Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jako, że ostatnio tematyka dyrektywy Dac7 jest 'na tapecie' chciałbym się dowiedzieć jak do tych wszystkich limitów odnosi się sprzedaż charytatywna na Allegro np. w ramach WOŚP.
Czy Allegro to pominie czy też wliczy do limitu np. 30 transakcji?
Niestety ustawa nie robi wyjątków w tym zakresie. Jak sprzedaż przekroczy limit, to Allegro to zaraportuje.
@pecela Donosić za pomaganie to jakiś absurd. To nie ma nic z zarobkiem i za to mnie ma US sprawdzać . Dotychczas charytatywnie sprzedawałem co najmniej kilkaset pozycji rocznie (głownie aukcje na WOŚP) ,ale jak mam za to być zgłaszany to ja dziękuję.
Tu nic się nie zmienia odnośnie opodatkowania. Sam raport zaś nie jest podstawą do naliczania jakiś podatków.
A co do raportu DAC7, to tam mowa jest o przekroczeniu kwoty 2000 euro i chodzi tu o przychód, a nie o dochód (inaczej zysk) lub 30 transakcji.
Zauważ że w raporcie nie będzie info na temat tego co się sprzedało, lecz tylko o ilości transakcji, łącznej ich kwocie i pobranej prowizji (też sumarycznie). Nie da się z tego wyciągnąć ani co się sprzedało, ani komu, ani czy była to sprzedaż z zyskiem czy stratą.
A i raportu nie ma co bać. Dużo groźniejsza jest ustawa o podatku dochodowym z 1991 roku, bo na jej podstawie US może wystąpić o szczegółowy wykaz transakcji wraz z pełnymi danymi stron, wyglądem w konta bankowe itp. DAC7 na to nie pozwala.
@pecela Ten problem to już swego czasu poznałem osobiście zanim założyłem firmę. Spędziłem w skarbówce kilka dni ,szczerej spowiedzi i znoszenia do wglądu wszystkich wyciągów.