anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak odbioru przesyłki DHL z Żabki od 19 grudnia

cudo_manufaktura
#8 Zapaleniec

W piątek 19.12 o godzinie 12.14 nadałam przesyłkę z Allegro One Box DHL w Żabce i do tej pory nie została ona odebrana przez kuriera, a u kupującej nadal widnieje status "oczekuje na nadanie". Kupująca napisała do mnie kiedy może spodziewać się wysyłki bo potrzebuje produktu na święta. Dodam, że jest to produkt personalizowany czyli jeśli klientka nie odbierze go w przypadku niedostarczenia nie będę miała możliwości go dalej odsprzedać. O co chodzi z tą paczką dlaczego dalej leży w Żabce? Do DHL oczywiście nie można się dodzwonić, odzywa się tylko bot. Nie wiadomo z kim się kontaktować. Nr przesyłki Allegro AD01JJYGP2 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@cudo_manufaktura poprosiłam o zgłoszenie interwencji w sprawie tej przesyłki. 
Wyjaśnimy to! 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

cudo_manufaktura
#8 Zapaleniec

Przesyłka dalej leży w punkcie, we wtorek też nie została zabrana. Kupująca zgłosiła dyskusję w tej sprawie, rzecz już nie jest jej potrzebna ponieważ był to produkt z personalizacją potrzebny na 25 grudnia, ja go dalej nie odsprzedam, czy mogę w takim razie dochodzić zwrotu kosztów od Allegro Delivery? Jakie są dalsze kroki w tej sprawie? 

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@cudo_manufaktura tak, złóż proszę reklamację na tę przesyłkę w zakładce Przesyłki i podjazdy. Wybierz konkretne zamówienie, które chcesz zareklamować, wejdź w szczegóły zamówienia i kliknij [reklamuj dostawę]. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@cudo_manufaktura

Niestety ale żadne odszkodowanie ci się odszkodowanie. Nie doszło póki co do opóźnienia w doręczeniu przesyłki z gwarantowanym terminem doręczenia (termin gwarantowany upływa 29 grudnia z końcem dnia), a ustawa tylko w takim przypadku przewiduje odszkodowanie za opóźnienie w doręczeniu przesyłki.

A jeżeli chodzi o wysokość odszkodowania to zgodnie z art 88 ust 4 pkt 4 ustawy prawo pocztowe odszkodowanie za opóźnienie nie może być wyższe niż dwukrotność opłaty za nadanie.

Ps. Reklamację będziesz mógł złożyć nie wcześniej 30 grudnia (§ 6 ust 2 pkt 3 Rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej).

A kupującej nie przysługuje prawo do odstąpienia od umowy na produkt personalizowany. Miałaby takie prawo, jakby sprzedawca nie zrealizował zamówienia w ciągu 30 dni o ile nie uzgodniono innego terminu. 

oznacz moderatorów

cudo_manufaktura
#8 Zapaleniec

Odszkodowanie dostałam, reklamacja złożona 27 grudnia 😉

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@cudo_manufaktura 

A chociaż kwota zgodna z tym, co mówi ustawa (2x opłata za nadanie)? Mniej nie mogą dać, chyba że dobrowolnie chce się mniej we wniosku reklamacyjnym.

oznacz moderatorów

cudo_manufaktura
#8 Zapaleniec

Tak, chociaż i tak jestem stratna bo musiałam oddać klientce za towar personalizowany który był potrzebny na święta...

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@cudo_manufaktura

DHL ci nie pomoże bo to nie jest ich przesyłka. Allegro Delivery to osobny przewoźnik, nawet jak fizycznie przesyłki obsługuje w twoim przypadku DHL eCommerce.

A co doręczenia to Allegro Delivery ma gwarantowany termin doręczenia do trzech dni roboczych. Nadałaś przesyłkę 19 grudnia, czyli termin doręczenia upływa 29 grudnia.

A klientce możesz wysłać link do śledzenia przesyłki https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=AD01JJYGP2). Jest dokładniejsze niż to w karcie zamówienia (pokazuje że przesyłka została nadana 19 grudnia). 

oznacz moderatorów