anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DAC7 Rozbieżności w przychodach

AlleMakijazPL
#11 Animator#

Cześć wszystkim,
mam problem związany z DAC7 i chcę się podzielić swoimi wątpliwościami.

Dostałam wezwanie z Urzędu Skarbowego o wyjaśnienie rozbieżności w przychodzie. różnica 10 tyś

Okazuje się, że Allegro przesłało wyższą kwotę przychodu niż ta, którą ja mam w swoich zestawieniach.

Ja podaję przychód na podstawie raportów miesięcznych generowanych za dany miesiąc od 1 do 31 danego miesiąca z plików CSV,. W zestawieniu za dany miesiąc allegro generuje  wszystkie wpłaty od kupujących, koszty wysyłki oraz własne wpłaty na pokrycie zwrotów, te ostaniecie  oczywiście odejmuję od przychodu.

W taki sam sposób generuje zestawienie zwrotów i taką sumę  odliczam go od przychodów. 

Pobrań nie posiadam .

Zapytałam Allegro, jak to jest możliwe i dowiedziałam się, że Allegro przekazuje dane

1. z uwzględnieniem sprzedaży po zwrotach i prowizjach, i tu na chwilę się zatrzymajmy bo wyjątek są zwroty prowizji, jesli  nastąpiły dopiero np. w styczniu 2025 roku za grudzień 2024, to w raporcie za 2024 rok tych zwrotów nie ma. Będą one wykazane dopiero w raporcie za 2025 rok

2. bez kosztów wysyłki 

Jestem tym bardzo zdziwiona i wręcz oburzona, bo to oznacza, że to ja muszę teraz wyjaśniać różnicę w danych, choć Allegro miało czas do końca stycznia, żeby wysłać raport z poprawnym odliczeniem wszystkich zwrotów.

To niestety stwarza ryzyko kontroli podatkowych, na które my — sprzedawcy — jesteśmy narażeni, mimo że problem nie wynika z naszych błędów.

Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia albo zna inne powody, dla których dane z Allegro mogą być wyższe niż te, które sami wyliczamy?

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

ps. zrobiłam raz jeszcze zestawienie i mam tak samo jak w moim zestawieniu to nie wiem skąd 10 tyś więcej ze niby sprzedałam 

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

pecela
#18 Luminarz#

@AlleMakijazPL

Niestety, ale wszystko się zgadza.

W raporcie jest zawarta łączna suma przychodów, ilość transakcji oraz kwota pobranych opłat i prowizji. 

Kwoty zwrotów czy opłat za przesyłkę, nie są odejmowane od raportowanej kwoty (ustawa nie przewiduje czegoś takiego).

Zwrócić też uwagę, że ustawa mówi o czynnościach, a nie transakcjach. 

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

Allegro w przychodach umieściło również wszystkie nieopłacone transakcje i anulowane. Inne serwisy nieopłacone transakcje i anulowane wliczyło tylko do limitów raportowania.