anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Cesja firmy JDG na drugą.

Printyourfun
#7 Wielbiciel

Hej,

Sprzedałem zorganizowaną część przedsiębiorstwa (ZCP) zgodnie z Kodeksem Cywilnym (art. 55(1)). Nabywca przejął magazyn, markę i chce kontynuować sprzedaż na moim starym koncie. Allegro odmawia cesji, twierdząc, że od października 2023 r. 'już tego nie praktykują', mimo że prawo sukcesji nadal obowiązuje.

Czy ktoś z moderatorów może pomóc? Blokowanie przeniesienia firmy przy sprzedaży ZCP to uderzenie w sens prowadzenia biznesu na Allegro.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Printyourfun o tym decyduje Allegro 🙂 Ich regulamin i warunki 😞 po za tym pamiętaj że za kontem ciągną się reklamacje 2 lata, dyskusje, zgłoszenia do US dokumentacja 5 letnia, pewnie nie chce im się w to bawić 🙂 

Printyourfun
#7 Wielbiciel

Zapewne masz rację, że chodzi o to w głównej mierze jak ireklamacje, jednak to wszystko precyzyjnie reguluje umowa sprzedaży ZCP (Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa) – Nabywca bierze te zobowiązania na siebie. Kodeks Cywilny przewiduje sukcesję w takich przypadkach i regulamin platformy, nie powinien blokować legalnego przenoszenia całych firm. W takim razie czekam na merytoryczny głos moderatora, bo na mailu jestem zbywany formułkami 'kopiuj-wklej', które kompletnie ignorują argumenty prawne i przenoszą mnie ciągle do tego samego linku z działającymi opcjami cesji. 

Dzięki za odpowiedź ; )

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Printyourfun! Konsultuję Twoją sytuację i wrócę z informacją. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Printyourfun
#7 Wielbiciel

W razie czego mój numer sprawy to 59411496, chociaż za wiele informacji od konsultantów tam nie dostałem konkretnych. 

-Paweł

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Printyourfun na forum nie mamy możliwości, aby prowadzić zgłoszenie w sprawie zmiany danych konta - dlatego poproszę Cię o przesłanie w zgłoszeniu mailowym (tym, które wskazałeś czyli nr 59411496) dokumentu, na którego podstawie doszło do zmiany.

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Printyourfun
#7 Wielbiciel

Wysłaliśmy odpowiednie dokumenty do odpowiedzi na ostatnią wiadomość. Oby wszystko ruszyło już bez niespodzianek ; )

-Paweł

oznacz moderatorów