anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Faktura od allegro za styczeń 2026

IdeaACz
#7 Wielbiciel

Witam . Z jaką datą otrzymaliście FV  od allegro  za styczeń 2026 ???

Ja dostałem z datą 02.02 i dzięki temu w lutym nie odliczę ani vat ani kosztów .

Allegro za to pomniejszy sobie zobowiązania względem fiskusa nie płacąc podatku za styczeń bo Faktury wystawili w lutym  🙂

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Wszyscy dostali tak samo

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@IdeaACz na fakturze masz datę sprzedaży i wystawienia, wystawić fakturę zgodnie z prawem można do 15 dni kolejnego miesiąca, a data sprzedaży wykonania usługi jest styczeń poprawnie 🙂

Zrzut ekranu 2026-02-05 191123.png

Koszt powstaje w dniu, miesiącu wykonania usługi lub zapłaty a te też pobrali w styczniu więc księgujesz za styczeń 😄

IdeaACz
#7 Wielbiciel

No niestety nie . FV wystawiona luty   odliczysz w marcu 😞

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 obowiązek zapłaty należnego powstaje w chwili wystawienia nabywcy FV , w tym momencie nabywca nabywa prawa do odliczenia naliczonego , w myśl przepisów nawet nie jest to data wystawienia FV , 

,,prawo do odliczenia VAT przysługuje nie wcześniej niż w okresie ,,,,otrzymania...... faktury.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mdrogeria 

Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą:

• dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi w całości, lub w części, dla której to części określono zapłatę lub
  • otrzymania całości lub części zapłaty, w szczególności przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę. (art.19a ust. 1 i 8 ustawy o VAT)

Art.  19a. [Obowiązek podatkowy]
1.  Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/podatek-od-towarow-i-uslug-17086198/art-19-a

Wyjątkiem jest :

Z chwilą wystawienia faktury z tytułu: 

a) dostaw energii elektrycznej, cieplnej i chłodniczej oraz gazu przewodowego

b) świadczenia usług:
    • telekomunikacyjnych,
    • wymienionych w pozycjach 24–37, 50 i 51 załącznika nr 3 do ustawy,
    • najmu, dzierżawy, leasingu lub usług o podobnym charakterze,
    • ochrony osób oraz usług ochrony, dozoru i przechowywania mienia,
    • stałej obsługi prawnej i biurowej,
    • dystrybucji energii elektrycznej, cieplnej lub chłodniczej oraz gazu przewodowego,

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 cytujesz przepisy któremu podlegają sprzedawcy, nie nabywcy

w wątku o ksef masz podane nowe przepisy

oznacz moderatorów

991221
#11 Animator

Też mnie to zastanawiało czy mogę tę fakturę zaksięgować w styczniu. Dlatego zadzwoniłem do Urzędu Skarbowego. Pani na infolinii powiedziała, że niestety nie. Taką fakturę można zaksięgować dopiero w lutym. 

oznacz moderatorów