anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[10.09.2025] Powiadomienie: "Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji"

MAMY ROZWIĄZANIE!
TechartGSM
#14 Krzewiciel

Dzisiaj dostałem już dwa maile do dwóch różnych reklamacji, o treści:

Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji nr xxxxxx/2025, zgłoszonej 29 sierpnia 2025, przez xxxxxx.

Wydaj decyzję reklamacyjną. Możesz ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów formalnych po stronie kupującego (np. kupujący nie uzupełnił informacji lub nie odesłał towaru).

Ze względu na przekroczony termin na odpowiedź na reklamację, kupujący może wnioskować o zwrot pieniędzy z Allegro Protect.

PRZEJDŹ DO REKLAMACJI 

Pozdrawiamy
Allegro

Mail został wysłany automatycznie, dlatego na niego nie odpowiadaj. Możesz odpisać poprzez czat reklamacji.

Dlaczego wprowadzacie sprzedających w błąd i informujecie o braku możliwości odrzucenia reklamacji, skoro termin mija o północy? Wasze działania nie są zgodne z prawem. Zaprzestańcie takich działań i to ino raz.

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Średnia z matematyki zawsze byłam ale 14-ście dni od 29-tego sierpnia to mi wychodzi 12-stego września...Dziś jest 10-ty.

A tak poza tym to to jest drugi post, który widzę z taką dziwna datą.

#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki W tym poprzednim temacie zapytałem moderację czy aby na pewno sprzedający może "ją odrzucić tylko w przypadku niedopełnienia wymogów formalnych po stronie kupującego (np. kupujący nie uzupełnił informacji lub nie odesłał towaru)."

Czy tylko wymienione w mailu powody są podstawą do odrzucenia reklamacji?
Wychodzi na to, że według Allegro jeśli kupujący spełni wymogi formalne to reklamacja musi zostać uznana.

Ogarnijcie ten komunikat 🙂 
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja tam mam reklamację średnio raz na pół roku. Odpukać. Idę na rękę i zapominam, bo to zwykle drobnica. Modle się tylko, żeby maile w razie czego dochodziły, bo nie zawsze im dochodzą jak trzeba. W weekend klienci znowu np sposób zapłaty wybierali długie godziny po samym opłaceniu zamówienia xD. 

Tym co mają tego sporo serdecznie współczuję, nie wiem jak dajecie radę w tym bałaganie...

Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@TechartGSM działam w temacie i wrócę tu z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@TechartGSM podaj proszę numery zamówień, sprawdzę to.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

bfd2fca0-7f1d-11f0-9db9-974526861db8

40212180-81a7-11f0-8df6-61f386884b26

oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@gdvorek Odpowiedzi brak, a bzdury (dodam że niezgodne z prawem) jak rozsyłaliście, tak rozsyłacie dalej. Skuteczność na poziomie... Nie napiszę jakim, by przypadkiem nie obrazić Szanownego Moderatora.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@TechartGSM o mnie się nie martw, trudno mnie obrazić. A wracając do twojej sprawy to jestem cały czas w konsultacji. Wrócę tu z odpowiedzią.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
TechartGSM
#14 Krzewiciel

@gdvorek Co tu jest do konsultowania? Wystarczy spojrzeć że jakiś inteligent zaprogramował wysłanie komunikatu po 14 dniach od chwili złożenia reklamacji, zamiast po 14 dniach od godziny 0:01 po dniu zgłoszenia reklamacji. To taka filozofia że konsylium trzeba zebrać? 

Edit: To że data zgłoszenia reklamacji w emailu jest nieprawidłowa to już szczegół, bo nie łamie prawa a jest zwykłym błędem, co nie znaczy że nie trzeba go poprawić.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@TechartGSM wrócę do Ciebie z odpowiedzią, proszę o cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

Allegro macie błąd, dziś piszecie w mailu:

"Upłynął 14-dniowy termin na odrzucenie reklamacji nr 304721/2025, zgłoszonej 25 sierpnia 2025, przez xxxxx."

od 25. sierpnia 14 dni to jakby nie liczyć 8.września. 

Za to na samej karcie reklamacji w Sales Center:

Data rozpoczęcia
22 sie 2025
Czas na reklamację (14 dni)
5 wrz 2025

Dodatkowo na czerwono, ze minął już czas na odrzucenie bo termin był do... 5 września 2025 23:59 (co się zgadza).
Reklamację można było odrzucić, co oznacza, ze błąd jest po stronie komunikatów tylko.

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane

@EElektryka_com sprawdziłam maila wysłanego dzisiaj i widzę, że dotyczy on reklamacji z 22 sierpnia. Możesz proszę załączyć zrzuty ekranu z widocznymi komunikatami? 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

Komunikatów w dyskusji już nie mam bo odrzuciłem reklamację. Screen maila

EElektryka_com_0-1757064969481.png

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Sa_nova Swoją drogą - naprawdę według Allegro reklamację można "odrzucić tylko w przypadku niedopełnienie wymogów formalnych po stronie kupującego"?

Co jeśli formalności zostaną dopełnione a wada będzie wynikać z winy kupującego?
Można czy nie można? 😁

oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

Z tego, co widzę, e-mail został wysłany dokładnie 14 dni co do minuty, ale wg prawa terminy nie są tak liczone, bierze się pod uwagę wyłącznie dzień, czyli czas na decyzję zawsze mija z końcem dnia. 

oznacz moderatorów
Sa_nova

@EElektryka_com czy ta reklamacja dotyczy konta, z którego piszesz czy jakiegoś innego? Nie odszukuję takiej wiadmości na Twoim koncie. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

Dalej otrzymujemy maile ze przekroczono termin decyzji mimo, ze tak nie jest. Kiedy to naprawicie?

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Rozumiem @EElektryka_comczy wspomniana reklamacja dotyczy konta, z którego tutaj napisałeś, czy innego?

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów