Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Właśnie ktoś z Allegro postanowił nam zablokować konto
pod kłamliwym powodem:
"Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji. "
oczywiście odpowiadaliśmy w dyskusji" - (kłamstwo allegro)
oczywiście podawaliśmy odpowiedzi w dyskusji - nasza odp. jest ostatnia
o co chodziło kupujący firma odesłał towar - został grzecznie poproszony o oświadczenie czy spełnia warunki podane w w art. 7aa Ustawy o prawach konsumenta w zw. z art. 385(5) kodeksu cywilnego
otrzymaliśmy natychmiast komentarz : "Sprzedający Utrudnia zwrot pieniędzy za zakup powołując się na ustawę do, której ten zakup nie ma mocy prawnej"
Zapytaliśmy kupującego czy jest tego pewien, czy się nie pomylił - gdyż inaczej nie zwrócimy środków
Kupujący stwierdził, że nie będzie składał żadnych oświadczeń
allegro napisało:
Rozumiem, że nie jest Pani zadowolona z takiego obrotu spraw. W przypadku zakupu niekonsumenckiego, sprzedający nie ma obowiązku przyjmowania oświadczenia odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Decyzja o przyjęciu odstąpienia zależy w tym wypadku od dobrej woli sprzedającego.
Kupujący odpisał, że nie musi nic oświadczać
Odpisałem: z chęcią przyjmiemy odstąpienie od umowy jeżeli otrzymamy oświadczenie jak pisaliśmy powyżej (art 6 kodeksu cywilnego). Jeżeli jednak Kupujący będzie dalej twierdził publicznie (wpis w komentarzu negatywnym), że zakup nie był konsumencki i nie obowiązuje go ustawa konsumencka to takiego zwrotu nie przyjmiemy.
Allegro napisało: jako serwis pośredniczący w sprzedaży nie mamy kompetencji sądu aby podważyć decyzję sprzedajacego o odmowie przyjęcia zwrotu.
oczywiście skuszony możliwością zdobycia bezprawnych pieniędzy kupujący
złożył wniosek o zwrot pieniędzy z Allegro Protect do tego zamówienia.
Odpisałem allegro i uzyskałem odpowiedź:
|
odpisałem w dyskusji - dzisiaj ze zdziwieniem - bo ani kupujący czy allegro nie wypowiedziało się w dyskusji
zobaczyłem, że allegro wypłaciło środki kupującemu z AP, kupujący zamknął dyskusję
a mailowo otrzymaliśmy
Czasowo ograniczyliśmy sprzedaż na Twoim koncie, ze względu na brak kontaktu w dyskusji.
i dalej
|
po korespondencji z allegro
otrzymaliśmy:
|
zgłosiłem zastrzeżenia, że jak pisałem wyżej kupujący twierdził inaczej, allegro w dyskusji twierdziło inaczej to allegro odpisało:
|
pełen odlot (bo allegro - wytłuściłem to):
- kupujący twierdzi, że zakup nie był konsumencki, a robi zwrot konsumencki
- proszony o stwierdzenie, że był to zwrot konsumencki- np: poprzez złożenie oświadczenia, nie robi tego
- allegro twierdzi publicznie, że pomyliło się w dyskusji, przyznaje rację, że kupujący myli się w dyskusji
- twierdzi, że my mieliśmy rację w dyskusji bo zakup miał charakter konsumencki
- kłamie, że nie odpowiadaliśmy w dyskusji (dopiski serwisu, że była to reklamacja - pominę)
- mataczy, mamy blokadę konta za działania zgodne z prawem
i my wg serwisu mamy płacić za to allegro (refundacja pok)
smaczek na koniec, dlaczego nie machnęliśmy na to ręką - kupujący odmówił zaksięgowania faktury i korekty
podawałem ostatnio tutaj oficjalną interpretację
cyt:
Zgodnie z art. 29a ust. 13 ustawy o VAT, obniżenie będzie możliwe, o ile: z posiadanej przez tego podatnika dokumentacji wynika, że uzgodnił on z nabywcą towaru lub usługobiorcą warunki obniżenia podstawy opodatkowania dla dostawy towarów lub świadczenia usług określone w fakturze korygującej oraz, · warunki te zostały spełnione, a faktura była zgodna z posiadaną dokumentacją.
