Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Planuję rozpocząć sprzedaż na Allegro. Mam pytanie dotyczące kodów EAN: co dzieje się, jeśli wystawiam ten sam produkt, którego EAN już istnieje w ofercie innego sprzedawcy — czy rejestracja EAN przez innego sprzedawcę daje mu prawo do zgłaszania i blokowania mojej oferty? Czy lepiej wygenerować własną pulę kodów (nowy EAN) i utworzyć oddzielny produkt? Proszę o wyjaśnienie polityki Allegro w tym zakresie oraz wskazówki, jakie kroki mogę podjąć, aby uniknąć sporów?
Z góry dziękuję za pomoc
Kod EAN nadaje producent lub importer. Ty jako sprzedawca masz użyć kodu kreskowego, który znajduje się na produkcje lub jego opakowaniu.
Własne kody nadajesz dopiero jak produkt nie ma własnego kodu EAN lub UPC.
Nadanie własnego kodu EAN może być uznane za naruszenie praw producenta do danej marki.
Chodzi mi o sytuację związaną z produktyzacją na Allegro. Chciałbym wystawić produkt, który już istnieje w katalogu, ale jako własną, niezależną aukcję, nie podpinając się pod ofertę innego sprzedawcy.
Nie ma to znaczenia. Jak produkt ma swój kod EAN, to masz go użyć.
Oczywiście musisz zwrócić uwagę na markę. Inny sprzedawca może mieć teoretycznie taki sam produkt, ale jego własnej marki (czyli został on wyprodukowany przez niego lub dla niego, ale on jest traktowany jak producent).
Rozumiem, wtedy takiej produktyzacji już nie mogę użyć ,a inny sprzedawca może mieć roszczenia , ponieważ jego marka będzie widniała w mojej aukcji
@korybut555 Wpisujesz EAN taki jaki jest przypisany do produktu, który fizycznie chcesz sprzedaż. Możesz powiązać go z katalogiem Allegro.