Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Pod koniec marca Allegro wprowadza automatyczne zwroty. Czy ktoś wie, jak to będzie działać w segmencie produktów cyfrowych, gdzie zwrot nie jest obowiązkowy, albo w przypadku dzieł „na zamówienie”, gdzie również klient nie ma gwarancji zwrotu?
Trochę mnie to martwi, bo jeśli ktoś kupi u mnie klucz do aktywacji doładowania na np. steam albo do aktywacji gry cyfrowej na platformie steam, a potem zwróci pieniądze, to czy zwrot zostanie mu przyznany automatycznie? W takiej sytuacji zostaję z kodem, którego nawet nie mogę sprawdzić, czy został użyty.
Dotychczas po wysłaniu kodu i realizacji zamówienia mogłem odrzucić zwrot właśnie z tego powodu powołując się na "Art. 38. Prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
(...)
13) o dostarczanie treści cyfrowych, które nie są zapisane na nośniku materialnym, jeżeli spełnianie świadczenia rozpoczęło się za wyraźną zgodą konsumenta przed upływem terminu do odstąpienia od umowy i po poinformowaniu go przez przedsiębiorcę o utracie prawa odstąpienia od umowy.".
Czy teraz stracę tę możliwość i zwroty będą realizowane automatycznie, niezależnie od kategorii produktu? Jeśli ktoś ma informacje na ten temat, będę wdzięczny za podzielenie się.
Pozdrawiam!
@-TanieGierki- w takich wypadkach należy w decyzji zwrotkowej odmówić zwrotu pieniędzy.
Osobiscie jestem przeciwna takiemu automatyzmowi. Allegro zwróci pieniądze kupujacemu/cej pobrane z mojego konta, a kupujacy/a nie odesle zakupu? I co wtedy? Kupująca/y ma towar, felerny czy nie, tego nikt nie sprawdzi, i kaskę, a sprzedawca ani kasy ani towaru. Allegro umyje łapska i bedzie miało nas w nosie.
A nie ma tak, że dopiero jak paczka zostanie odebrana przez sprzedawcę zegar zaczyna bieg?
@Client:44052296 dokładnie tak jest. @AptekaNatolinska gdy klient odeśle produkt, a sprzedawca w ciągu 7 dni kalendarzowych od momentu dostarczenia paczki zwrotnej - nie podejmie decyzji o zwrocie pieniędzy, to wtedy podejmiemy próbę zlecenia automatycznego zwrotu. Więcej na ten temat, przeczytacie w tym artykule. 😊