Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Koszt wysyłki to twój koszt.
Najlepiej udaj się do księgowej.
Księgowa kazała skontaktować się z Allegro)
Chyba wiem o co chodzi.
Wolałbyś, żeby pozycje produktów i kosztu dostawy były podawane oddzielnie.
Ale to właściwie nie ma znaczenia.
Ten VAT wraca do Ciebie jako koszt gdy przekażesz do księgowości fakturę od inPostu czy Allegro.
Rozumiem, że VAT można zwrócić, ale innych podatków nie będę zwracał. Zapłacę ZUS, PIT od kwoty 25,99 zł, chociaż otrzymuję 16 zł. 9,99 to nie mój dochód, allegro to liczy. Okazuje się, że Allegro, DPD... dostaje 9,99, a ja płacę podatki? Dziękuje
Fajnie że wszyscy chcą pomóc. Super. Poważnie. Ale trzeba użytkownikowi zwrócić uwagę jeszcze raz na to!!!!!!!
Księgowa kazała skontaktować się z Allegro
Tu jest jakiś poważny kłopot.
Jeśli tak podstawowe sprawy z działalności i handlu są Ci obce, zatrudnij kogoś, kto to ma w paluszku lub zrezygnuj dla własnego dobra.
Dziękuję, ale prosiłem o inną radę. Wygląda na to, że od razu zacząłeś wszystko rozumieć
@DeviceUE Vat jako należny odprowadzasz od każdej transakcji czyli towar +koszt przesyłki , natomiast odliczasz jako naliczony na postawie FV zakupu towaru , ALE !! również usługi przewozu .....nawiasem ...hmm.. zmień księgową , to jedyne co mogę Ci poradzić .
Dziękuję. Rozumiem, że VAT można zwrócić, ale innych podatków nie będę zwracał. Zapłacę ZUS, PIT od kwoty 25,99 zł, chociaż otrzymuję 16 zł. 9,99 to nie mój dochód, allegro to liczy. Okazuje się, że Allegro, DPD... dostaje 9,99, a ja płacę podatki?
Przepraszam, prawdopodobnie coś źle zrozumiałem, ale zajmuję się JDG dopiero od 2 miesięcy i chcę się zorientować. Dziękuję jeszcze raz
@mdrogeria dobrze ci poradził. Zasięgnij rady w innym biurze.
@DeviceUE ta... , nie rozumiesz postaw , ale dam Ci przykład ....dzisiaj nieco spokojniej , mam trochę czasu
Kupujesz towar / może to być również usługa przewozu / kosztuje on 20 zł brutto czyli tyle co płacisz żywą gotówką czy przelewem , ALE jak jesteś płatnikiem Vat to ten towar ma dla ciebie wartość kwoty netto czyli 16,39 zł reszta do różnicy 20- zł to naliczony Vat w wysokości 3,61 zł który Masz prawo go odliczyć na podstawie stosownego dokumentu. Towar sprzedajesz za 3 dychy netto , a z Vat 36,90 czyli Vat odprowadzasz należny w wysokości 6,90 minus naliczony 3,61 ,
tak samo działa to w przypadku usługi transportu , ale w tym wypadku nie Masz marży , kupujesz za 10 netto ,vatu naliczono 2,30 , oddajesz klientowi tą usługę za 12,30 ,odprowadzasz vat w wysokości 2,30 czyli ostatecznie w rachunku wychodzisz na zero
noo... może mniej niż zero bo allegro wtyka .... między wódkę a zakąskę i nalicza prowizję od kosztów transportu .
I pamiętaj, że koszt wysyłki to jest twój PRZYCHÓD, a nie DOCHÓD.
Dziękuję za wyjaśnienie. Miłego dnia
@DeviceUE niezamaco... pozdr😀
@musashi2007 Właśnie zrozumiałem, że za dostawę powinna być faktura i wtedy będę mógł odpisać te koszty firmie, żeby nie był to dochód, a tylko przychód?
Dokładnie. Wtedy to się wyzeruje. Rozliczenia z allegro wszystkie są zawarte na fakturze zbiorczej co miesiąc. Zawsze zbieraj i dawaj do księgowości wszystkie faktury kosztowe.
Dziękuję bardzo, myślę, że rozumiem)
@DeviceUE daj swojej księgowej link do tego wątku , jak poczyta to może też zaskoczy i nie będzie Cię więcej odsyłać do allegro .
...lub do translatora.