anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego po otrzymaniu jednej negatywnej opinii przy 245 pozytywnych procent spadł do 99,2%?

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

Czy ktoś potrafi wyjaśnić, dlaczego po otrzymaniu jednej negatywnej opinii przy 245 pozytywnych procent pozytywnych spadł do 99,2%, podczas gdy jeden negatyw na 245 stanowi mniej niż 0,5%, a nie nie 0,8%?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

TATLOK
#15 Entuzjasta#

OOOO to już mnożą x 2 (0.4081632653061224)

oznacz moderatorów

annas14-firma
#16 Inspirator#

Bądźmy precyzyjni:  1 / (245+1) *100 = 0.4065%

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

To i tak dobrze że nie zaokrąglili do 1% liczyć to oni potrafią tylko kasę płynącą na ich konta.

oznacz moderatorów

hurt_bakalu
#7 Wielbiciel#

@TomBanknoter Nie wiem czy się nie mylę, ale zawsze to się liczy w ciągu ostatnich 30 dni, tzn. może masz więcej pozytywów wystawionych ponad 30 dni temu, a ten świeży negatyw liczy się do mniejszej liczby pozytywów które wpadły w ciągu tych 30 dni. Jeśli to uwzględniłeś to spoko 🙂

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@hurt_bakalu Nie, to jest liczone w ciągu roku. Za ostatnie 30 dni jest w innym miejscu, i tam statystyka wygląda jeszcze gorzej

99,2%

kupujących poleciło tego sprzedawcę
w ostatnich 12 miesiącach
thumb up

245

thumb down

1

oznacz moderatorów

GREGOGK
#10 Popularyzator#

@TomBanknoter być może w tych 245 Masz kilka lub kilkanaście wystawionych przez tą samą osobę w ciągu jednego tygodnia, to wtedy tylko jedna liczy się do średniej ocen

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@GREGOGK A to może być, ale nie wiem, czy w tym miejscu tak to liczą

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@TomBanknoter Z uwagi na to, że Twoje pytanie nie dotyczy konta z którego tutaj piszesz, nie mogę podać konkretnego równiania, ale w tym artykule znajdziesz wzór do obliczeń. Jak widzisz, nie ma tutaj miejsca na błąd, bo to czysta matematyka.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

@_HolaOla_ ciekawi mnie czemu wychodzi taki wynik, skoro nawet jeżeli wykluczymy duplikaty, to i tak zawsze wyjdzie x_pozytywów / (x_pozytywów + y_negatywów). Jest możliwość sprawdzenia na koncie ile faktycznych ocen wchodzi w te wyliczenia? Może coś pominąłem.

Jeżeli @TomBanknoter dostał powiedzmy 5 pozytywów od jednego kupującego (zaliczy się tylko jeden), to i tak wyjdzie 240 / (241 + 1) = 99,58%

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@_HolaOla_ Rozumiem, że haczyk tkwi w słowie "unikalne", czyli jeśli opinie są w tym samym czasie od tych samych osób, liczą się do sumy, ale nie do średniej? Trochę dziwne, ale od dawna logika Allegro rządzi sie swoimi prawami...

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@TomBanknoter Tak, jeżeli ten sam Kupujący wystawi Ci kilka ocen, to do procentu poleceń wliczymy tylko pierwszą ocenę. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

To i tak nie tłumaczy dlaczego ocena końcowa jest inna przy 245/246. Może to ktoś wytłumaczyć na konkretnych liczbach i jak te oceny się wliczają? 🙂

Tak jakby jedna ocena tam uciekła, bo przykładowo 245/247 faktycznie daje 99,2%

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@TomBanknoter Żmudne zajęcie, ale sprawdź tutaj https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/moje-oceny czy masz po kilka ocen od tych samych osób.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów