anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czarna lista kupujących 2022

marcokeys
#9 Pomysłodawca#

[edycja] - bierze udział w aukcjach i nie opłaca zamówień. Po próbach kontaktu z mojej strony,  kupujący oznajmił, że nie zapłaci. W takim razie, po co w ogóle bierze udział? W ten sposób sprzedawca narażony jest straty i towar, który będzie zalegał. Gdybym się z nim skontaktował, to jak ten baran czekałbym 30 dni, bo jemu się nie chce anulować zamówienia i poinformować sprzedającego, że jednak nie zapłaci.

Zachęcam do aktualizowania listy

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

pisklak60
#7 Wielbiciel#

[edycja] ewidentnie na czarną listę. 

Bawi się licytacją i nie płaci blokując innych

oznacz moderatorów

marcokeys
#9 Pomysłodawca#

[edycja] - bierze udział w aukcjach i nie opłaca zamówień. Po próbach kontaktu z mojej strony,  kupujący oznajmił, że nie zapłaci. W takim razie, po co w ogóle bierze udział? W ten sposób sprzedawca narażony jest na straty i towar, który będzie zalegał. Gdybym się z nim nie skontaktował, to jak ten bara***n czekałbym 30 dni, bo jemu się nie chce anulować zamówienia i poinformować sprzedającego, że jednak nie zapłaci.

Allegro musi skrócić czas na zapłatę np. do 3 dni, karać za nieopłacone zamówienia i zwracać opłaty za promowanie, jeżeli kupujący nie zapłaci za produkt, który zamówił.

Zachęcam do aktualizowania listy

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

W swoich ustawieniach napisz np. na opłatę aukcji czekam 7 dni i po tym czasie będziesz mógł wystąpić o zwrot prowizji i będzie to zgodne z prawem.

oznacz moderatorów

marcokeys
#9 Pomysłodawca#

Wątek jest zbędny, bo allegro ukrywa nicki.

W licytacjach czas na zapłatę to 30 dni - absurd

Jeżeli kupujący jednak rezygnuje z zakupu, to powinien poinformować sprzedającego albo po prostu anulować zamówienie w zakładce.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Absurd nie absurd, możesz zmienić ten termin i już. Wystawiając akceptujesz warunki i regulamin Allegro.

oznacz moderatorów

marcokeys
#9 Pomysłodawca#

@LEW433 nie można zmienić terminu. 

Kiedyś było lepiej na Allegro i nie dochodziło do takich absurdów. Jeżeli chodzi o licytacje, to nie opłaca się ich wystawiać z promowaniem, ponieważ jest duże ryzyko, że kupujący nie zapłaci, a nie ma zwrotów za promowanie. Na tym portalu trzeba się nastawić na sprzedaż długoterminową.

oznacz moderatorów

Sojiro
#12 Orędownik#

Oczywiście, że można zmienić termin 😉 Wystarczy w opisie aukcji napisać, że czekacie na opłatę powiedzmy 7 dni i po tym czasie zakup zostaje anulowany i tyle.

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Allegro powinno karać solidnie zarówno właśnie takich kupujących-żartownisiów, jak i sprzedawców z wirtualnym towarem, czy niezadowolonych z wyniku licytacji, którzy to twierdzą, że ''nie wyślą i już''. Sposób na karanie? Bardzo prosty. Oni nic sobie nie robią z banów, weryfikacji czy ostrzeżeń. Drwią z tego. Najlepszym sposobem będzie kara finansowa poprzez obciążenie salda takiego gagatka o stosowną kwotę wg. odpowiedniego taryfikatora i po kłopocie. Nie zapłaci? Windykacja. Zaręczam Wam, że na prawdę spory procent oszustów, kombinatorów czy zwykłych złośliwców zniknie z pola widzenia. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@marcokeys @pisklak60  zwróćcie proszę uwagę, że aby kogoś dodać do Listy nieaktywnych kupujących sprzedający powinien mieć uzasadnioną przyczynę, a także może dodać tylko kupującego, który w ciągu ostatnich 180 dni zrobił u niego zakupy. Nie można ograniczać sprzedaży kupującemu, który z przyczyn losowych nie dokończyli zakupów. Rozumiem Wasze zdenerwowanie takimi sytuacjami i brakiem informacji od kupującego, ale w takiej sytuacji tworzenie wątków na forum jest bez sensu, ponieważ inni sprzedający nie mogą (i nie powinni) dodawać takich kupujących do swojej listy nieaktywnych kupujących. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

marcokeys
#9 Pomysłodawca#

Na zbyt dużo pozwalacie kupującym i dlatego dochodzi do takich sytuacji. Wprowadźcie możliwość oceniania kupujących sprzedającym i te cyrki się skończą. Serwis Allegro bardzo na tym zyska. Do tego, jeżeli kupujący w ciągu 3 dni nie zapłaci i nie poda uzasadnienia, to dostaje ostrzeżenie, a jak będzie notorycznie zamawiał i nie opłacał zamówień, to blok. 

oznacz moderatorów

cd-keye_pl
#11 Animator#

@marcokeys niestety przy zakupach na kup teraz dzieje się to samo, i nie są to losowe przypadki niemożności dokonania zapłaci, dziś tylko otrzymałam 12 wiadomości o anulowanie zakupu z powodu nie zapłacenia jak i zwrotu prowizji.

@la_nika uzasadnioną przyczyną może być fakt, że kupującego dokonał zakupu u innych Allegrowiczów i nie dokonywał zakupu więc mam uzasadnione obawy, że u mnie zrobi to samo i dodaję go do czarnej listy - w tym przypadku jest to uzasadniona przyczyna. @la_nika odbiegając od tematu, czy możesz mi proszę powiedzieć jak zmienić avatar na forum? bo szukałam i nie mogę tego nigdzie znaleść:(

@marcokeys asystent sprzedaży chyba oferuje globalną czarną listę tzn, Ty dodasz kogoś i ten ktoś automatycznie pojawia się u osób korzystających z AS na czarnej liście.

oznacz moderatorów

toMCioPP
#12 Orędownik#

Trzeba mieć ileś tam punktów zebrane, co się przelicza na jakąś konkretną rangę, która to odblokowuje opcję ''dodaj z pliku'' czy jakoś tak. Wiem, bo też tego szukałem. Jeśli nie masz wystarczającej ilości punktów, pozostają te gotowce.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@cd-keye_pl tak, @toMCioPP ma rację awatar możesz zmienić na własną grafikę lub zdjęcie od 15 rangi (Ty w tej chwili masz 8). 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

blaiseh
#9 Pomysłodawca#

@la_nikazapytam i zacytuję " Nie można ograniczać sprzedaży kupującemu, który z przyczyn losowych nie dokończyli zakupów. " Z przyczyn losowych czyli jakich?

Szedł zapłacić na Pocztę za zakupy trafił go piorun?

Płacił Blikiem i dostał ataku serca?

Co to jest przyczyna losowa u klienta, który wylicytował 75 aukcji, za nic nie zapłacił, loguje się codziennie na Allegro i nic sobie z tego nie robi?

Może przyczyna losowa nagły zanik pamięci i już nie pamięta, że wczoraj coś wylicytował?

oznacz moderatorów