Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Właśnie ktoś z Allegro postanowił nam zablokować konto
pod kłamliwym powodem:
"Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji. "
oczywiście odpowiadaliśmy w dyskusji" - (kłamstwo allegro)
oczywiście podawaliśmy odpowiedzi w dyskusji - nasza odp. jest ostatnia
o co chodziło kupujący firma odesłał towar - został grzecznie poproszony o oświadczenie czy spełnia warunki podane w w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego
otrzymaliśmy natychmiast komentarz : "Sprzedający Utrudnia zwrot pieniędzy za zakup powołując się na ustawę do, której ten zakup nie ma mocy prawnej"
Zapytaliśmy kupującego czy jest tego pewien, czy się nie pomylił - gdyż inaczej nie zwrócimy środków
Kupujący stwierdził, że nie będzie składał żadnych oświadczeń
allegro napisało:
Rozumiem, że nie jest Pani zadowolona z takiego obrotu spraw. W przypadku zakupu niekonsumenckiego, sprzedający nie ma obowiązku przyjmowania oświadczenia odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Decyzja o przyjęciu odstąpienia zależy w tym wypadku od dobrej woli sprzedającego.
Kupujący odpisał, że nie musi nic oświadczać
Odpisałem: z chęcią przyjmiemy odstąpienie od umowy jeżeli otrzymamy oświadczenie jak pisaliśmy powyżej (art 6 kodeksu cywilnego). Jeżeli jednak Kupujący będzie dalej twierdził publicznie (wpis w komentarzu negatywnym), że zakup nie był konsumencki i nie obowiązuje go ustawa konsumencka to takiego zwrotu nie przyjmiemy.
Allegro napisało: jako serwis pośredniczący w sprzedaży nie mamy kompetencji sądu aby podważyć decyzję sprzedajacego o odmowie przyjęcia zwrotu.
oczywiście skuszony możliwością zdobycia bezprawnych pieniędzy kupujący
złożył wniosek o zwrot pieniędzy z Allegro Protect do tego zamówienia.
Odpisałem allegro i uzyskałem odpowiedź:
|
odpisałem w dyskusji - dzisiaj ze zdziwieniem - bo ani kupujący czy allegro nie wypowiedziało się w dyskusji
zobaczyłem, że allegro wypłaciło środki kupującemu z AP, kupujący zamknął dyskusję
a mailowo otrzymaliśmy
Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji.
i dalej
|
po korespondencji z allegro
otrzymaliśmy:
|
zgłosiłem zastrzeżenia, że jak pisałem wyżej kupujący twierdził inaczej, allegro w dyskusji twierdziło inaczej to allegro odpisało:
|
pełen odlot (bo allegro - wytłuściłem to):
- kupujący twierdzi, że zakup nie był konsumencki, a robi zwrot konsumencki
- proszony o stwierdzenie, że był to zwrot konsumencki- np: poprzez złożenie oświadczenia, nie robi tego
- allegro twierdzi publicznie, że pomyliło się w dyskusji, przyznaje rację, że kupujący myli się w dyskusji
- twierdzi, że my mieliśmy rację w dyskusji bo zakup miał charakter konsumencki
- kłamie, że nie odpowiadaliśmy w dyskusji (dopiski serwisu, że była to reklamacja - pominę)
- mataczy, mamy blokadę konta za działania zgodne z prawem
i my wg serwisu mamy płacić za to allegro (refundacja pok)
smaczek na koniec, dlaczego nie machnęliśmy na to ręką - kupujący odmówił zaksięgowania faktury i korekty
podawałem ostatnio tutaj oficjalną interpretację
cyt:
Zgodnie z art. 29a ust. 13 ustawy o VAT, obniżenie będzie możliwe, o ile: z posiadanej przez tego podatnika dokumentacji wynika, że uzgodnił on z nabywcą towaru lub usługobiorcą warunki obniżenia podstawy opodatkowania dla dostawy towarów lub świadczenia usług określone w fakturze korygującej oraz, · warunki te zostały spełnione, a faktura była zgodna z posiadaną dokumentacją.
na allegro jest łamane prawo, przy pełnej aprobacie serwisu
do tego my mamy płacić za błędy allegro - że nie odpowiadamy w dyskusjach
i co na to moderatorzy - bo w wypowiedziach pracowników allegro nikt mi się nie podpisał, nawet imieniem:
@mdrogeria marcoz nie jest stroną opisywaną w tym wątku
Masz jakiś młotek pod ręką? Jeśli tak to puknij się nim czule w swoje czółko 😅
@Marc_Oz proszę o zachowanie spokoju i skupienie się na merytorycznej rozmowie, bez uciekania się do takich sformułowań.
A kim ty tu jesteś?! Zapewne nowym, młodym, nieopierzonym jeszcze, moderatorem latającym niczym sędzia z czerwoną kartką po boisku. Zgadłem?! 😄
Moim zdaniem prześledzenie wątku i czytanie zrozumieniem w zupełności wystarczą za odpowiedź. Dalsze powielanie tekstów już znanych nie mają sensu IMO 😂