Hej,
Sprzedałem zorganizowaną część przedsiębiorstwa (ZCP) zgodnie z Kodeksem Cywilnym (art. 55(1)). Nabywca przejął magazyn, markę i chce kontynuować sprzedaż na moim starym koncie. Allegro odmawia cesji, twierdząc, że od października 2023 r. 'już tego nie praktykują', mimo że prawo sukcesji nadal obowiązuje.
Czy ktoś z moderatorów może pomóc? Blokowanie przeniesienia firmy przy sprzedaży ZCP to uderzenie w sens prowadzenia biznesu na Allegro.
@Printyourfun o tym decyduje Allegro 🙂 Ich regulamin i warunki 😞 po za tym pamiętaj że za kontem ciągną się reklamacje 2 lata, dyskusje, zgłoszenia do US dokumentacja 5 letnia, pewnie nie chce im się w to bawić 🙂
Zapewne masz rację, że chodzi o to w głównej mierze jak ireklamacje, jednak to wszystko precyzyjnie reguluje umowa sprzedaży ZCP (Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa) – Nabywca bierze te zobowiązania na siebie. Kodeks Cywilny przewiduje sukcesję w takich przypadkach i regulamin platformy, nie powinien blokować legalnego przenoszenia całych firm. W takim razie czekam na merytoryczny głos moderatora, bo na mailu jestem zbywany formułkami 'kopiuj-wklej', które kompletnie ignorują argumenty prawne i przenoszą mnie ciągle do tego samego linku z działającymi opcjami cesji.
Dzięki za odpowiedź ; )
Cześć, @Printyourfun! Konsultuję Twoją sytuację i wrócę z informacją.
W razie czego mój numer sprawy to 59411496, chociaż za wiele informacji od konsultantów tam nie dostałem konkretnych.
-Paweł
@Printyourfun na forum nie mamy możliwości, aby prowadzić zgłoszenie w sprawie zmiany danych konta - dlatego poproszę Cię o przesłanie w zgłoszeniu mailowym (tym, które wskazałeś czyli nr 59411496) dokumentu, na którego podstawie doszło do zmiany.
Wysłaliśmy odpowiednie dokumenty do odpowiedzi na ostatnią wiadomość. Oby wszystko ruszyło już bez niespodzianek ; )
-Paweł