Dzień dobry, pisze ponieważ znalazłam się w trudnej sytuacji jako nowy sprzedawca i chciałabym zapytać bardziej doświadczonych sprzedających oraz moderatorów Allegro, jak sobie z tym poradzili lub jak można z niej wyjść.
Prowadzę sprzedaż od około pół roku ale tak naprawdę od października zwiększyłam asortyment. W listopadzie, grudniu sprzedaż rozwijała się bardzo dobrze- uruchomiłam Smart dla klientów, realizowałam zamówienia terminowo i każda problematyczna sytuacje starałam się rozwiązać polubownie. Niestety w krótkim czasie otrzymałam 3 negatywne oceny. Każda z tych sytuacji była przeze mnie obsłużona - proponowałam zwroty, kontakt i rozwiazanie problemu, jednak zabrakło chcecie ze strony kupujących. W efekcie moja jakość sprzedaży spadla do ok 70-80%, a program Smart został mi odebrany. Problem polega na tym że przy tak krótkiej historii konta nie mam realnej możliwości odrobienia punktacji w krótkim czasie, a bez Smarta i z obniżona ocena sprzedaż od stycznia praktycznie stanęła. Klienci widza mnie jako sprzedawcę z niska punktacja, co wyraźnie wpływa na zaufanie i decyzje zakupowe.
Chciałabym zapytać: co w takiej sytuacji może zrobić nowy sprzedawca?
Zależy mi na uczciwej sprzedaży i dalszym rozwoju, dlatego będę wdzięczna za każda merytoryczna wskazówkę.
W obawie przed kolejnymi negatywami ostatnio nawet przyjęłam zwrot i zwróciłam pieniądze za przedmiot który został zniszczony i to nie w transporcie... to nie tak powinno wyglądać.
Pozdrawiam serdecznie.
@muzykalni24 jeżeli ci kupujący nie zmienią oceny to marne szanse na szybkie poprawienie jakości.
Będziesz mieć słaby miesiąc jak to mówi mój szef 🤣
No to wyglada na to, że przede mną miesiąc testu charakteru..Pytanie tylko, czy w tym czasie da się zrobić cokolwiek sensownego, żeby nie pogrążyć konta jeszcze bardziej.