na allegro jest łamane prawo, przy pełnej aprobacie serwisu
do tego my mamy płacić za błędy allegro - że nie odpowiadamy w dyskusjach
i co na to moderatorzy - bo w wypowiedziach pracowników allegro nikt mi się nie podpisał, nawet imieniem:
@RED Już zajmuję się Twoją sprawą i niedługo wrócę z odpowiedzią.
☹️
Czy tak trudno zrozumieć kupującego? Może już nie chce waszego badziewia z obrazka na allegro? Ustąp, a klient wróci do Ciebie kiedyś. Albo biznes, albo handryczenie się z biedakiem? Co wybierasz?! 😊 "łamie polskie prawo - do tego kłamie, mataczy i blokuje nam konto" - fuj, strach się bać!
"
@Marc_Oz a jak skarbówka do niego przyjdzie to ciekawe kto dostanie kopa w tylną część ciała? No us bo on nam nie dał oświadczenia i nie zaakceptował korekty bo nie to nie nalegaliśmy a to mandacik będzie na tłustą sumkę... @RED zgłoś mu ten zakup do us niech wytłumaczy skąd ma kasę za towar i towar na firmę a przy okazji pewnie znajdą więcej kwiatków
@Marc_Oz Kupujący ma pełne prawo do zwrotu jeżeli spełnia wymagania ustawowe, my tego nie negujemy - prosiłem wielokrotnie kupującego o stosowne oświadczenie w celu wykonania zwrotu
art 6 kc mówi Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
to jest naczelna zasada funkcjonowania tego prawa
wpis który cytowałem, że kupujący twierdzi, że nie jest konsumentem ciągle wisi w internecie
@az1rael ma rację, wg mnie kupujący doskonale wie, że będzie łamał polskie przepisy stąd jego opór przed złożeniem stosownych oświadczeń - prowadzi nierzetelnie księgowość
to już kolejny przypadek w tym serwisie, gdzie kupujący twierdzi, że ma prawo do zwrotu bez składania oświadczenia o odstąpieniu od umowy i mówię tu o art 60kc
i twierdzi, że nie zaksięguje korekty
W myśl prawa nie mogę skorygować zakupu jeżeli kupujący tego nie chce faktury i korekty
a postępowania allegro całkowicie nie rozumiem - byłem w kontakcie z nimi w dyskusji, poza dyskusją - pisałem maile. Chce wypłacać kupującemu środki (ciekawe na jakie dane i na jakie konto) to ich problem - tylko dlaczego my mamy za to płacić? Za to że się niby pomylili?
Dlaczego mamy zablokowane konto?
@Sa_nova allegro milczy ,a nam się kończą oferty
@RED nic tylko jawne wyłudzenie kwoty za towar i towaru przez janusza biznesu... z ciekawości na ile pln taki pazerny? Pewnie malo że sie nikomu nie będzie chciało zawalczyć taki szczurek kanałowy
Jesteś kierowcą? Bywasz może czasem jako celebryta na profilu STOP CHAM? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że bywasz. Ucz się synu kultury także w biznesie, nie zaszkodzi, a może pomóc. P.S. Oferty niech Wam się skończą, należy się widocznie 😂
@RED 👍🍺
@Marc_Oz Czy tak trudno zrozumiec sprzedajcego?? Jestem tu w tym dziwnym miejscu TYLKO KUPUJACYM , zas sprzedajacych tutaj uwazam za szalenie odwaznych...hmmm moze zbyt delikatne stwierdzenie???
