Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć wszystkim,
dziś jak zobaczyłem na rachunek Allegro to myślałem że źle widzę. Sprawdzam prowizję itd. jednak nie codziennie, jednak dziś chciałem sprawdzić prowizję od nowego sprzedanego produktu i zobaczyłem "DPD - Kurier opłaty dodatkowe". Wygenerowałem zestawienie i okazało się że np. 5.09 miałem na jednym koncie 22 opłaty i tego samego dnia na drugim koncie 18. Łączna kwota w tym roku z obu kont to ponad 2300zł za te opłaty dodatkowe. Czy ktoś mi może wyjaśnić co jest grane ? Allegro jest tak cholernie drogie i jeszcze takie kwiatki.
@kndshop_pl a jaki masz kod dopłaty ?
@kostas11na jednym koncie DPD_N1_PODJAZD na drugim DPD_P2_KURIER_POBRANIE.
@kndshop_pl to poprawnie, przecież podjazdy są płatne oraz pobrania też klient płaci a Tobie doliczają do salda 🙂
Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu)
|
DPD_N1_PODJAZD
|
3,99zł
|
Pobranie (maksymalna kwota pobrania wynosi 15 000 zł)
|
DPD_P2_KURIER_POBRANIE
|
4,99 zł
|
@kostas11ok jeśli mam mniej niż 4 przesyłki. W przeciwnym wypadku podjazd nie powinien być liczony. Dodatkowo dlaczego opłaty naliczają na dwóch kontach kiedy kurier jest w jednym miejscu ? Sprawdziłem już kilka tych opłat i okazuje się że kurier odbierał więcej przesyłek więc jakim cudem jest dopłata ? Jak takie szopki to ja dziękuje za to całe DPD.
@kndshop_pl to nie ma znaczenia, już tu pisali 😞 różne konta, czy podjazd po firmowe paczki i przy okazji zabierali allegrowe i tak doliczali 😞
jedno konto 3 drugie 3 z firmy masz 10 a i tak policzą Ci 2 x podjazd 😞
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ czy to prawda że pomimo nadawania więcej niż 4 paczek mimo to do rachunku doliczacie za podjazd ? Po co w takim razie informacja "Zlecenie odbioru dotyczy zlecenia 3 lub mniej paczek z jednego miejsca w tym samym dniu)" ? Na jednym koncie mam 293 dopłaty DPD a na drugim 215 od początku roku. Proszę Was o konkretną informację bo to się kupy nie trzyma. Być może ktoś liczy na to że połowa się nie kapnie i tak się zarabia dodatkowe miliony.
@kostas11 jeśli tak jest jak mówisz to osobiście to zgłoszę w inne miejsce a dodatkowo będę dochodził swoich praw. To jest jawne oszustwo.
@kndshop_pl myślisz, że tylko połowa się nie kapnie? Ja bym obstawił 80% - 90%.
Już dwukrotnie pytałem dlaczego opłata jest przypisywana do jednej z przesyłek objętej zleceniem podjazdu i nie ma podanego ani numeru zlecenia ani daty wykonania. Brak odpowiedzi.
Uważam że DPD nie przekazuje Allegro żadnej informacji o zleceniach podjazdu. Mam odbiory bez zlecenia z naliczoną opłatą na podstawie ilości odebranych przesyłek (kuriera łapię jak przychodzi do sąsiadów). Allegro samo nalicza opłatę na podstawie ilości przesyłek odebranych przez kuriera w danym dniu. Prawdopodobnie oddzielnie dla każdego konta.
@annas14-firma Ja sprawdzałem kilka naliczonych dopłat i było więcej paczek niż 4 w danym dniu a mam naliczone. W sumie to Allegro powinno to wyjaśnić bo to oni doliczają te dopłaty. Wcale bym się nie zdziwił jakby to był celowy układ z DPD. Ja się nie zamierzam zastanawiać i sprawę skonsultuję z prawnikiem jeśli tak jak mówisz zostawią to bez odpowiedzi. Poświęce czas, wszystko sprawdzę w jakim dniu jaka ilość paczek i zweryfikuję dopłaty. Orientujesz się jak jest z UPS ? Allegro One Box podjazdy za free, ciekawe jak z kurierem.
@kndshop_pl możesz złożyć reklamacje do allegro jeżeli uważasz, że błędnie doliczyli podjazd kuriera do paczek allegro.
@demiurgjeśli to Allegro taka działa to raczej nie jest to nieświadome działanie, mają chyba informację ile paczek poszło danego dnia. W takim wypadku jest to celowe naciąganie na dodatkowe koszty. Da się to nawet zauważyć po tym że w tym miesiącu mam doliczone opłaty z sierpnia. Dopiero teraz kurier dojechał z paczkami ? Być może już ich chora prowizja gdzie zarabiają więcej niż sprzedawca im nie wystarcza.