Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro zmusza NAS do katalogowania ofert. Siedzimy godzinami w poszukiwaniu EANu.
Pracujemy rok czasu aby wypracować jakość produktu (10751110332).
Mamy ileś tam pozytywnych 5 gwiazdek.
I nagle taki cwaniak [edycja] posiadacz wielu kont zakłada kolejne [edycja]
Konto ma 2 miesiące a podszywa się pod moją ciężką pracę...
Można z tym coś zrobić?
@Laser1_TK Możesz to zgłosić do Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=51c159e7-e9c6-4991-a769-7a7fd5c458e1&subjectId=d6fe6f81-8...
Nie reagują.
Mają to w ...
Wytłumacz proszę w jaki sposób on się podszywa pod Ciebie?
Dlatego że podał identyczny kod producenta?
Przez rok ciężkiej pracy wypromowałem konkretny produkt.
Teraz ktoś inny wstawia jakieś śmieci podając kod.
Jeśli on dostanie negatywną ocenę tracę i ja.
Laser1_TK Tworzysz nowy produkt w katalogu , a inny sprzedawca korzysta z z tego przy wystawianiu swojej oferty z takim samym towarem .
Tak działa produktyzacja , Ty też możesz korzystać z katalogu już utworzonych produktów .
Idąc Twoim tokiem rozumowania.
Wystarczy znaleźć jakiś towar w dobrej cenie i niszczyć Twoją dobrą opinię?
Laser1_TK produktyzacja dotyczy oceny produktu , a nie jak myślisz sprzedawcy .
Jeden pracuje na wizerunek MARKI
Drugi z tego korzysta.
Szkoda było tego roku czasu...
@Laser1_TK wizerunek marki z reguły tworzy PRODUCENT/importer czyli ktoś kto jako pierwszy wprowadza na rynek dany produkt. Dystrybutor i sprzedawca tylko z tego korzysta.
Im mocniejsza marka (lepsza opinia/ dłużej na rynku) tym łatwiej sie sprzedaje wszystkim punktom sprzedazy. Z drugiej strony jest wieksza konkurencja bo każdy chce handlowac mocnymi markami produktów a co za ty idze jest też niższa marża.
Jełsi chcesz mieć wyłącznośc na dany produkt to masz dwa wyjścia
1) albo zacząc samemu coś produkowac/importować czy zlecac produkcje pod WŁASNĄ MARKĄ i wlasną nazwą.
2) Podpisać z producentem umowe na wyłaczną dystrybucje na terenie Polski danej marki- wówczas każdy kto bedzie chciał ja kupić bedzie musiał to zrobić u Ciebie.
Wtedy faktycznie to Ty będziesz odpowiedzialny zarówno za tworzenie marki jak i wprowadzanier produktu na rynek. Bedziesz tez miał wpływ na to komu i za ile produkt sprzedaz. Lecz to cieżka robota 🙂 i nie zawsze opłacalna
Większośc handlujących produktami innych producentów tylko czerpie korzyści z siły marki i jakości danego produktu tak jest nie tylko na allegro ale ogólnie w handlu.
Reasumując
Mogę sobie wypruć żyły aby wypromować produkt.
Ktoś mało uczciwy podpina się z badziewiem które mieści się w widełkach Alle.
Wstawia badziewny towar za połowę ceny i niszczy to co zbudowałem przez rok?
Odpowiedziałem wyżej.
Szkoda było mojego czasu na to aby jakiś cwaniak podpinał się pod moimi opiniami.
Przecież ma swój towar jako [edycja] Co? Nie pasuje mu?
Lepiej się przyczepić do lepszej opinii i wstawić badziew w niskiej cenie.
@Laser1_TK to nie tak jak piszesz
Zarówno Ty jak i Twoja konkurencja sprzedajecie ten sam produkt. Po prostu on go sprzedaje taniej (być może taniej kupuje) . To nad czym pracowałeś to była tylko popularnośc Twojej aukcji. W tym momencie allegro tylko w aukcjach uwidoczniło różnice cenowe u różnych sprzedawców tego samego produktu.
Jeśli w produktach ktore sprzedajesz ktoś podpina zupelnie inne produkty - możesz to zglosic i wowczas allegro odepnie nieprawidłowo przypisany produkt
Według mnie to takze nie jest w porządku lecz niec nie poradzisz. Ja przestałem płacić za reklame i obniżyłem ceny. Trzeba sie dostosowac do warunków 🙂
Bzdura ! Tworząc swój produkt , generuję nowy kod w systemie. Produkt jest mój , a inny sprzedawca kopiuje mój kod , z moim produktem , które wypromowałem i wystawia swój gorszy .
Allegro ma to w dupie. Nic nie robi, pomimo wielu zgłoszeń . Gość śmieje się w twarz. Bo może . Podkreślę - allegro ma to gdzieś , nawet nie odpowiada.
Szkoda że MODERATOR nie usunął NEGATYWA od gnojka który miał konto przez miesiąc.
@Laser1_TK Produktyzacja powstała z kilku powodów (od najważniejszego, do najmniej ważnego):
* - wszyscy wiemy jak to wygląda w praktyce z błędnie połączonymi ofertami, zwłaszcza w kategorii Telewizory 🙂
** - dzięki temu mamy tutaj cały bajzel z Ali, błędy w parametrach i od groma błędnie podpiętych ofert
W tym momencie nikogo już nie będzie obchodzić kto pierwszy stworzył produkt w Katalogu Produktów Allegro, ile pracy na to poświęcił, ile kasy wydał na studio fotograficzne i obróbkę graficzną, przez jaki czas ma ten produkt na rynku. Allegro jest w posiadaniu wszystkiego od momentu stworzenia produktu w ich katalogu, więc każdy sprzedający może z tego korzystać w ich serwisie.
Załóżmy, że importujesz sobie pewien produkt, którego jeszcze nie ma na Allegro. Wykupisz sobie pulę EANów, stworzysz produkt w Katalogu Produktów Allegro i wydasz trochę kasy na promowanie, reklamy, itp., sprzedaż się rozkręci. Nagle ktoś trafia na Twoją ofertę i postanowi, że też sobie ściągnie ten produkt (albo nawet i marną podróbkę) i tylko poda Twój EAN, żeby wystawić sobie ofertę z Twojego produktu. Wystawi po niższej cenie i zacznie sprzedawać ściągając ruch z Twoich ofert dzięki Twojemu wyróżnianiu i reklamom. Kupujący kupują podróbę, oceniają produkt negatywnie i jego opinia spada - oceny lądują do produktu i przez to Twoja sprzedaż również spadnie.
Nic z tym nie zrobisz, taką wizję miało Allegro i musisz się dostosować.
My wszyscy poświęcamy swój czas na tworzenie produktów, dodawanie opisów, poprawianie błędów po kimś, do tego dochodzą reklamacje z tytułu niezgodności z opisem, bo ktoś nie potrafił stworzyć produktu tak, jak trzeba ale to już poza tematem 🙂
Wynikiem tego wszystkiego jest walka na ceny przy rosnącej konkurencji, złotówkowe marże i ogólny spadek sprzedaży 🙂 oczywiście wszystko zależy od kategorii.
Reasumując
Nas sprzedawców rąbie konkurencja i Allegro!