Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć wszystkim,
mam problem związany z DAC7 i chcę się podzielić swoimi wątpliwościami.
Dostałam wezwanie z Urzędu Skarbowego o wyjaśnienie rozbieżności w przychodzie. różnica 10 tyś
Okazuje się, że Allegro przesłało wyższą kwotę przychodu niż ta, którą ja mam w swoich zestawieniach.
Ja podaję przychód na podstawie raportów miesięcznych generowanych za dany miesiąc od 1 do 31 danego miesiąca z plików CSV,. W zestawieniu za dany miesiąc allegro generuje wszystkie wpłaty od kupujących, koszty wysyłki oraz własne wpłaty na pokrycie zwrotów, te ostaniecie oczywiście odejmuję od przychodu.
W taki sam sposób generuje zestawienie zwrotów i taką sumę odliczam go od przychodów.
Pobrań nie posiadam .
Zapytałam Allegro, jak to jest możliwe i dowiedziałam się, że Allegro przekazuje dane
1. z uwzględnieniem sprzedaży po zwrotach i prowizjach, i tu na chwilę się zatrzymajmy bo wyjątek są zwroty prowizji, jesli nastąpiły dopiero np. w styczniu 2025 roku za grudzień 2024, to w raporcie za 2024 rok tych zwrotów nie ma. Będą one wykazane dopiero w raporcie za 2025 rok
2. bez kosztów wysyłki
Jestem tym bardzo zdziwiona i wręcz oburzona, bo to oznacza, że to ja muszę teraz wyjaśniać różnicę w danych, choć Allegro miało czas do końca stycznia, żeby wysłać raport z poprawnym odliczeniem wszystkich zwrotów.
To niestety stwarza ryzyko kontroli podatkowych, na które my — sprzedawcy — jesteśmy narażeni, mimo że problem nie wynika z naszych błędów.
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia albo zna inne powody, dla których dane z Allegro mogą być wyższe niż te, które sami wyliczamy?
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
ps. zrobiłam raz jeszcze zestawienie i mam tak samo jak w moim zestawieniu to nie wiem skąd 10 tyś więcej ze niby sprzedałam
Niestety, ale wszystko się zgadza.
W raporcie jest zawarta łączna suma przychodów, ilość transakcji oraz kwota pobranych opłat i prowizji.
Kwoty zwrotów czy opłat za przesyłkę, nie są odejmowane od raportowanej kwoty (ustawa nie przewiduje czegoś takiego).
Zwrócić też uwagę, że ustawa mówi o czynnościach, a nie transakcjach.
Allegro w przychodach umieściło również wszystkie nieopłacone transakcje i anulowane. Inne serwisy nieopłacone transakcje i anulowane wliczyło tylko do limitów raportowania.