Właśnie się dowiedziałam że rolnicy ryczałtowi na allegro są dyskryminowani - nie mają możliwości przejścia na konto firmowe bo nie posiadają numeru NIP który w świetle prawa nie jest wymagany ale allegro ma swoją wizję w tej sprawie. Po zmianach od listopada jakie zostały wprowadzone na kontach zwykłych a jestem sprzedawcą od ponad 5 lat stwierdzam że przestało to mi się opłacać jak i pewnie wielu innym sprzedawcą. I moje pytanie czy ktoś z was miał taką sytuację będąc rolnikiem że zostało mu odmówione przejście na konto firmowe? Jeszcze jakiś czas temu było info że rolnicy mogą zakładać konta firmowe a dzisiaj już nie mogą - może komuś udało się to zmienić
Musi być bo mam gospodarstwo od 1989, a nawet gdyby nie było to dla mnie nie problem zgłosić to w GUS, gdyby tylko ktoś mnie o to zapytał. Niestety obchodziła tylko aktywna w CEIDG JDG. Moja wtedy była akurat zawieszona. Nie interesowała ich również NJDG mojego męża zgłoszona oficjalnie do US. Z tej działalności legalnie rozliczamy podatki w PIT rocznym i na jej podstawie mąż wyrobił NIP.
To to wejdź na GUS wpisz NIP i sprawdź czy jest twoje gospodarstwo jak nie ma to się zapisz to GUS
Jak masz działalność rolniczą, to nie możesz jednocześnie prowadzić działalności nierejestrowanej. Działalność rolnicza jest tu traktowana jak działalność gospodarcza, a nie można jednocześnie prowadzić działalność gospodarczej i działalności nierejestrowanej.
Co do nr NIP to jego uzyskanie dla działalności nierejestrowanej nie ma nic wspólnego z tym że składa się PIT roczny. US aktywuje NIP (nr dostaje się razem z PESEL-em, tylko jest on nieaktywny) po złożeniu wniosku NIP-7. Nadanie nr NIP jest czynnością techniczną, a nie administracyjną.
A co do tego NIP-u osobistego i JDG. Nie ma możliwości uzyskania NIP dla JDG. JDG nie ma odrębności prawnej od osoby właściela i związku z tym uzyskanie przez JDG NIP-u jest niemożliwe (a nawet nielegalne).
Nie znam żadnych przeszkód prawnych aby prowadzić dzałalność rolniczą i jednocześnie dzałalność nierejestrowana poza jednym aspektem działalność nietestowana nie może być związana z działalnością rolniczą czyli np można być fotografem itd .
Próbuję odpowiedzieć Peceli ale ciągle wiadomość trafia do Ciebie
Tłumaczysz mi dziwnie oczywiste rzeczy. Po pierwsze rolnikiem jestem ja a nierejestrową prowadzi mój mąż, który nie ma nic wspólnego z moim gospodarstwem. Próbowałam poprostu i jednej i drugiej opcji. Po drugie nierejestrowa dotyczy innych działalności poza rolniczą i to wiem ale nikt nie powiedział że nie mogę mieć i tego i tego. Nie mogę prowadzić rejestrowej jeśli w przeciągu 60 mieś przed prowadziłam JDG. Poza tym nawet mając obecnie JDG na siebie i gospodarstwo jednocześnie, rozdzielam te sprawy. Po trzecie wiem że NIP na JDG to mój NIP osobisty i nigdzie nie powiedziałam że występowałam o NIP na NJDG. NIP na NJDG potrzebny był nam do jego rozliczania. Nie znam teraz procedur, bo ja jestem z czasów gdy NIP musiał mieć każdy i rozliczał się nawet na PIT 37 na NIP a nie na PESEL. Co do nadania NIP w ogóle, to nie interesuje mnie kiedy urząd to sobie robi. Mnie interesuje jaki on jest więc, żeby wiedzieć muszę o niego wystąpić prawda? Nielegalne? No poważnie? przecież logiczne że bym go nie dostała a sama go sobie nie produkuję, zatem jak mogę posiadać go nielegalnie skoro go nawet nie dostanę. Chyba chciałeś za mocno zabłysnąć.
Ja nie masz dokumentu wydania NIP to da się uzyskać duplikat nadania a jeśli nigdy nie miałaś NIP to także nadadzą 🙂 z nipem do GUS restracja gospodarstwa rolnego i trzeba tam walać rodzaj produkcji ja gospodarstwo ma już nadany regon rejestruje się konto na allegro i tam potrzebne będzie potwierdzenie nadania NIP , regon - konto bankowe powinno przejść prywatne ( jeśli nie można założyć jako firmowe dla rolnika ) powinna przejść rejestracja rolnika jako konto firmowe .
Ja to wszystko wiem i mam nasze NIP-y. Wiem jak to się robi od lat, ale tłumaczę cały czas, że podałam allegro mój NIP - odrzucili bo firma nie aktywna. Gdy powiedziałam im, że jestem rolnikiem ryczałtowym nawet nie pytając o nic, powiedzieli, że rolnikom nie zakładają czy coś w tym stylu. Podałam zatem NIP męża tłumacząc, że to nierejestrowa działalność, też powiedzieli że na nierejestrową nie założą bo NIP nie widoczny w CEIDG. Jak może być widoczny skoro się w CEIDG nie ma obowiązku rejestrować. Zgłosiłam mu tylko fakt rozpoczęcia takiej działalności do skarbowego. Allegro odrzuciło - tylko prywatne konto wchodziło w grę. To było jakiś czas temu. Teraz wznowiłam moje JDG, ale znowu z jakiś powodów nie mogę mojego konta zmienić na firmowe. System każe mi zakładać nowe.
To pokazało mi się na zapytanie : Jak sprawdzić czy gospodarstwo jest zarejestrowane w GUS.