anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy za zwrócony towar dostanę pol pieniędzy

Client:114087303
#1 Nowicjusz#

Kupiłam głośnik Allegro protect  zwrot 14 dni tak pisze który otworzyłam sprawdziłam ale mi nie pasuje sprzedający powiedział ze mogę zwrócić ale dostanę cześć pieniędzy 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:114087303 a czemu tylko część. Musi podać powód.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:114087303 ART 34.4 UK

"Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9."

Tak więc generalnie sprzedający ma prawo pomniejszyć zwracaną kwotę jeśli wartość towaru się zmniejszyła.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A sąd wie ze się pomniejszyła wartość przed odebraniem zwrotu? 🤔

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@LEW433 To już jest pytanie do sprzedającego.

Napisałem, że ma prawo pomniejszyć zwracaną kwotę JEŚLI wartość towaru się zmniejszyła.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:114087303 Tak nie może być , żeby sprzedajacy już przed zwrotem wycenił wartość zwracanego przedmiotu, zrób szczegółowe zdjęcia przed odesłaniem, sprzedajacy może zaniżyć wartość zwrotu środków pod warunkiem że przedmiot stracił na wartości, był użytkowany ponad objęte prawem warunki i został np: uszkodzony, Jeżeli nie  a wiesz o tym odeślij i jak Ci obniży zwrot to otwórz dyskusję i opisz sprawę ze już przed odesłaniem sprzedający "groził" Ci obniżeniem itd. J

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@LEW433 @komis-bell a skąd wiecie że to zakup od firmy ????

Może od osoby prywatnej i ta zgodziła się za zwrot ale odda cześć kasy 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Becia_1981_2007
#7 Wielbiciel#

Ta osoba nazywa się na Allegro net2000pl

oznacz moderatorów

Becia_1981_2007
#7 Wielbiciel#

Nie zrobiłam zdjęcia napisał ze Ok 40 zł zabierze potrąci wiec ze otworzyłam to chociaż za przesyłkę tyle razy już kupuje i tego nie było żeby mi ktoś potrąciła za otwarcie pudełka 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

No tak otwarcie pudełka nowego produktu to też przyjemność, kupując i zwracając pozbawiałaś tej przyjemności następnego kupującego, zwłaszcza że po otwarciu zwracasz towar

Ponowne otwieranie pudełka już otwartego , nie jest tak przyjemne...

oznacz moderatorów