Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
pojawiła mi się bardzo ciekawa sytuacja. Kupujący zamówił u mnie dokumenty HACCP , następnie po ich otwarciu zwrócił zniszczone. Wspomnę dalej, że poprosiłem o zdjęcie z dnia wysyłki tych dokumentów. Na zdjęciu jest data dzisiejsza ale kilkanaście minut wcześniej z moim numerem paczki ( nadanie InPost zwrot zakupu). Kupujący odmawia przesłania szczegółów zdjęcia aby można było z całą pewnością ustalić kiedy spierali zrobione. Obecnie wynika z tego, że zrobił sobie kopie dokumentów HACCP a następnie po mojej prośbie o zdjęcie z wysyłki zrobił je dziś.
czy kwalifikujemy to jako oszustwo i usiłowanie wyłudzenia zwrotu ?
Masz dowody na to co piszesz zwróć mu 1zł albo lepij,0001gr i już, ale wpadnie zapewne negatyw.
Szczerze, to nie jest dla mnie rozwiązanie. Chętnie wystąpię do Prokuratury z wnioskiem o ściganie takiego Klienta. Kradzież własności intelektualnej nadal jest kradzieżą. Wartość przekracza ustawowe minimum zatem to przęstepstwo
Nie ma czegos takiego jak wyludzenie zwrotu jest art 286kk oszustwo poprzez doprowadzenie do niekrzystnego rozporzadzenia mieniem poszkodowanego wiec jak zglosisz na policje za pare dni i znajda te dokumenty lub zostaly wykorzystane to odpowiada cwaniak karnie od 2 miesiecy do 8 lat i grzywna do 5k
I tak usiłuje mnie oszukać Kupujący. Sprzedaje HACCP i nie ma żadnych zwrotów, dokumenty zostały skopiowane a mi odesłane całkowicie zniszczone nie nadające się do dalszej odsprzedaży. Pisałem do Allegro ale póki co nikt się nie wypowiadał w dyskusji. Mam jasne dowody , że dziś zrobiono zdjęcia nie w dniu wysyłki 5 dni temu, wskazują na to szczegóły zdjęcia
a co dokladnie to to haccp jest?
System instrukcji , bez którego nie otworzysz garmażerki. Należy wdrożyć i ja takie instrukcje wdrożeniowe piszę bezpośrednio pod kontrolę Sanepidu.
Rozumiem Twoje niezadowolenie z sytuacji - to zrozumiałe ale weź pod rozwagę to co napisałem niżej. Jeśli chcesz dalej sprzedawać na allegro.
Jeśli Allegro to oszustwo przyklepie . Zamknę konto i przestanę sprzedawać na allegro
a miałeś oznaczona oferte, że bez prawa zwrotu?
Jeśli ktoś nie zniszczy wnętrza lub nie użyje zawsze może zwrócić każdy produkt, sprzedaje też środki higieniczne jak worki, papier. W tej chwili sytuacja jest analogiczna jakby Klient kupił papier toaletowy zużył go a następnie zużyty odesłał jako zwrot. Zwrot musi być pełnowartościowy a to co dostałem jest poplamione i zniszczone. Nie nadaje się do niczego. Żaden Klient by tego nie kupił przy ponownej sprzedaży tak samo jak zużytego papieru toaletowego.
Jest lista towarów wyłączona ze zwrotow już w samej ustawie tylko trzeba to odpowiednio oznaczyć. Jak sprzedasz majtki i nie oznaczysz to musisz przyjąć zwrot
Tu ktoś wspominał o używanych majtkach, te także?💩
Allegro twierdzi że jeśli nie ma w zwrotach informacji że nie można zwracać to masz przyjąć zwrot
Allegro nawet jeśli nie przyklepie to kupujący nadal ma prawo wystawić ocenę negatywną której skutki już opisałem.
Ocena negatywna nie jest żadnym problemem, allegro też je usuwa, jeśli są naruszeniem
Jest problemem
bo w komentarzu musiałaby się znaleźć inwektywy
Ale to Ty masz otwartą dyskusję?
@LivioMeals Ciężko powiedzieć jak to traktować ale mam jedną radę - jeśli chcesz nadal sprzedawać na allegro to przyjmij ten zwrot, oddaj kasę i zapomnij o sprawie.
Aktualnie Twoje konto nie ma żadnych ocen - jak dostaniesz negatywa to razem z nim milion punktów na minusie w jakości sprzedaży a konsekwencją tego będzie najprawdopodobniej blokada wystawiania ofert i sprzedaży.
Wtedy nie będzie innego wyjścia jak tylko przekupić klienta o zmianę lub usunięcie oceny a to może cię kosztować więcej niż strata na tym zwrocie - też wcale nie jest mówione, że się uda.
Witamy na allegro 😕
Przyjmowanie zwrotu i zwracanie pieniędzy być może oszustowi?
Przekupywanie w celu usunięcia opinii?
To jakaś patologia.
Ja uważam, że należy walczyć i nie dać się oszukać.
Jeżeli masz dowody co do swoich racji, to sąd utrze nosa oszustowi.
Jak ustąpisz dla "świętego spokoju", to oszust oszuka kolejną osobę i będzie coraz więcej takich przypadków.