Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, witam
Czekam na dzień, kiedy Allegro wprowadzi prowizję od prowizji lub za każde logowanie się na konto...
A tak na poważnie ostatnio odnoszę wrażenie że na Allegro przestaje się już opłacać sprzedawać, rozumiem że sobie ktoś tam weźmie w zamian za sprzedaż na jego portalu, ale już pomalutku Allegro zaczyna przesadzać.
Prowizja od kosztów wysyłki
Dopłaty do Smart
Dopłaty do paczek DPD
Prowizja od sprzedaży
Od miesiąca zaczynam wystawiać u konkurencji gdyż jest znacznie taniej, o dziwo sprzedaż jest dobra, więcej kasy zostaje dla mnie w portfelu
Od pierwszego września robię też gruntowną redukcje aukcji na Allegro gdzie już pozostaną już tylko aukcje które jeszcze jakimś cudem w miarę da się wyjść na swoje
A Wy co o tym wszystkim uważacie?
Wiem że można pewne koszty doliczać do kosztów towaru ale w jakimś momencie przyjdzie taka sytuacja że ceny zrobią się absuralne i nikt nie będzie kupować
@AR_Auto_Czesci 1.) ,,kiedy Allegro wprowadzi prowizję od prowizji,, - jest już daaawno
2.) ,,na Allegro przestaje się już opłacać sprzedawać ,, trzeba umieć liczyć , przede wszystkim na siebie .
3.),,Od miesiąca zaczynam wystawiać u konkurencji gdyż jest znacznie taniej,, czyli umiesz jednak liczyć .
4.),,Allegro gdzie już pozostaną już tylko aukcje które jeszcze jakimś cudem w miarę da się wyjść na swoje ,, ....j./w.
5.) A Wy co o tym wszystkim uważacie? j.w pkt 2.
6.)Wiem że można pewne koszty doliczać do kosztów towaru ale w jakimś momencie przyjdzie taka sytuacja że ceny zrobią się absuralne i nikt nie będzie kupować ,, .. stracą pozycję lidera ?? .... nie nie dopuszczą do tego , rynek e-comerce zbyt intensywnie się rozwija .
Allegro doskonale wie, że tylko nieznaczny odłamek pójdzie do konkurencyjnych portali, a tak naprawdę dla nich nie zmieni się absolutnie nic.
Ceny na Allegro wcale nie będą jakoś nie wiadomo jak wielkie, bo ktoś sprytny w Allegro wpadł na pomysł tego komponentu wyświetlającego "najtańsze oferty" oraz na przeniesienie sponsorowanych w widoku oferty ponad inne oferty sprzedającego, a co za tym idzie, na pewno co raz więcej sprzedających zaczęło zapychać im kieszenie Allegro ADsami - bez powodu nie dokonaliby takiej zmiany.
Przez to, że w każdej ofercie jest widok najtańszych przedmiotów, sprzedający będą coraz bardziej bić się na ceny, żeby się tam pokazać i potencjalnie ściągnąć ruch od tych, co ładują kasę w promowanie, więc mamy kółeczko.
Gdzie więc leży problem? W większości branż po cenach hurtowych sprzedają same hurtownie. Do tego doszło. Głównie w spożywce widzę ten problem i w AGD.
Nie wiem tylko jak to wygląda w innych branżach, gdzie nie ma jakiejś masówki. Z branży AGD już u nas zrezygnowali, bo sam jeden z dystrybutorów na Polskę zaczął sprzedawać w cenach, z którymi ich kontrahenci nie mogą konkurować - tylko więksi mają rabaty na tyle duże, a przeciętni mogą sobie tylko pomarzyć o sprzedaży w konkurencyjnych cenach. Prowadzili na początku taką politykę, że trzymali SRP dla produktów, każdy sprzedający miał wymóg wyrównania ceny, ale niestety zrobił się bałagan 🙂
Czy się opłaca? Musisz przeprowadzić sobie analizę co sprzedaje się na Allegro i kombinować. Allegro już do tego ma narzędzia, monitorują sobie cały serwis za pomocą katalogu produktów, widzą wszelkie zmiany cen, jaka sprzedaż i wiele, wiele innych, bo mogą. Nikomu nie powiedzą wprost, że właśnie tylko do tego im służy produktyzacja 🙂
Ciężko jest odpowiedzieć, czy na Allegro sprzedaż się opłaca, bo zależy to od wielu czynników: kategoria, produkty sezonowe, popularność produktu, ilu sprzedających jest na grupę produktów, ile możesz zainwestować.
Ogólnie koszty są tu bardzo wysokie zresztą nerwów też sporo a podejście do sprzedających pozostawia wiele do życzenia
Ja jako klient, szukam i szukam, szczerze elektronikę zamawiam z Niemiec i Czech też przez słynne protale, bo cena u nas jest bardzo duża, rozumiem że nasze podatki i prowizje mają na to wpływ ale nie kiedy to coś kosztuje 470 zł a u nas prawie 1400 zł paranoja!! Ostatnio też kupowałem mały dziurkach do euro zawieszek na allegro 200 zł minimum z smart a w odmętach google znalazłem to samo za 116.99zl z wysyłka DPD już wliczona w towar... Oczywiście są też rzeczy tanie które kupuje, ale nie wiem jak sprzedawcy na tym wychodzą... Kradną towar? Aby zarobić na to wszystko? ☹️