anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dzisiejsze aktualnosci

Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

Widzieliście już to ?

Zmiany na Allegro od 10 maja - Aktualności Allegro

Takie nowiny:

Zmienimy moment, w którym traktujemy paczkę jako nadaną w Paczkomatach i punktach odbioru

Od kiedy: 24 maja 2021

Paczkę będziemy traktować jako nadaną w momencie, gdy kurier ją zeskanuje i otrzymamy o tym informację od przewoźnika. Już teraz zasadę tę stosujemy dla przesyłek, dla których zamawiasz podjazd kuriera. Od 24 maja będzie ona dotyczyć również paczek, które nadajesz w:

• Paczkomatach i Punktach Obsługi Klienta InPost
  • punktach odbioru (z wyjątkiem placówek Poczty Polskiej).

Paczkę trzeba będzie umieścić w Paczkomacie lub zanieść do punktu odbioru do godziny granicznej przewoźnika. Po tej godzinie kurier odbiera i skanuje paczki. Gdy paczka będzie zeskanowana w zadeklarowanym przez Ciebie czasie wysyłki, Twoja deklaracja zostanie spełniona. Jeśli dostarczysz paczkę do Paczkomatu lub punktu odbioru w zadeklarowanym czasie wysyłki, ale zostanie ona zeskanowana już po upływie tego czasu – Twoja deklaracja nie zostanie spełniona

domkar04
#14 Krzewiciel#

😳

coś im się to prima aprilis o 18 dni przesunęło… bo to miał być żart, tak?

rozumiem, że właśnie to są te dążenia allegro, by sprzedawcy udostępniali jak najszybsze dostawy?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Kaliope_Brzeg noo ... kto nadaje w paczkomacie może mieć problem 🤔

oznacz moderatorów

sophie-bunny
#13 Ambasador#

W moim regionie graniczna godzina to 16-ta. Czas wysyłki mam natychmiast.
Powiedzmy, że klient kupi o 18, a paczkę włożę o 20 - to deklaracja nie zostanie spełniona? A jeśli następnego dnia przed 16 - to spełniona będzie? Dobrze rozumiem?

oznacz moderatorów

domkar04
#14 Krzewiciel#

@sophie-bunny według mnie tak właśnie jest

oznacz moderatorów

TATLOK
#15 Entuzjasta#

"W sierpniu dodamy tę możliwość w przypadku, gdy kupujący zwróci produkt. Opcja będzie dostępna dla zwrotów z widocznym statusem przesyłki."

Super, klient umieści już zdezelowane produkty w paczkomocie i w tym momencie otrzymania zwrot wpłaty.

Genialnie!

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@sophie-bunny natychmiastowy czas wysyłki dotyczy przesyłek mailowych lub odbioru osobistego w punkcie (jeśli udostępniasz takie metody dostawy w swoich ofertach). Jeżeli chodzi o wysłkę w ciągu 24h i podany przez Ciebie przykład, to jeśli przesyłkę umieścisz w paczkomacie o 20 w dniu złożenia zamówienia przez Kupującego, a Kurier odbierze ją następnego dnia po 16:00, to deklaracja będzie spełniona. Nie byłaby spełniona gdybyś następnego dnia po zamówieniu nie zdążyła umieścić jej w paczkomacie do godziny granicznej nadawania przesyłek.   

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

domkar04
#14 Krzewiciel#

@xyz96 o, proszę!

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@domkar04 Co proszę? Bez problemu mogę wystawić rower bez odbioru osobistego z czasem wysyłki "natychmiast".

oznacz moderatorów

domkar04
#14 Krzewiciel#

@xyz96 nic proszę, tu po prostu masz stanowisko przedstawiciela allegro w sprawie wysyłek natychmiast/24h - a że możesz wystawić czas wysyłki taki a nie inny, to już nie do mnie z tym się kieruj 🙂

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@domkar04 Oczywiście, że mogę, przed chwilą sprawdzone 🙂 Nie dotyczy to więc tylko odbiorów osobistych i przesyłek elektronicznych. Temat przerabiany ze dwa lata temu - Allegro odpowiadało, że wysyłka "natychmiast" powinna być zrealizowana w czasie 24 godzin. Jeśli jest zrealizowana w tym czasie, sprzedawca nie naruszył zasad.

Poza tym odbiór osobisty nie jest wysyłką.

oznacz moderatorów

www_bagazniki_eu
#8 Zapaleniec#

@la_nika 

Proszę o łapotologiczne wyjaśnienie. Godzinę graniczną ustawiliśmy na 13, kurier inpost odbiera paczki w zależności od różnych czynników w godzinach 13-16. 

"Paczkę będziemy traktować jako nadaną w momencie, gdy kurier ją zeskanuje i otrzymamy o tym informację od przewoźnika. Już teraz zasadę tę stosujemy dla przesyłek, dla których zamawiasz podjazd kuriera. "

Jak mam to rozumieć, moje paczki zeskanowane przez kuriera po godzinie granicznej nie spełniają kryteriów do zwrotu opłaty?

