Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam do naszych Moderatorów bardzo konkretne pytanie i proszę o odpowiedź.
Jak to możliwe, że Allegro ze wszystkimi swoimi narzędziami pozwalającymi na wgląd w nasze aukcje (co chwila dodatkowe parametry, kody producenta i eany), w naszą korespondencję (szyfrowanie maili, Centrum Wiadomości) oraz okrężnice (prowizja od kosztów wysyłki) od lat nie potrafi poradzić sobie z problemem, jakim jest powielanie identycznych aukcji u tych samych sprzedawców?
Zwracałam uwagę na konkretny przypadek przez zakładkę kontakt (pan Jarosław z działu bezpieczeństwa odpisał jeno "dziękuję za zgłoszenie. Sprzedający otrzymał upomnienie w tej sprawie."), skarżymy się na to na forum Gadane, teraz piszą o tym również na wykopie: https://www.wykop.pl/link/5543051/listening-allegro-80-aukcji-jedna-cena-kilkadziesiat-kont-ten-sam-...
@msniezek @_HolaOla_ @cloudcloud Wołam was tutaj, bo nie każdy ma konto na wykopie. Tylko błagam, nie piszcie, że mamy zgłaszać sami - przy takich narzędziach i możliwościach serwisu to wręcz nie wypada.
Nic z tym nie zrobimy, bo z tego mamy prowizję, a jak pan chcesz, wykup pan sratki dodatki, podświetlenia, wywalenia, pokoloruj na różowo, a potem zrób to samo i płać pan prowizję 🙂
W mojej branży są 3 firmy które mają od 3-8 kont na których wrzucają po 50-100 ofert tego samego produktu, co daje kilka dobrych setek spamu, dodam również że pierwsza strona, czyli największe prawdopodobieństwo sprzedaży to w 50% te same 3 firmy, zgłaszałem to do Allegro i w odpowiedzi dostałem info że nie narusza to regulaminu, nie jest ich na tyle dużo 😂
Pomijam fakt że te firmy wrzucają produkt bardzo tanio, dosłownie złotówkowy zysk i żeby sprzedać coś inne firmy po prostu dostosowały ceny do nich, co finalnie sprawiło że kosztem ogromnej ilości czasu do zapakowania tylu zamówień, przekłada się to na zarobek w postaci jednego banknotu
Nie twierdzę że trzeba jechać na marży takiej żeby zarabiać x15 co cena produktu, ale głupio jest sprzedać coś za 20 zł i zostawić dla siebie 2 zł, z czego Allegro tyle samo dostaje tyle że za darmo, jest coś takiego jak godność..
Dlatego też z mojej strony olałem temat, nie kłócę się o te drobne rzeczy, wole sprzedać i zapakować 1 zamówienie i zarobić normalnie, nadal oferując dla Klienta dobrą cenę, niż sprzedać i zapakować 100 zamówień i mieć z tego na 30 hamburgerów z maka po 3 zł.
No i oczywiście zaoszczędzony czas na nie przekładaniu złotówek z kupki na kupkę, poświęcić na poprawienie/dodanie innych ofert
"Lista zablokowanych sprzedawców" mogłaby pomóc kupującym w eliminowaniu tego typu spamu... gdyby tylko istniała 🙂
Wszystko powinno istnieć, po obu stronach tak samo, żeby było fair 😛
@myslenie-szkodzi Zgodnie z naszym regulaminem liczba jednocześnie opublikowanych ofert danego sprzedającego nie może przekroczyć 200.000. Zabroniona jest publikacja ofert dotyczących takiego samego towaru w liczbie, która zagrażać może zasadom uczciwej konkurencji. W przypadku sytuacji takich jak w wątku na Wykopie, za każdym razem badamy, jak wygląda sytuacja z poziomu listy ofert i jeśli stwierdzimy naruszenia zasad, działamy w temacie.
Tak super działacie w temacie i chronicie uczciwą konkurencję, że jak jeden allegrowicz jakiś czas temu miał po kilkanaście identycznych aukcji każdego produktu (zresztą nadal ma), różnorodność oferty to jakieś 7-8tys. produktów, aukcji coś ze 170-180tys. - wtedy max. było 100 tys, to nic nie zrobiliście a na kolejne zapytanie odpowiedzieliście że dostał na to od was pozwolenie.
A nie chodzi tu tylko o uczciwą konkurencję, ale i wygodę dla KUPUJĄCYCH o których tak dbacie. Bo mnie już trafia jak szukam czegoś, i zamiast mieć 20 ofert od 20 sprzedających, dobra 40-50 ofert od 20 sprzedających, to mam do przeglądnięcia 2000 ofert od 20 sprzedających, w tym od 12 mam po 1-2 oferty, od 5 po 10-15 ofert, a od 3 pozostałych resztę, czyli jakieś 1900 ofert, z czego 2 allegrowiczów to ta sama firma, tylko 2 różne konta.
@Q-parts, prawda to, a najgorsze jest to, że jedną np podstawkę do ładowania wystawiają miliard razy, ze zmienioną końcówką, nawet co model od jednego producenta.
Szkoda, że nie mają możliwości wyszukania duplikatu na koncie zaraz przy wystawianiu, a w przypadku obejścia, usunięcie ofert z ostrzeżeniem.
Już nawet ta zakichana produktyzacja niech się na coś częściowo przyda
@_HolaOla_ dziękuję za wiadomość, ale ona w żadnym razie nie jest odpowiedzią na moje pytanie.
Macie tak wiele informacji o sprzedających i ich aukcjach, że powinniście być w stanie sami z automatu przeciwdziałać takim praktykom, ew. sami je wyłapywać. Tymczasem jeśli komuś "żyłka nie pęknie" i nie zgłosi, to nic się nie dzieje. Ostatnio zgłosiłam gościa, co miał 12 stron aukcji na 3 produkty. Dopiero po drugiej interwencji powielone oferty usunięto (zgłoszenie 09511592).
Lektura wątków na gadane i wykopie pokazuje, że to ze strony Allegro nagminna praktyka.
@myslenie-szkodzi Weź proszę pod uwagę, że na Allegro każdego dnia pojawia się ponad 100 tys. nowych ofert. Jeśli podejmujemy działania, sprzedający dostaje czas na odpowiedź lub reakcję. W zgłoszeniu, o którym tutaj wspomniałaś, sprzedający najpierw otrzymał od nas upomnienia, a następnie jego oferty zostały usunięte, więc nie można powiedzieć, że w tej sprawie nic się nie wydarzyło.
Jest to problem globalny i znany Allegro. Ale nic z tym nie robią, powołując się na to, że "po przeanalizowaniu pod kątem zagrożenia zasadom zdrowej konkurencji" bla bla bla bla wszystko jest w porządku. To, że Sprzedawca posiada 10 razy powieloną TĘ SAMĄ OFERTĘ, to nic takiego. A, że taki proceder widnieje na jego 3-5 kontach? Tym bardziej to jest nic takiego.
Możesz zgłaszać co chcesz, jednak Allegro niestety myśli jednotorowo — jest sprzedaż, to jest prowizja. A skoro jest prowizja, to po co nad tym siedzieć i poprawiać.