Witam . Z jaką datą otrzymaliście FV od allegro za styczeń 2026 ???
Ja dostałem z datą 02.02 i dzięki temu w lutym nie odliczę ani vat ani kosztów .
Allegro za to pomniejszy sobie zobowiązania względem fiskusa nie płacąc podatku za styczeń bo Faktury wystawili w lutym 🙂
Wszyscy dostali tak samo
@IdeaACz na fakturze masz datę sprzedaży i wystawienia, wystawić fakturę zgodnie z prawem można do 15 dni kolejnego miesiąca, a data sprzedaży wykonania usługi jest styczeń poprawnie 🙂
Koszt powstaje w dniu, miesiącu wykonania usługi lub zapłaty a te też pobrali w styczniu więc księgujesz za styczeń 😄
No niestety nie . FV wystawiona luty odliczysz w marcu 😞
@kostas11 obowiązek zapłaty należnego powstaje w chwili wystawienia nabywcy FV , w tym momencie nabywca nabywa prawa do odliczenia naliczonego , w myśl przepisów nawet nie jest to data wystawienia FV ,
,,prawo do odliczenia VAT przysługuje nie wcześniej niż w okresie ,,,,otrzymania...... faktury.
Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą:
Art. 19a. [Obowiązek podatkowy]
1. Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/podatek-od-towarow-i-uslug-17086198/art-19-a
Wyjątkiem jest :
Z chwilą wystawienia faktury z tytułu:
@kostas11 cytujesz przepisy któremu podlegają sprzedawcy, nie nabywcy
w wątku o ksef masz podane nowe przepisy
Też mnie to zastanawiało czy mogę tę fakturę zaksięgować w styczniu. Dlatego zadzwoniłem do Urzędu Skarbowego. Pani na infolinii powiedziała, że niestety nie. Taką fakturę można zaksięgować dopiero w lutym.