anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DLACZEGO ALLEGRO NIE CHCE UZNAĆ ART 548 PAR. 2 K.C. DLA PRYWATNEGO SPRZEDAWCY

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

ART 548 PAR 2 K.C.  [ DZ .U 2025.1071 TJ I AKT OBOWIĄZUJĄCY  WERSJA OD 6 SIERPNIA 2025 DO 26LISTOPADA 2025ROKU 

KTÓRY STANOWI -z chwilą wydania rzeczy sprzedanej, przechodzą na kupującego korzyści  i ciężary związane z rzeczą , oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy 

-jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów , poczytuje się w razie wątpliwości że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na  kupującego z tą samą chwilą przejęcia rzeczy przez kupującego 

- jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem , niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu 

- za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewożnikowi  jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewożnika przez kupującego prawo mówi jednoznacznie kto i za co odpowiada .

w moim przypadku sprzedałem wiertarkę w 100% sprawną i kupujący ją odebrał - statut przesyłki - odebrana - potem po kilku dniach jak ją spalił kombinował oddać i otrzymać zwrot kasy  pokazując zdjęcie z mojej oferty   napisał do allegro że odebrał paczkę uszkodzoną w transporcie i zalaną wodą i jak ją włączył to ukazał się dym to napisał w skardze w dyskusji ze mną  ale w 1 wiadomości chciał tylko zwrotu kasy nie wspominając o uszkodzeniu wiertarki jeśli by oddał sprawną to pewnie bym przyjoł  nawet poradziłem mu rzeby odesłał za pobraniem , ale jak się dowiedziałem że spalił ją to jej nie odebrałem i wróciła do niego poskarżył się na allegro i oni wypłacili mu kasę a mnie obciążyli zwróconą kasą to co okazuje się że art 548 to jest dla kogo jeśli jest nie respektowany w tak oczywistej sprawie zaznaczam że nie jestem firmowym sprzedawcą ale prywatnym i nie obowiązuje mnie żadna 2 letnia gwarancja  - pozdrawiam czytających  artykuł zacytowany z LEX LEGE 

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

poczytałem regulamin allegro i zgodnie z nim powinienem zwrócić kasę - od początku była racja po stronie allegro - przyznaje się do błędu nie wiedzy - ssorry za kłopot 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#12 Orędownik

Witam.

@wojtekmarchewka @pecela @br. @N_Nitka28 

Epopei (na razie trylogii) ciąg dalszy.

Dla niewtajemniczonych wcześniejsze części tu:

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/dlaczego-obci%C4%85%C5%BCono-mnie-za-paczk...

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/czy-zwrot-towaru-polega-na-podmianie-przed...

Wydaje się, że autor "popadł w lekki obłęd", cytując dowolne fragmenty ustaw nie do końca adekwatnych do zaistniałej sytuacji i powtarzając w kółko w większości te same treści, ale jak pokazuje praktyka, każda nawet najbardziej błędna informacja powtarzana z determinacją odpowiednio długo, w pewnym momencie może zostać uznana za prawdziwą. Czas pokaże, czy Allegro i tym razem dla świętego spokoju "ulegnie", zwracając mu naliczoną opłatę wynikającą z wypłaconej rekompensaty Allegro Protect.

Kto wie, być może Hrabiamirek przeciera właśnie nowe szlaki...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@hrabiamirek Wiesz i chyba pamiętasz (jak pisałeś w poprzednich tematach) nie odebrałeś przesyłki bo:

1. Była za pobraniem (sam zaproponowałeś taką formę wysyłki)

2. Nie odebrałeś przesyłki, bo "poczułeś", że to nie Twój przedmiot

Teraz, jak każdy Ci napisał, że popełniłeś błąd, nie odbierając przesyłki, podajesz nowe fakty, w nowym temacie. Które ze względu na nie odebranie przesyłki (bo nic nie możesz udowodnić) i tak pogrążają tylko Ciebie. 

Pogodź się ze stratą i bądź mądrzejszy na przyszłość.

oznacz moderatorów

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

dzięki poczytałem regulamin i przyznaje się do winy niewiedzy , dzięki za dobre rady 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@hrabiamirek zrozumieliśmy :))

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

sprawa wydawała się banalnie prosta , ktoś  sprzedał , ktoś kupił , ktoś chciał oddać  wykożystał zdięcie oferty do zwrotu , odbiera przesyłkę trzyma kilka dni potem rozpakowuje nie robiąc zdięcia uszkodzonej paczki,  bez pretensji i wniosku do przewożnika zgłasza na allegro pisze że oddaje bo paczka była uszkodzona w transporcie ale tylko pisze bo dowodów żadnych niema przyjmując przesyłkę przejoł  zobowiązania  i obciążenia zgodnie z ART548 P3 PO PRZYJĘCIU PRZESYŁKI OBCIĄŻENIA PRZECHODZĄ NA KUPUJĄCEGO . I TYLE W TEMACIE  STATUS PRZE- DORĘCZONA  a więc zgodna z punktem 3 w/w artykułu .  ps . oni w odpowiedzi na maila przyznali mi rację tylko chcieli abym udowodnił że przesyłka była wysłana a jak przedstawiłem dowód to zmienili zdanie i dalej szli w zaparte ,to jest prawo tak jak my je rozumiemy jak nam wygodnie  a cytat był podany z LEX LEGE  Dz . U. 2025.1071 tj in akt obowiązujący  wersja od 6sierpnia 2025 do 26listopada 2025roku - pozdrawiam 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@hrabiamirek

Ten przepis stosuje się w przypadku, gdy kupujący odbiera towar własnym transportem lub kurierem. Natomiast etykietę generowałeś i opłacałeś ty, a kupujący tylko zwracał ci koszty wysyłki.

Do tego nie jesteś prywatnym sprzedawcą w rozumieniu przepisów KC. Samemu pisałeś, że kupujesz uszkodzone elektronarzędzia, naprawiasz je i następnie sprzedajesz. Wyklucza to więc sprzedaż prywatną, bo ma ona charakter zarobkowy, a nie pozbycia się własnych, niepotrzebnych rzeczy.

Podkreślę raz jeszcze. Nie musisz mieć firmy, aby być traktowany jak firma. Wystarczy, że transakcja ma charakter zarobkowy, a przedmiot został zakupiony w celu dalszej odsprzedaży z zyskiem (przy czym nie ma znaczenia czy rzeczywiście został sprzedany z zyskiem).

oznacz moderatorów

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

dzięki za dobre rady , piszący na mój temat mieli racje  zapłacę tą należność  teraz wiem dzięki wam jak mam postąpić przy zwrotach , jeszcze raz dziękuje za naukę której mi brakowało 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@hrabiamirek w razie pytań wpadaj do nas, chętnie pomożemy!

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

nie przeciera , poczytał regulamin i doszedł do wniosku że sam sobie jest winien 

oznacz moderatorów