Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kogo zasypywać reklamacjami DPD Allegro Kurier...
Miara się przebrała... dziś sprawdzam rozliczenia z Allegro i za paczki **piiip**ółki o wartości paru złotych duże dopłaty
Oczywiście nie mam umowy z DPD tylko używam tej opcji przez durny wymysł Allegro
Przykład mała rzecz... zamek klapy bagażnika mieszczący się w dłoni, zapakowany w folie + owinięty w rulonik kartonikiem + foliopak - podczas nadawania zaznaczone "przesyłka niestandardowa" dopłata 19.99zł jako przesyłka niestandardowa/paleta 😳
Paczka może max gabaryt B na paczkomat 😡
@AR_Auto_Czesci bo DPD wymaga kartonik, foliopaki rulony i inne cuda wpadają w dopłatę 😞
Teraz też patrzę " przekierowanie przesyłki" 12.99 🙄
W siedzibie DPD osobiście dostałem odpowiedź że wszystko co rulon w foliopaku zaznaczać na Allegro jako "niestandard"
@AR_Auto_Czesci tak za przekierowanie zgłoszone przez kupującego Tobie doliczają do rachunku, chore ciekawe czy ta opłata nie nadaje się do zgłoszenia do uokik ?
moim zdaniem się nadaje gdyż nie raz się spotykam że Kupujący zaznaczył w dostawie złe dane do wysyłki gdzie tłumaczy się że np. zamawiał dla znajomego lub kogoś z rodziny, myślę że za takie przekierowanie powinien być obciążony Kupujący
złóż allegro reklamację na niesłusznie pobrane opłaty
nie czyń, żadnych dopisków o dpd i itp
napisz, tylko, że wysyłasz przesyłki zgodnie z regulaminem i tyle
niech allegro udowadnia, twój bład do każdej opłaty z osobna
nie odpowiadaj, na żadne pytania posty
po okresie ustawowym, żądaj uznania reklamacji z powodu jej nierozpatrzenia
i tyle
Dla DPD pakuj w kartony o równych kształtach, bez owijania w strech, lub pakuj w koperty powietrzne. Do takiej formy nie powinni się doczepić. Najpewniej będzie również zrobić zdjęcie paczki przed wysyłką oraz z widocznymi wymiarami. W razie doliczania dodatkowych opłat powołaj się na zdjęcie paczki z wymiarami i uderzaj prosto do allegro składać reklamacje na przewoźnika, jeśli złożysz bezpośrednio do przewoźnika nikłe szanse abyś otrzymał zwrot dodatkowej opłaty.
Ze strony DPD cytuję „Wszystkie paczki zapakowane w opakowania firmowe DPD są paczkami standardowymi. Za opakowania firmowe DPD uznaje się: koperty tekturowe, foliopaki oraz firmowe opakowania kartonowe opatrzone logo DPD.” Naciągają Cię na dopłaty, nie po raz pierwszy.
Za foliopak nie powinno być dopłaty ale wydaje mi się że błędem jest twoje oznaczanie paczki jako niestandardowa. DPD z automatu naliczy dopłatę.
Reklamacje skladaj przez Allegro, inaczej nie trać czasu...
@AR_Auto_Czesci
Reklamacje metod dostawy z przedrostkiem "Allegro ..." - co do zasady zwykle najlepiej składać bezpośrednio do Allegro.
Składanie reklamacji u przewoźnika dla takich metod - wymaga dołączenia pełnomocnictwa Allegro i jest działaniem "naokoło".
@AR_Auto_Czesci w takiej sytuacji, jeśli jest to metoda dostawy rozliczana z nami, napisz proszę do nas przez ten formularz podając jakich zamówień dotyczą te opłaty. Wyjaśnimy to z przewoźnikiem.
Te wyjaśnienia też są bardzo często fikcją.
Dla mnie, jeżeli jest naliczana opłata powinna być stworzona dokumentacja fotograficzna, dlaczego aby to udowodnić a zazwyczaj retoryka jest "bo tak stwierdziliśmy" i koniec...
Mi doliczyli też za niby większe paczki po 35.99zł od paczki ogólnie ok 5000zł reklamacje złożone i odrzucone ponieważ sorter(maszyna) podała większe wymiary niż faktycznie miały moje przesyłki. Teraz poszło odwołanie ze zdjęciami z przyłożoną miarką do kartonów. Ogólnie nie wysyłam już tymi oszustami.
@euro-abc dokładnie o tym mówiłem, w normalnym trybie b2b jeżeli jakas firma innej firmie nalicza dodatkowe opłaty to musi to u argumentować a w przypadku wysyłek dpd przez allegro doszło do takiej patologii że to my musimy udowadniać po wysłaniu paczki nie posiadając jej fizycznie już u nas że była zgodna z etykietą...