Hej,
Sprzedałem zorganizowaną część przedsiębiorstwa (ZCP) zgodnie z Kodeksem Cywilnym (art. 55(1)). Nabywca przejął magazyn, markę i chce kontynuować sprzedaż na moim starym koncie. Allegro odmawia cesji, twierdząc, że od października 2023 r. 'już tego nie praktykują', mimo że prawo sukcesji nadal obowiązuje.
Czy ktoś z moderatorów może pomóc? Blokowanie przeniesienia firmy przy sprzedaży ZCP to uderzenie w sens prowadzenia biznesu na Allegro.
@Printyourfun o tym decyduje Allegro 🙂 Ich regulamin i warunki 😞 po za tym pamiętaj że za kontem ciągną się reklamacje 2 lata, dyskusje, zgłoszenia do US dokumentacja 5 letnia, pewnie nie chce im się w to bawić 🙂
Zapewne masz rację, że chodzi o to w głównej mierze jak ireklamacje, jednak to wszystko precyzyjnie reguluje umowa sprzedaży ZCP (Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa) – Nabywca bierze te zobowiązania na siebie. Kodeks Cywilny przewiduje sukcesję w takich przypadkach i regulamin platformy, nie powinien blokować legalnego przenoszenia całych firm. W takim razie czekam na merytoryczny głos moderatora, bo na mailu jestem zbywany formułkami 'kopiuj-wklej', które kompletnie ignorują argumenty prawne i przenoszą mnie ciągle do tego samego linku z działającymi opcjami cesji.
Dzięki za odpowiedź ; )
Cześć, @Printyourfun! Konsultuję Twoją sytuację i wrócę z informacją.
W razie czego mój numer sprawy to 59411496, chociaż za wiele informacji od konsultantów tam nie dostałem konkretnych.
-Paweł
@Printyourfun na forum nie mamy możliwości, aby prowadzić zgłoszenie w sprawie zmiany danych konta - dlatego poproszę Cię o przesłanie w zgłoszeniu mailowym (tym, które wskazałeś czyli nr 59411496) dokumentu, na którego podstawie doszło do zmiany.
Wysłaliśmy odpowiednie dokumenty do odpowiedzi na ostatnią wiadomość. Oby wszystko ruszyło już bez niespodzianek ; )
-Paweł
@Sa_nova otrzymałem właśnie informację od pani Amelii z obsługi, że 'brak powodu do zbycia', mimo że Dział Ekspercki wcześniej sprawę zaakceptował i kazał wysłać dokumenty. Czy możecie to sprawdzić? Wygląda na to, że dokumenty ZCP w ogóle nie zostały wzięte pod uwagę przez operatora.”
Paweł
Cześć @Printyourfun, konsultuję sprawę, gdy tylko otrzymam więcej informacji, wrócę do tego wątku.
@matt_rose, sprawa nabrała absurdalnego obrotu. Po otrzymaniu sprzecznych informacji od różnych konsultantów (Pan Jakub potwierdził poprawność wniosku 1 marca, a Pani Wiktoria go odrzuciła 3 marca), byłem zmuszony złożyć oficjalną reklamację o nr 59411496.
Nie mogę czekać 14 dni na rozpatrzenie oczywistej sukcesji prawnej (ZCP), ponieważ od 1 marca firma Skylens jest zawieszona, a Printfun przejmuje operacje. Allegro paraliżuje działanie mojego przedsiębiorstwa przez wewnętrzny chaos informacyjny. Proszę o pilną eskalację tej reklamacji do działu weryfikacji.
Paweł
@Printyourfun poprosiłam o możliwie szybką decyzję reklamacyjną w tej sprawie.
W przypadku sprzedaży JDG nie sprzedaje się firmy, bo ta nie ma osobowości prawnej tylko jej majątek. Wynika to z faktu, że w przypadku JDG osoba właściela i jego przedsiębiorstwo to jedna i nierozerwalna całość. Nabywca kupuje więc mienie poprzedniej firmy, ale musi zawrzeć nowe umowy, bo nie tu sukcesji praw i obowiązków poprzedniej firmy (bo tu wymagana jest osobowość prawna, a JDG jej nie ma).
Sprzedać można tylko spółkę mającą osobowość prawną.
Słuchaj, to nie do końca tak. Masz rację, że JDG to człowiek, a nie „byt” jak spółka z o.o., ale w prawie istnieje coś takiego jak sprzedaż przedsiębiorstwa (ZCP) i to zmienia postać rzeczy.
Ja sprzedaję cały działający interes: towar, logo, bazę klientów i właśnie to konkretne konto na Allegro. W Kodeksie Cywilnym (art. 55) nazywa się to sprzedażą przedsiębiorstwa.
Allegro o tym wie, bo jak samo wspomniało w mailach mieli taką opcję do wyboru z automatu jeszcze 2-3 lata temu. Gdyby nie dało się „sprzedać” biznesu w ramach JDG, to nie miałoby w swoich ustawieniach specjalnego formularza o nazwie na dzień dzisiejszy „Zbycie przedsiębiorstwa” w przypadku śmierci właściciela, bo usunęli wcześniejszą, która mnie interesuje.
Problem to nie brak 'osobowości prawnej' u JDG, tylko to, że w supporcie Allegro jedna osoba mówi 'rób, wniosek jest poprawny', a druga po dwóch dniach twierdzi, że 'nie ma powodu do zbycia'.”