Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, Kupujący dokonał od zakupu za pobraniem ( ponad 80 000 zł ) - prowizja 5000 zł . Zamówienie zostało anulowane ponieważ kupił celowo i tak by tego nie odebrał. Nie możemy odzyskać prowizji ponieważ nie odstąpił on od umowy ale nie ma z nim żadnego kontaktu , telefonicznego, sms i na e-mail.
czy jest wyjście z tej sytuacji ?
Przede wszystkim usuń taką formę płatności, odwołaj się od decyzji aitomatu do Allegro.
@euroglobal_ przykro mi z powodu tej sytuacji, ale decyzję w tej sprawie może podjąć tylko dział, z którym już korespondujesz (sprawa nr 29136648). Dlatego bardzo proszę poczekaj na odpowiedź e-mail w tej sprawie.
Kupujący zrobił to specjalnie a teraz również specjalnie nie podejmuje żadnego kontaktu.
allegro odpisało:
,,Na podstawie wniosku dotyczącego zakupu .... w Państwa ofercie (12956522005) Agregat prądotwórczy Könner & Söhnen KS 10000E nie mogę przyznać rabatu transakcyjnego - nie przesłali nam Państwo potwierdzenia odstąpienia od umowy przez Kupującego."
pytanie brzmi jak mam to zrobić skoro nie ma z nim kontaktu ?
Chyba nie jesteś zdziwiony - to standard Allegro - takich nigdzie nie znajdziesz 🙂 . Owdowiałej się ponownie podając iż nie masz możliwości kontaktu z Kupującym. To allegro weryfikuje dane rejestrowe Kupujących. Poproś Allegro aby to Oni skontaktowali się z Kupującym i przedstawili dowody iż ta sprzedaż miała w rzeczywistości miejsce. Prowizja jest pobierana z sprzedaż a nie domniemanie sprzedażny. Mój znajomy prawnik zawsze mówi - oskarżony jest niewinny dopóki nie udowodniono mu winy. Ale w Allegro to ty jesteś "wielbłądem" i to Ty musisz udowodnić iż nie masz garbów.
Ja rozumie ale dział wymaga od mnie dowodu którego nie mogę załatwić.
@euroglobal_ widzisz to teraz wyślij przedmiot. Jak nie odbierze i wróci będziesz miał jako dowód list przewozowy.
@Client:44052296 wysyłanie towaru za 80k to moim zdaniem czyste szaleństwo. Niech coś się stanie to bedzie masakra. Ani towaru ani kasy z prowizji.
To jak wybrnąć z tej sytuacji ? dodatkowo towar mógłbym sprzedać komuś innemu a tak będzie tydzień czasu w magazynach logistycznych u kuriera. To jest jakieś nieporozumienie jak allegro z automatu podchodzi do sprawy.
Trudna sytuacja.
Moze przedsądowe wezwanie do odbioru towaru z określonym czasem?
A później pozostanie Ci pozwanie Allegro.
No chyba, ze stać Cię na luksus o którym napisalem wyzej vs rady innych zeby wyslac... koszty wysylki, powrotu, ubezpieczenia... 😮
Tak czy siak bez Sądu się nie obejdzie. Chyba, że machniesz ręką na w/w koszty które ponieniesz.
@euroglobal_ w ogóle to niech Allegro ogarnie temat i coś wymyśli skoro placisz taką furę kasy miesiecznie.
@euroglobal_ a masz jakieś dowody na potwierdzenie swoich słów?
Telefonicznie za pierwszym razem otrzymałem do niego odpowiedź że rezygnuje z zamówienia. Potem wykonałem kolejne telefony z prośba o odstąpienie od umowy z allegro albo jakoś wiadomość sms, email ale już bezskutecznie.
Jeżeli masz korespondencję przez serwis allegro - wysłane wiadomości, a Kupujący nie odpowiada i nie odbiera towaru, to masz dowód. Odwołaj się ponownie do Allegro odnośnie prowizji i powalaj się na tą wysłaną korespondencję i braku odpowiedzi od Kupującego. Nie zapomnij o argumentach iż transakcja nie doszła do skutku.
Zawsze pozostaje Ci Sąd Rejonowy.
Z kim mam się sądzić ? z allegro czy z kupującym ?
Zależy o co chcesz się sądzić...
Chcę odzyskać prowizję za niezrealizowaną transakcję .
Ostatecznie myślę o nadaniu paczki , na pewno nie odbierze , wróci do mnie i wtedy dostane zwrot prowizji ?
@euroglobal_ jakiś dowód będziesz mieć. Bo na razie tylko jest Twoje słowo. Prowizja to opłata naliczana przez allegro. Od ich dobrej woli zależy czy udzielą Ci rabatu transakcyjnego czy nie.