bo nie mają siły, czasu, pieniędzy by walczyć.
Całe szczęście że trafiłem na to forum bo już dodaliście mi sił👍
Wracając do tematu Pani _Hola_ na samym początku ostro wjechała w mnie zarzucając mi brak odpowiedzi na reklamacje w ciągu 14dni co nie jest prawdą, opublikuje printscreen z dyskusji tylko muszę poczyścić z danych osobowych, najlepsza wypowiedź pani @_HolaOla_ jest komentarz wyżej : @_HolaOla_ Jeśli dany przedmiot jest zakazany w przewozie danej firmy, sprzedający nie powinien jej udostępniać w swoich cennikach.😶
Mamy więc temat dla Niezbędnika, Wrzuty, Onetu, Interii, WP i pozostałych.
Allegro jako Lombard nie bierze odpowiedzialności za nic. Za tysiące lewych ofert firm z Chin także nie. Za zakupy dokonywane przez fikcyjne firmy na nieistniejące dane, zmyślone numery telefonu i adresy także nie. Za dopłaty dodatkowe zewnętrznych przewoźników także nie.
Allegro bierze odpowiedzialność wyłącznie za prowizje, reklamy i sponsorowane ? TAK.
Nikt Ci nie opisze allegro w złym świetle, bo allegro kupuje sponsorowane artykuły na portalach tego typu. A to są nie małe pieniądze za takie wpisy. Dlatego wszyscy siedzą cicho. Takie wolne i niezależne media.
@_HolaOla_ "Jeśli dany przedmiot jest zakazany w przewozie danej firmy, sprzedający nie powinien jej udostępniać w swoich cennikach. "
O to to 👇
https://allegro.pl/uzytkownik/Allegro?order=pd&string=akumulator&dostawa-paczkomaty-inpost=1
Poza tym:
"Szyby samochodowe, haki samochodowe, elementy karoserii i części
samochodowe o niestandardowych kształtach (zderzaki, układy
wydechowe) są zakazane w sieci InPost"
Standardowe pakowanie części w karton o kształcie prostopadłościanu jest jak najbardziej dozwolone.