Jak widac masz slabe pojecie tu sie dzieje.."Badziewie " na obrazkiach tutaj NIE JEST sprzedajacego a wspanialego Allegro a gdyby nawet to skad wiesz ze to jest badziew .?? Drogi niebadziweny kupujacy?? Ale w przypadku tak jasnowidzacego niebadziwenego kupujacego jak Marc Oz rozumiem ..wim wszystko i kazdy moze mi............... :))))
Ale ok ...Skad wiesz ze tamten kupujacy jest biedakiem a nie np. chachmeciarzem ?
Jesli @RED ustapi w takim przypadku to istnieje duza szansa ze sam dostanie po 4 literach ..A skad Red ma wiedziec czy ta cala transakcja to nie wkretka/sprawdzenie??? Albo czy np nie chce go ktos probowac uwalic??
U Marc Oz widac ciagty do naszych staropolskich zasad na skroty. To juz nie te czasy ale ani Marc Oz, ani tamten kupujacy, ani Allegro tego nie rozumie...i jeszcze troche narodu.
@az1rael jak rozumiem jak skarbowka przyjdzie do Reda to Marc_Oz bierze wszycho na siebie .....znaczy sie w gebie.
Doskonale wiem co TU się dzieje. Przekręt goni przekręt z każdej strony. Niestety Allegro już nad tym nie panuje. Z drugiej strony - jesteś aktywnym kierowcą? Bywasz może czasem jako celebryta na profilu STOP CHAM? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że bywasz. Ucz się więc kultury także w biznesie, nie zaszkodzi, a może pomóc. P.S. Oferty niech się kończą każdemu kto podpada kupującym. To nie są przypadki, bo w sumie klienci decydują 😂
Z drugiej strony - jesteś aktywnym aktorem? Grałeś może główną rolę na planie filmu HEJTER? A ja myślę, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że grałeś.
@RED Wracam do Ciebie z odpowiedzią w imieniu Sandry. Potwierdzam, że blokada na Twoim koncie była wynikiem błędu, za co w imieniu całego zespołu najmocniej Cię przepraszam. Ograniczenia zostały już zdjęte z konta.
Wziął Cię na litość?
@w_kiwi jedno odhaczone, a drugi powód?
Czy ciągle allegro wymaga od nas kasy za wypłatę z pok?
@az1rael kwota była śmieszna bo 118zł - ale to nie jest istotne - przepisy mówią wprost to sprzedawca ma obowiązek sprawdzić kontrahenta i opisana jest procedura kiedy można wystawić korektę
co grozi nam grozi za inne stosowanie przepisów?:
- na pewno odrzucenie korekty przez us
- system jpk od razu wychwyci nieścisłości
- kontrola z całych ostatnich 5 lat jest niemal pewna w poszukiwaniu innych podobnych przypadków- każda korekta i zwrot
- kontrola kosztów
- wyjdą wszystkie machlojki allegro, których nie wychwyciliśmy - np: zwroty wpłat innym osobom niż beneficjentom umowy i itp
- odrzucenie ksiąg rachunkowych w całości
- zapłata zakwestionowanych kwot z wraz odsetkami
- zakwestionowanie składek do zus
prowadzę firmę dłużej niż @Marc_Oz ma lat, miałem już każdy typ kontroli, znam wielu ludzi, którzy już nie mają swoich firm, mają prawnie orzeczone zakazy prowadzenia działalności, wiszą us jakieś gigantyczne pieniądze, w tym firmę - której us zakwestionował wszystkie zwroty do swoich klientów
i to są proste sprawy, bo us może iść dalej
- sprawdzić czy nie należysz do mafii vatowskiej
- uznać, że część wpłat kupujących wymagała wystawiania faktur zaliczkowych
- uznać część zwrotów jako pranie brudnych pieniędzy
przykłady firm z mojej branży, które nie pilnowały takich sytuacji - action sa
https://static1.money.pl/d/gielda/raporty/2016/14782_Stanowisko_Zarzadu_GK_Action.pdf
komputronik
firmy miały problem ze skarbówką bo nie pilnowały kto i jak od nich kupuje towar