Ponadto "natychmiastowy czas wysyłki dotyczy przesyłek mailowych lub odbioru osobistego w punkcie (jeśli udostępniasz takie metody dostawy w swoich ofertach)"

Mam rozumieć, że sprzedawca, który ma sklep stacjonarny może włączyć czas realizacji natychmiast? Jak to się ma do statystyki wysyłek?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@www_bagazniki_eu już wyjaśniam. Chodzi o godzinę graniczną przewoźnika, a nie godzinę graniczną podaną w ofercie. Czyli jeżeli deklarujesz jako czas wysyłki 24h, Kupujący dokona zakupu o 9:00, a przesyłkę włożysz do paczkomatu o 13:00, a godzina graniczna dla przewoźnika w Twoim regionie to 16:00, wówczas Kurier może ją odebrać od 16:00 - spełnisz deklarację.
Zgodnie z informacją zawartą w tym artykule - "czas dostawy wyświetlamy jako: natychmiast - dla przesyłek elektronicznych i odbioru osobistego w twoim punkcie, jeśli zadeklarujesz taki czas wysyłki dla danej oferty". Jeżeli chodzi o statystyki wysyłek przy takiej opcji, daj mi proszę chwilę, dopytam o to i wrócę z odpowiedzią. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

@la_nika wybacz ale coś źle piszesz i może to wprowadzać w błąd. 

"Czyli jeżeli deklarujesz jako czas wysyłki 24h, Kupujący dokona zakupu o 9:00, a przesyłkę włożysz do paczkomatu o 13:00, Kurier może ją odebrać do 16:00 - spełnisz deklarację."

Jeżeli godziną graniczną przewoźnika jest 16:00 to do tej godziny można umieścić przesyłki w paczkomacie lub POP a kurier odbierze ją i zeskanuje PO 16:00. Wtedy deklaracja powinna być spełniona. Chyba, że ja coś źle rozumiem....

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ares_ bardzo dziękuję, że zwróciłeś na to uwagę, masz rację godzina graniczna przewoźnika określa czas do kiedy należy umieścić przesyłkę w paczkomacie lub punkcie, żeby była odebrana z paczkomatu tego samego dnia - wcale nie oznacza to, że kurier może ją odebrać do 16 tylko, że powinieneś ją przekazać do 16:00, już poprawiłam moją poprzednią odpowiedź.  

@www_bagazniki_eu w przypadku InPostu, po wpisaniu kodu pocztowego nadawczego paczkomatu tutaj, otrzymasz konkretną godzinę do kiedy możesz przekazać przesyłkę, aby została wysłana tego samego dnia. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

www_bagazniki_eu
#8 Zapaleniec#

@la_nika  Dla mojej miejscowości  godzina graniczna to 14, kurier odbiera paczki nawet po godz. 16 po zamknięciu sklepu. Pytanie, jaki to ma wpływ na statystyki wysyłek w terminie?

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@la_nika Miałem case : przesyłka w paczkomacie piątek ok 11:00, zeskanowane przez kuriera poniedziałek ok 17:00 ( widocznie w piatek i przez weekend nie był) - jak to będzie liczone?

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@www_bagazniki_eu paczki będą uznane za wysłane w momencie kiedy kurier odbierze je z paczkomatu. Nie ma znaczenia godzina, natomiast musisz wiedzieć że pewność nadania i odbioru przez kuriera masz do godziny 14:00. Czyli jeżeli masz absolutną pewność, że kurier odbierze je o 16:00 to możesz umieścić je w paczkomacie nawet o 16:00, ale przestrzeganie godziny granicznej przewoźnika jest na pewno najbezpieczniejszą i zalecaną opcją. 

@pinsplash w takim wypadku nadanie przesyłki w piątek, sobotę i niedzielę wydłuży czas wysyłki. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@la_nika i o tym mówię. Kurier w tym wypadku powinien odebrac paczki z paczkomatu w piatek do 16:00 odebrał dopiero w poniedziałek po 16:00. I zobacz co robicie : Do tej pory to SPRZEDAWCA był oceniany za nadanie : "włożyłeś do paczkomatu o tej godzinie, zmiesciłeś się w czasie - jest ok". Teraz : Sprzedawca wkłada do paczkomatu o czasie, kurier nie odbiera a Allegro na to : "Drogi Sprzedawco wywiązałeś się z obowiązku, ale niezależny od Ciebie kurier się nie wywiązał - musimy Cię za to ukarać" Jakoś to takie ......

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@www_bagazniki_eu wracam z odpowiedzią, nie liczymy zamówień, w których kupujący wybrał metodę dostawy, której nie można śledzić, czyli:
list ekonomiczny
list priorytetowy
przesyłka elektroniczna (mejl)
odbiór osobisty w punkcie sprzedawcy
odbiór osobisty w punkcie sprzedawcy pobranie
dostawa przez sprzedającego
inny sposób dostawy.

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów